Najboljši slovenski in tuji podcasti za širjenje obzorja, motivacijo in zabavo

Skoraj ne poznamo več človeka, ki ne bi vedel, kaj je podcast.

25.6.2020 ob 5:50 | Foto: Getty Images | Avtor: E. N.

Najboljši slovenski in tuji podcasti za širjenje obzorja, motivacijo in zabavo

No, gotovo še kdo obstaja, a zaradi visoke stopnje priljubljenosti so v zadnjih letih podcasti postali nadvse razširjeni. Postali so nekakšni naši novi učitelji, motivatorji in skoraj sogovorniki. Postali so glas v ušesih, ki nam skozi slušalke že navsezgodaj zjutraj prične širiti obzorja, nas motivirati med jutranjim treningom ali pa le zabavati.

Zakaj so tako priljubljeni?

Preden smo imeli vsi svoje računalnike in telefone smo poznali radio in televizijo. Kasneje kakšen walkman, ki nam je krajšal čas z nekaj pesmimi na kaseti. Nato na CD-ju. Kasneje v mp3 obliki. A od kar je možno, ljudje radi prisluhnemo glasbi ali pogovorom, če je mogoče, na poti. V službo, šolo, jutranji sprehod. A razcveta podcastov niso sprožile slušalke, temveč splet. Internet nas sedaj povezuje že kar dobri dve desetletji in mnogi, ki imajo kaj povedati, so ugotovili, da se za to ni potrebno več zaposliti na radiu ali televiziji, temveč potrebujemo le kamero in mikrofon in snemanje podcastov se lahko prične. Nad skromno infrastrukturo, ki jo potrebujemo za snemanje podcasta, je bil v začetku še posebej navdušen Joe Rogan, ki je tudi sam pričel s skromnim mikrofonom in kamero ter postal eden pionirjev podcastov, danes pa tudi najbolj poslušanih in zanimivih.

Skratka, podcastovanja se lahko danes loti skoraj vsak, ravno zato pa je izbira zate, da se odločiš, kaj boš poslušala, nadvse raznolika. Spodaj naštevamo nekatere podcaste, ki se zdijo vredni poslušanja nam.

Joe Rogan

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joe Rogan (@joerogan) on

Kot smo omenili zgoraj, Joe spada med prve, ki so zasloveli s snemanjem podcastov. Pričel je leta 2009, danes pa se lahko pohvali s skoraj 9 milijoni naročnikov na svojem youtube kanalu, nedavno pa je podpisal tudi več milijonski pogodbi s Spotifyem in Netflixom. Priporočamo, da kdaj prisluhneš njegovem Joe Rogan experience, kjer tema sicer mnogokrat nanese na precej moške pogovore kot so lov, borilne veščine in podobno, a velikokrat gosti izredno inteligentne in učene ljudi iz najrazličnejših branž ter se z njimi pogovarja o trenutnem dogajanju v svetu, politiki, življenju in njegovem smislu.

Unladylike

Z moških tem pa k izredno ženskim. Podcast že dobre tri leta vodita Cristen Conger in Caroline Ervin ter klepetata o ženskem zdravju, počutju, navadah, zvezah, skrbi zase … Skratka, sta tvoji najboljši prijateljici, kadar se znajdeš v ženskih zagatah. Pomagali ti bosta z iskrenostjo, direktnostjo, predvsem pa boš ugotovila, da imamo prav vse punce iste težave. No, raje bomo rekli, da imamo precej skupnih težav.

Nina Gaspari

Nadvse ženski pa je tudi podcast Nine Gaspari, ki ga lahko najdeš na njenem instagramu in spletni strani. Nina je espejevka, ki si kruh večinoma služi s piarjem in marketingom, vodi jogo in je zelo aktivna na socialnih omrežjih. Teme, ki jih odpira v svojih podcastih so aktualne in zanimive, prijetni pa so tudi različni gostje, ki jih velikokrat povabi k sebi. »Dobrodošla na strani, na kateri bom odkrivala moje skrivnosti lovljenja ravnotežja med napornimi delovniki ter hedonističnim in zdravim uživanjem.« Takole zveni pozdrav na njeni spletni strani, da si boš lažje predstavljala, o čem teče beseda.

The high low

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dolly Alderton (@dollyalderton) on

Zgovorni Britanki Dolly Alderton in Pandora Sykes vodita podcast The High Low, ki večino časa zaseda vrhove lestvic najbolj poslušanih na iTunes platformi. Priporočamo ti ga za sprostitev, saj beseda teče o pop kulturi in glasbi, velikokrat pa se dotakneta tudi ženskih tem in problemov. Vsekakor simpatično krajšanje časa in uporabni nasveti.

Lahko noč, otroci!

Če so tvoje življenje že dopolnili tudi otroci, ti na tem mestu omenjamo tudi odličen lifehack, ki ti v dnevu zna priboriti kakšno minuto več časa zase. Podcast Lahkonoč, otroci! namreč nudi ure in ure zgodbic in pravljic za malčke. Tako lahko včasih preskočiš branje knjigice in izobraževanje ali pripovedovanje zaupaš podcastu, ti pa si privoščiš malce miru.

Shameless

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shameless Podcast (@shamelesspodcast) on

Tudi Shameless te zna navdušiti, saj ga vodita sproščeni Avstralki Michelle Andrews in Zara McDonald, ki klepetata o najrazličnejših temah. Podcast je hitro postal med 18 do 30 let starimi dekleti v deželi tam spodaj, osvaja pa tudi lestvice drugod po svetu. Če si želiš slišati zabavne stvari iz pametnih ust, vsekakor daj priložnost temu podcastu.

How To Fail

Elizabeth Day je pred nekaj leti izdala knjigo z enakim naslovom, ki ga lahko prevedemo kot, kako ne uspeti. Seveda za napake ne rabimo napotkov, zato ne skrbi, naslov je le figurativen, sicer pa Elizabeth klepeta z najrazličnejšimi gosti, ki jim je v življenju brez dvoma uspelo. Odlična inspiracija in navdih ter sveža zaloga motivacije za premagovanje vsakdanjih izzivov.

Oprah's SupersSul converstaions

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oprah (@oprah) on

Oprahini super duhovni pogovori ti bodo dali gotovo za misliti, kakor nam je nekdaj možgane gubala njena oddaja. Oprah seveda poznaš, zato ni dvoma, da so v njenih podcastih tudi nadvse zanimivi gostje ter izredno zanimive teme. Podcast, ki mu boš zagotovo z zanimanjem prisluhnila.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)