Nenavadni poročni rituali, ki jih še ne poznate

Sezona porok je tu, medtem ko te za svate predstavljajo še eno priložnost za zabavo, pa je to za mladoporočenca velika življenjska prelomnica. Kot gostje imate torej nekaj nalog, med prvimi je tudi ta, da ne razjezite neveste.

27.5.2018 ob 5:38

nenavadni_porocni_obredi_poroka_obleke2.jpg

Toplejši del leta prinaša vrhunec sezone porok, ko bodo sobote rezervirane za lovljenje šopkov, občudovanje nevestine bele obleke in opite svate. Naloga poročnih gostov je – poleg proslavljanja nove skupne poti mladoporočencev – tudi to, da ugodijo vsem željam neveste (in ženina, čeprav jih ti navadno nimajo prav veliko).

Vsi že vemo, da se na poroko ne spodobi obleči bele obleke, saj ta lahko zasenči nevesto in to pravilo je precej mednarodno. A kulture se razlikujejo in zanimivo je videti, kakšne zapovedi glede poročnih oprav in drugih obredov imajo po svetu. Če vas v kratkem odnese na poroko v tujino, upoštevajte spodnja pravila, zbrali pa smo tudi kup zanimivih poročnih običajev z obredov po vsem svetu.

Mini družice

Na kraljevi poroki na Otoku so nevestine družice precej mlajše, kot smo jih vajeni pri nas. Kraljica Elizabeta je imela na svoji poroki leta 1947 osem družic, večina je bila mlajša od 21-letne neveste. Princesa Diana je imela pet družic, najmlajša med njimi je bila stara pet let, najstarejša pa 17. Vojvodinjo Catherine – Kate Middleton so leta 2011 do oltarja pospremile še mlajše družice, stare le tri leta. In tudi princ Harry in Meghan Markle sta imela zelo mlado spremstvo – tudi triletnike, ki je vključevalo njene in njegove sorodnike ter ostali kraljevi naraščaj.

Poleg bele na kitajsko poroko niti v rdeči, ne v črni 

Neveste na Kitajskem na poročni dan pogosto nosijo kar dve obleki. Eno belo in drugo rdečo. Zato je gostje ne smejo zasenčiti ne v eni, niti v drugi barvi. Prav tako na kitajsko poroko raje ne oblecite črnine, saj ta mladoporočencema prinaša nesrečo. Rešitev: ostanite pri pastelnih barvah. Rožnata, marelična in vijoličasta simbolizirajo novo rojstvo, kar bodo najbolj primerni odtenki. 

Pljuvanje po nevesti

V Kenji boste med Masaji deležni za našo kulturo žaljivega, za njih pa obreda, ki prinaša srečo. Oče neveste namreč pljune na njeno glavo in prsi, preden ta odide z novim možem.

nenavadni_porocni_obredi_poroka_obleke1.jpg

VSI lahko poljubite nevesto

Poljub mladoporočencev, ko dahneta usodni "da" je pomemben del obreda, a Švedi se ga lotevajo malo drugače. Če se na poroki zgodi, da ženin zapusti sobo, lahko prav vsi poljubijo nevesto. In obratno, če neveste ni v bližini, lahko ostale gospodične poljubijo ženina.

Mazel tov!

Razbijanje kozarcev z nogo na judovskih porokah simbolizira nepopolnost sveta, žvenket razbitega kozarca pa odganja zle demone. "Mazel tov" ali "srečno" gostje danes zavpijejo z namero, da mladoporočencema zaželijo veliko sreče v zakonu.

Skok čez metlo

V številnih kulturah med poročne tradicije šteje skok čez metlo. Danes je ta tradicija najbolj prisotna v afroameriških porokah, tradicija pa izhaja še iz časov suženjstva, ko se ti niso mogli legalno poročati, svojo zvezo pa so simbolično oznanili s skokom čez metlo. 

Odkupnina za nevesto  

Ta običaj poznamo tudi pri nas, sicer pa je najbolj priljubljen v Rusiji, kjer mora ženin odkupiti svojo nevesto, ki mu jo prijatelji ukradejo. Plačati mora z denarjem, darili ali zgolj z lastnim ponižanjem – smešni plesi, uganke in druge nerodne naloge, ki jih opravi, so dokaz, da si zasluži nevesto. 

Na indijsko poroko v pisanem sariju 

Na indijski poroki vas bodo najlepše sprejeli, če boste oblekli sari, tradicionalno indijsko žensko narodno nošo. V njej namreč izkažete spoštovanje do mladoporočencev. Bolj živahne so barve, boljše je, medtem ko so temnejši odtenki žaljivi.

Ženin in tepene noge

V Južni Koreji morajo ženini čez boleč obred, saj mu svatje sezujejo čevlje, zvežejo noge in ga po njih tepejo s palico ali posušeno ribo. Postopek sicer ne traja dolgo, bolj kot mučenje pa je cilj zabava. Ženina svatje ob tem zaslišujejo o nevesti, s tem pa dokaže, da je je vreden.

Nemci razbijajo posode 

Na predvečer nemških porok se gostje zberejo v nevestini hiši in razbijejo posode, kar naj bi jima prineslo srečo. Par mora nato pospraviti črepinje, s tem pa dokažeta, kako dobro se bosta v življenju skupaj spopadala z izzivi.

Avtorica: F. M.
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)