Pod drobnogledom: Skrivnostni simboli v novem videospotu Taylor Swift

Pred štirimi dnevi nas je kot strela z jasnega zadel videospot za nov singel Taylor Swift, s katerim svetlolasa glasbenica napoveduje svoj novi album.

30.8.2017 ob 1:45

taylor_naslovnaScreenshot 2017-08-30 13.11.10.jpg

Taylor Swift je v spotu Look what you made me do obračunala s svojo preteklostjo in s prodornim beatom napovedala drugačen zvok in novo poglavje v svoji karieri. A video ne buri duhov le zaradi mrtvaške podobe, ki leze iz groba ter Taylorinih starih alter egov, ki poskušajo splezati na vrh človeške piramide. Kot kaže, je dolgonoga lepotica v singel spretno skrila kup simbolov, ki se dotikajo vseh in prav vsakega, ki je botroval poteku njene kariere. 

Tako se maščuje Katy Perry in svojim odmevnim bivšim fantom, z videom pa je dvignila toliko prahu, da mediji kar ne morejo prenehati z iskanjem novih namigov. Look what you made me do je sprožil pravo malo revolucijo, v manj kot štiriindvajsetih urah pa podrl tudi rekord ogledov v enem dnevu na Youtubu. Zato smo se tudi na Mični odločili še enkrat pozorno preučiti video in opazili kar nekaj skrivnostnih simbolov.

micna_taylor_nagrobnik_Screenshot 2017-08-30 13.17.11.jpg

V začetku videa nas najprej šokira srhljiva mrtvakinja v modri obleki, a če pogledamo bolje, ob njej opazimo nagrobnik z napisom Nils Sjoberg. Ime sprva ne pove ničesar, a v resnici gre za enega izmed psevdonimov, s katerim se je Taylor podpisala pod pesem svojega bivšega fanta Calvina Harrisa This is what you came for.

micna_taylor_mrtvakinja_Screenshot 2017-08-30 13.17.23.jpg

Stara ljubezen je torej zakopana, Taylor pa se v spotu obregne tudi ob Kim Kardashian. V naslednji sceni namreč sedi na prestolu med kačami in tisti, ki se spomnimo odmevnega prepira med zvezdnicama, vemo, da je Kim nekoč v svojem twitu Taylor primerjala s kačo.

micna_taylor_kaceScreenshot 2017-08-30 13.17.55.jpg

Za Taylor je maščevanje vsekakor sladko, še posebej, ko gre za rivalke na njenem glasbenem terenu. V videu se kar dvakrat spotakne ob Katy Perry, zvezdnico, ki ima o Taylor veliko povedati tudi v svoji pesmi Swish Swish.

Swiftova se tako 'za kazen' posmehuje iz njene kratkolase podobe, na povodcu sprehaja geparda kot simbol goljufivke (Katy jo je namreč označila za cheetah) ter se v zlati kletki masti z jastogom, norčujoč se iz neumnega videa za Kattyino pesem Bon Appetit

micna_taylor_gepard_Screenshot 2017-08-30 13.21.18.jpg

Sledi scena, kjer Taylor in dekleta z mačjimi glavami ropajo banko. Režiser je z njo ubil dve muhi na en mah, ob enem se namreč norčuje iz ropa Kim Kardashian ter iz obtožb, da je Taylor “cat lady” oziroma mačja gospa. Posmehne se tudi medijskem poročanju v zvezi z afero Spotify, v banji, kjer se kopa v draguljih pa z le enim dolarskim bankovcem pomaha tudi nedavni razsodbi sodišča.

micna_taylor_banja_Screenshot 2017-08-30 13.17.32.jpg

Seveda pa ne moremo mimo osmih plesočih moških v petkah, ki jim poveljuje Taylor v svoji novi podobi in nas  s prizorom opomni na tisto, kar je v njeni karieri dvigovalo največ prahu – slavni bivši fantje. Če gre verjeti medijem, je bilo teh prav osem. Poleg šarmantnega britanca Toma Hiddlestona, ki je še lansko poletje s Taylor zaljubljeno pohajkoval ob morju, oblečen v majico I <3 TS, so se med pevkinimi rjuhami zvrstili še Harry Styles, zgoraj omenjeni DJ Calvin Harris, Connor Kennedy, pa igralca Eddie Redmayne in Jake Gyllenhaal, volkodlak Taylor Lautner in sloviti šarmer John Mayer.

micna_taylor_fantje_Screenshot 2017-08-30 13.12.19.jpg

Od fantov pa k prijateljicam. Taylor smo v zadnjih letih videvali v družbi slavnih deklet, ki so skupaj tvorile takoimenovan squad oziroma tolpo. Ker ji je zaradi dolgonogih lepotic marsikdo očital, da prijateljice izbira le po videzu in medijski priljubljenosti, se je zlobnim jezikom maščevala s prizorom, kjer oblečena v domino poveljuje plastičnim lutkam. Zaradi prepirov z nekaterimi izmed svoje družbe pa je s popisano majico že v naslednjem prizoru spomnila, kdo ostaja in kdo ni več del njenga izbranega kroga. Opazili smo Leno Dunham, Eda Sheerana, Seleno Gomez, Blake Lively in njenega moža ter nekatere druge, definitivno pa pogrešili manekenko Karlie Kloss

micna_taylor_squad_Screenshot 2017-08-30 13.19.32.jpg

Za konec se Taylor ponorčuje še iz svoje nekoč neodločne in prijazne osebnosti in sage z rapperjem Kanye Westom ter potrdi smrt svoje preteklosti.

micna_Screenshot 2017-08-30 13.22.04.jpg

Torej, pričakujemo lahko skrbno premišljen in dodelan album, od nežne in dolgolase Taylor pa se najverjetneje lahko poslovimo.

micna_taylor_Screenshot 2017-08-30 13.21.36.jpg

In če si med ponovnim ogledom videa tudi sama opazila še kakšno pomembno podrobnost, nam to sporoči v komentar, morda lahko s tvojo pomočjo napovemo še kaj več.

Avtorica: E. N.
Foto: Youtube


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)