Pet dokazov, da Meryl Streep nima dlake na jeziku

Večkrat je brez zadržkov povedala svoje mnenje.

17.1.2017 ob 6:10

meryl_micna.jpg

Na letošnji podelitvi Zlatih globusov je Meryl Streep, ki je prejela nagrado Cecil B. DeMille za življenjsko delo, ob prevzemu priznanja v svojem govoru med drugim okrcala novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Brez omembe njegovega imena je kritizirala njegovo obnašanje na enem odmevnejših predvolilnih nastopov.

Več zanimivosti iz sveta znanih najdete na Facebooku. 

"Nespoštovanje in norčevanje spodbuja norčevanje, nasilje budi nasilje. In ko je na visokem položaju nasilnež, izgubimo vsi," je opozorila na neprimerno obnašanje tedaj še kandidata za vplivno mesto, ko se je v enem od svojih predvolinih nastopov posmehoval novinarju New York Timesa Sergeju Kovelevskemu, človeku s posebnimi potrebami.

"To mi je zlomilo srce in tega prizora še vedno ne morem izbrisati iz glave. To ni bil film. To je bilo resnično življenje," je dejala oskarjevka.

Vendar to ni bilo prvič, ko je jasno povedala svoje mnenje in kritizirala sodobno družbo ter v njej prevladujoče trende. Tu je nekaj njenih najodmevnejših mnenj.

O enakosti

"Ženske in dekleta nismo v zavidljivem položaju. Bile naj bi moškim enake in enakovredne, a temu še zdaleč ni tako. Res je, gojimo pričakovanja, da so nam odprte vse možnosti, da se lahko uveljavljamo v vseh segmentih družbe. A še vedno se soočamo z ovirami. To je očitno tako v domovih, kot v našem senatu. Tako v upravah družb, kot v Hollywoodu. In izziv mlajšim generacijam deklet je v soočanju s temi ovirami. Kako zaobiti razlike med spoloma, kako premagati zapreke in kako končno zatreti neenakost tudi v praksi, ter predvsem, kako moški svet prepričati, da enakost žensk zanje ni grožnja. Sama se že trudim v tej smeri, a mlajše generacije čaka še veliko dela."

O normah med spoloma

"Že mladinska dela učijo deklice, da so tiste, ki naj bi bile pridne in v ozadju. Sama se veliko lažje, kot z Zvončico, poistovetim s Petrom Panom. Sebe ne prepoznam v Becky, temveč v Tomu Sawyerju. Verjamem, da nisem edina." 

O tem, kako Hollywood obravnava starejše ženske

"Ko sem dopolnila 40 let so mi bile v treh letih ponujene tri različne vloge. V vseh naj bi, v sicer različnih okoliščinah, igrala čarovnico. Zdelo se mi je, da mi svet sporoča, da ne ve, kaj bi počel z menoj." 

O rušenju stereotipov

"Skušam se povsem poglobiti v vsak lik ženske, ki ga igram. To nekako izhaja iz mojega otroštva, ko sem imela večkrat občutek, da sem bila kot deklica preslišana. Že tedaj sem spoznala, da je treba preseči videz in da moram postati ženska, ki si večkrat reče: "Nisem zgolj tisto, kar je videti. Sem veliko več in sem, tako kot vsak posameznik, drugačna ter zato posebna in vredna pozornosti."

O staranju

"Staranje je treba sprejeti in ceniti. Življenje je dragoceno in ko izgubimo nekoga dragega se zavemo, da je vsak dan darilo in da se toka življenja ne smemo bati." 

Avtorica: M. F.
Foto: Reuters


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)