Najbolj preprosti božanski medenjaki za vse leto

Medenjaki so ena najbolj slastnih zimskih slaščic, ki pa se jih mnogi bojijo speči sami.

1.1.2016 ob 10:45

medenjaki.jpg

Čeprav se v zimskem času na veliko peče, se le redki lotijo medenjakov, saj vlada prepričanje, da niso ravno preprosti za pripravit. A recept Zulejke Javeršek, ki ga najdete v njeni novi kuharski knjigi Vse leto, je tako lahek, da jih boste hoteli peči vse leto.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

V čem je skrivnost?

Nekega božiča je Zulejka dobila navdih, da bi v medenjake vtaknila banano. Kako preprosto, kajne? Pravi, da je šlo najverjetneje za božansko navdih, saj tako mehkih medenjakov tako prijetnega, ravno prav začinjenega okusa še ni jedla ali spekla. Če ji ne verjamete na besedo, jih spečite še sami! Mična vam razkriva ta slasten recept:

Potrebujete:

  • 300 g pirine moke
  • 1 žličko sode bikarbone
  • ½ žličke soli
  • nastrgano limonino lupinico
  • 2 žlički začimb za medenjake (ali mešanica suhega ingverja in cimeta)
  • 1,2 dl medu
  • 1,2 dl kokosove maščobe
  • 1 zrela banana

Postopek:

  1. Vse suhe sestavine zmešate v skledi.
  2. Banano z vilico zmečkate v pire.
  3. Kokosovo maščobo stalite, dodate med in mešate, dokler se ne poenoti.
  4. Suhe sestavine, banano in medeno mešanico združite in postavite v hladilnik vsaj za pol ure (lahko čez noč).
  5. S čajno žličko zajemate testo in ga oblikujete v kroglice. Polagate jih na pekač, obložen s peki papirjem. Pečete jih 10 minut na 200°C.

Še več tako prijetnih receptov najdete v Zulejkini knjigi Vse leto, ki je izšla pod okriljem založbe Totaliteta. Lahko jo naročite tudi preko Zulejkinega bloga Uglašena kuhinja.

Avtorica: Mična

Foto: Zulejka Javeršek


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)