Pariz: Top 8 krajev, ki jih ne zamudite ob obisku

V Pariz bo na ogled finala evropskega prvenstva v odbojki in v podporo slovenski reprezentanci zaneslo marsikaterega Slovenca. Če se že odpravljate v francosko prestolnico, imamo še nekaj nasvetov, katere so ključne točke Pariza, ki jih ne izpustite – poleg stadiona, seveda.

29.9.2019 ob 5:55 | Foto: Maja Fister

Pariz: Top 8 krajev, ki jih ne zamudite ob obisku

Mesto ljubezni bo te dni obarvano tudi v slovenske zastave, a škoda bi bilo, da izleta do tja ne izkoristite še za nekaj ogledov. Kaj si torej pogledati v dopoldanskih urah pred tekmo in med pohajkovanjem po mestu? Mimogrede, mladi Evropejci do 26 leta imajo večino vstopnin v muzeje in nekatere druge atrakcije povsem brezplačnih. Za vse ostale so muzeji brezplačni na vsako prvo nedeljo v mesecu.

Eifflov stolp

Prepričani smo, da imate tega že na vrhu seznama stvari, ki si jih poleg slovenske zmage želite doživeti v Parizu. Nanj se lahko tudi povzpnete (z dvigali ali pa prehodite 704 stopnic), vendar so čakalne vrste precej dolge. Namesto tega se raje povzpnite na Slavolok zmage, Eifflov stolp in njegovo mogočno strukturo pa lahko občudujete z mišje perspektive, ki je prav tako osupljiva. Mimogrede, tudi ponoči je pogled nanj čudovit, saj na vsako polno uro vse do 1h zjutraj za 5 minut zažari v soju migetajočih lučk. 

Slavolok zmage

Slavolok zmage

Slavolok zmage je v središču krožišča, kjer brni kaotičen pariški promet. Do njega pridete skozi podhode, zato nikar ne skačite na cesto. Slavolok so zgradili na ukaz Napoleona Bonaparteja, v spomin na zmage v bitkah. Ugotovili boste, da je zgradba veliko bolj mogočna v živo, kot ste to pričakovali s fotografij. Toplo priporočamo, da se povzpnete na njegov vrh, saj je razgled od tod res veličasten. Ja, tudi Eifflov stolp boste videli od tod! Od slavoloka se nato sprehodite še po Elizejskih poljanah, kjer se bleščijo izložbe prestižnih modnih hiš.

Razgled s slavoloka zmage

Montmartre

Na Montmartre se boste povzpeli po čudovitih tlakovanih uličicah, polnih prikupnih francoskih lokalčkov, zanimivih fasad in grafitov, šli boste mimo umetniške četrti, kjer se razlega glasba uličnih umetnikov in vse do vrha hriba. Tam se vam bo odprl pogled na imenitno baziliko Sacré Coeur, od tod pa razgled na mestne strehe in vrvež med njimi. Toplo priporočamo! In še to – tik pod Montmartrom se nahaja tudi znameniti Moulin Rouge.

Tlakovane ulice Montmartra

Sacré Coeur

Moulin Rouge

Muzej Louvre

To je tisti muzej, kjer lahko vidite slovito Mona Liso Leonarda da Vincija in številne druge svetovno znane umetnine – teh je več kot 35 tisoč! Vendar pa imejte v mislih, da lahko po Louvru tavate kar dolgo časa - menda vsaj en teden, da vidite vse. Zato si v primeru, da časa nimate na pretek, raje oglejte zgolj njegovo zunanjost, saj je tudi ta mogočna.

Steklene piramide pred muzejem Louvre ponoči

Notre-Dame

Ena najlepših gotskih katedral na svetu, ki jo najdete na otočku Ile de la Cité sredi reke Sene in so jo pred nekaj meseci zajeli plameni, je še vedno osupljiva. Gotsko lepotico si vsaj od zunaj poglejte med sprehodom ob Seni.

Notre-Dame

Galerija Lafayette

V resnici je to trgovina, a ne kakršnakoli. Lafayette je ponos Parižanov, tam stoji že od leta 1893. V njej boste sicer našli predvsem prestižne znamke za tiste z globokim žepom, vsekakor pa je vredna obiska že zaradi imenitne steklene kupole v glavni zgradbi blagovnice. Malokdo pa ve, da prav v tej stavbi najdete tudi čudovit razgled! V stavbi s kupolo poiščite dvigalo ali stopnišče in pojdite na sedmo nadstropje. S pariške strehe boste ujeli izjemen razgled na opero, Eifflov stolp in Montmartre v daljavi.

Razgled na opero in Eifflov stolp s terase galerije Lafayette

Pont Alexandre III

Most Alexandra III povezuje Elizejske poljane in levi breg reke Sene. Po mostu so posejani kipi in art nouveau svetilke. Tu boste zelo verjetno ugledali tudi kakšnega ženina in nevesto, saj je čudovit most priljubljen tudi za poročna fotografiranja.

Most Aleksandra III in mladoporočenca

Versajski dvorec

Tega sicer ne boste našli v središču Pariza, saj je od tega oddaljen kakšnih 20 kilometrov. Vsekakor pa je vreden poldnevnega izleta. Tam se lahko sprehodite po zlatih sobanah, vzdihujete ob dragih lestencih, okvirjih, umetninah in za trenutek občutite, kako je živel Sončni kralj Ludvik XIV. Dvorec ima tudi čudovite vrtove, ki so urejeni do zadnje cvetlice.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)