Najlepše kolesarske poti v Sloveniji, ki jih je vredno obiskati

Odlično izhodišče za kolesarje je Kranjska Gora, na Obali vas čaka dolga Parenzana.

16.7.2020 ob 5:55 | Foto: Getty Images, Instagram | Avtor: Š. R.

Najlepše kolesarske poti v Sloveniji, ki jih je vredno obiskati

Bi šli radi na kolesarski izlet, pa vam ne diši vožnja po prometnih cestah med avtomobili? V Sloveniji je vse več urejenih kolesarskih poti, na katerih boste odmaknjeni od cestnega vrveža lahko uživali v naravi in prijetni rekreaciji. 

Izbrali smo nekaj najbolj priljubljenih in tudi najbolje ocenjenih kolesarskih poti pri nas.

Solkan - Plave

Ta kolesarska pot velja za eno najlepših v Sloveniji, odprli so jo leta 2016. Slabih 10 kilometrov boste uživali nad reko Sočo in spodnjo dolino spoznali z novega zornega kota. Pot je primerna za družine, v poletni vročini vas bo bližina reke prijetno hladila. Iz Solkana se usmerite čez Solkanski most proti Brdu, po 200 metrih boste prišli do table, ki naznanja uradni začetek poti. Iz vasi Plave lahko pot nadaljujete še do Kanala ali pa se z vlakom odpeljete nazaj.

--> Ideja za izlet: Očarljiva Kanal ob Soči in Lig nad Kanalom

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Soča Valley, Slovenia (@socavalley) on

Kranjska gora - Belopeška jezera

Kranjska Gora je z dobro urejeno kolesarsko infrastrukturo pravi raj za kolesarje. Med najbolj priljubljenimi je tura do Belopeških jezer, do koder vodi urejena kolesarka pot, prek Rateč in italijanske meje. Spotoma se lahko ustavite še pri Zelencih. Otroci bodo uživali, ob poti je nekaj postojank in igrišč, starši pa v lepi naravi in razgledu na okoliške hribe. Pot je dolga 11 km, odmaknjena od glavne ceste in prometa.

--> Na testu: Kruhi, mehki in puhasti kot oblaček

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kranjska Gora (@kranjskagora) on

Okoli Cerkniškega jezera 

Ta, 29 kilometrov dolga pot bo poučna, vodila vas bo po makadamski poti, skozi naravne kraške pojave okoli presihajočega jezera. Izhodišče je pri Dolnjem jezeru, krenete proti Otoku in se držite južnega roba jezera. Pri razgledni točki zavijete levo v Rakov Škocjan, mimo Malega naravnega mostu, čez Velikega, nato pa desno in po krožni poti nazaj. Na poti se peljete mimo bruhalnika Suhadolice, Velike in Male Karlovice, Velikega in Malega naravnega mosta …

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Postojna (@visit_postojna) on

Parenzana

Če bi s kolesom radi vozili po slovenski obali, boste skoraj zagotovo vozili po Parenzani, nekdanji železniški progi od Trsta do Poreča. Seveda je celotna trasa, ki meri 130 kilometrov, precejšen zalogaj, lahko pa si jo razdelite v večdnevni kolesarski izlet. Za enodnevni izlet pa se denimo odpravite od Izole do Sečoveljskih solin. Odpravite se iz Jagodja proti Portorožu, skozi tunel Šalet, med vinogradi in oljakmi do Strunjana, do Lucije, ob obali so Seče in se zapeljite med solinarje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Piranske Soline (@piranske_soline) on

--> Pisarna, ki si jo lahko postavite na vrt

Dravska kolesarska pot

Tudi ta je precejšen zalogaj, v celoti je namreč dolga kar 710 km, poteka pa skozi štiri države (Italijo, Avstrijo, Slovenijo in Hrvaško). Začne se v Toblachu v Italiji, poteka skozi avstrijsko Koroško, v Slovenijo pa vstopi pri Viču. Pot je enostavna, poteka ob reki Dravi, lahko se odločite za eno od etap: Dravograd – Radlje ob Dravi (29 km), Radlje ob Dravi–Maribor (45 km), Maribor – Ptuj (30 km), Ptuj – Ormož (28 km) ali Ormož – Varaždin (30 km).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Discover Koroska (@discover_koroska) on

Po Mislinjski dolini

Koroška regija sicer podaja pestro izbiro za gorske kolesarje, za družinski izlet s kolesom pa priporočajo »Štrekno«. Gre za kolesarsko pot, ki je speljana po opuščeni trasi želežniške proge med Velenjem in Dravogradom. Od Gornjega Doliča do Otiškega vrha boste naredili dobrih 25 km, lahko pa jo (s kombinacijo avtobusa) podaljšate še čez mejo, se priključite na Dravsko kolesarsko pot, do Labotskega jezera. Opravili boste sicer okoli 300 m »višincev«, vseeno pa zaradi enakomernega naklona ni pretirano zahtevna.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na kolesu uporaba čelade, na Štrekna busu pa uporaba maske.

Preberite še: Neža Peterca: Kolesarka, ki med turami reciklira športno opremo

Morda vas zanima tudi: Makadamkanje po Pokljuki


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)