Pepelkin kompleks: kaj je to in kako je to lahko vzrok, da v ljubezni ne najdete sreče

Spoznajte Pepelkin kompleks, ki je morda kriv za to, da v ljubezni ne najdete sreče.

19.1.2022 ob 6:58 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Pepelkin kompleks: kaj je to in kako je to lahko vzrok, da v ljubezni ne najdete sreče

Življenje v pravljici in iluziji ter čakanje princa na belem konju, povedano drugače, rešitelja, lahko definiramo kot Pepelkin kompleks. Ker ta v življenje ne prinaša nič dobrega, ga je treba čimprej prepoznati in se ga znebiti, piše Sensa.hr.

Zadeva v resnici ni tako redka. Kajti, čeprav vsi vemo, da Pepelka obstaja le v pravljici, je še vedno veliko deklet in žensk, ki sanjajo, da bodo nekoč, tako kot skrivnostna plesalka, našle princa iz svojih sanj. Oziroma bo on našel njih. To pomeni, da ne sprejemajo odgovornosti zase, s tem se ustvarja psihološki problem, ki ga je prva proučevala psihoterapevtka Colette Dowling.

Prav ona je oblikovala omenjen izraz, ki po njenem prepričanju v bistvu označuje podzavestno željo ženske, da bi odgovornost za svoje življenje položila v roke drugih ljudi.

Kdo so Pepelke?

"Gre za ženske, ki samo čakajo, da se bo pojavil moški, ki bi spremenil njihovo življenje in jih seveda osrečil. Tudi, ko že oblikuje zvezo, je Pepelka  čustveno povsem odvisna od svojega junaka, živi skozi njega in za njegove uspehe, cilje ter želje," pojasnjuje Colette.

Pepelkin kompleks sicer ni nobena novost. Korenine ima v preteklosti in v prezrti vlogi žensk v patriarhalni družbi. V takšnem okolju so ženske od malega prejemale bolj ali manj odkrita sporočila: bodite pridne, sedite in čakajte na svojega princa.

Psihologi menijo, da ima veliko s tem kompleksom tudi sodobna popularna kultura z različnimi romantičnimi filmi, telenovelami in romani brez prave literarne vrednosti. V njih so lepe, dobre in prijazne akterke pasivne, na koncu pa dočakajo srečo, oziroma svojega princa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Universe of Myrhiam

Kaj pa posledice?

Pepelkin kompleks zavira duhovni in čustven razvoj. Ženske, pri katerih je prisoten, imajo velikokrat težave pri iskanju osebe, s katero bi osnovale čustveno vez. Nekatere od njih ostajajo osamljene, večno čakajoč na popolnega princa. Druge begajo iz zveze v zvezo ter iščejo človeka, ob katerem bi zaživele pravljico. Tretje so vpete v toksične zveze, kjer so povsem podrejene partnerju.

Pogosto jih privlačijo bogati, močni, neredko starejši moški, v katerih vidijo rešitelje. V zvezah ostajajo pasivne, odvisne, brez samospoštovanja in ne uresničujejo svojih sanj ter ambiciji. Pri njih je stalno prisoten velik razkorak med sanjami in realnim svetom, prevzemajo vlogo žrtve, ki se ji neredko dogaja krivica, a verjamejo, da jih bo vsak čas našla tudi sreča.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Obstaja rešitev

Ženska s kompleksom Pepelke mora najprej odrasti in dojeti, da je vir težav, ki se pojavljajo v intimnih odnosih, v njej sami. Nato pa se s tem dejstvom soočiti in določiti svojo vrednost. V končni fazi mora sprejeti in vzljubiti sebe ter povsem spremeniti pogled na odnose.

Včasih to zmore brez pomoči, a večkrat mora poiskati strokovno vodenje psihologa. Iz lebdenja v pravljici se mora spustiti na realna tla in sprejeti odgovornost za svoje življenje, delovanje in odločitve.

To mora biti sposobna storiti sama, brez pomoči rešitelja. Šele tedaj, ko bo na prvo mesto postavila sebe in se začela ceniti ter bo dojela, da je za svoje življenje odgovorna sama, bo lahko osnovala srečno in uspešno zvezo.

Preberite še: "Ločena pri 40. sem znova našla ljubezen" (iskrena izpoved)

Morda vas zanima tudi: Psihoanaliza v desetih korakih: Rešite test in odkrijte skrivnosti vaše podzavesti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)