MRFY: Ta trenutek nam gre zelo dobro

MRFY odnesli tri zlate piščali, Masayah novinka leta, Andrej Šifrer nagrajen za življenjsko delo.

12.5.2023 ob 12:15 | Foto: Tadej Majhenič

MRFY: Ta trenutek nam gre zelo dobro

V mariborskem Sodnem stolpu so podelili devete strokovne glasbene nagrade Zlata piščal. Novomeška indie rock pop skupina MRFY je prejela zlate piščali v kar treh kategorijah - za izvajalca leta, album leta Use in skladbo leta Angeli. Primorska vzhajajoča hip-hop izvajalka Masayah je postala novinka leta, Andrej Šifrer je prejel nagrado za življenjsko delo.

Nagrade za posebne dosežke preteklega leta na področju slovenske popularne glasbe je kulturno-umetniško društvo Zlata piščal v podelilo devetič, tokrat v Mariboru v sodelovanju z Mestno občino Maribor, Lutkovnim gledališčem Maribor in Kulturno četrtjo Minoriti. Drugič v zgodovini podeljevanja zlatih piščali so šle nagrade v treh kategorijah istemu izvajalcu. To je nazadnje uspelo Siddharti leta 2019.

MRFY, izvajalec leta, album leta, skladba leta: Trenutno je v Sloveniji veliko zelo dobrih izvajalcev

MRFY, priljubljena štiričlanska indie rock pop skupina iz Novega mesta, ki polni koncertne dvorane s svojim svojevrstnim zvokom, žanrsko raznoliko glasbo in svojo neusahljivo energijo, je poleg nagrade za izvajalca leta, prejela še zlato piščal za album leta Use in skladbo leta Angeli.

“Izvajalec leta mora imeti cel komplet, dobre komade, dobre koncerte, dobro vizualno podobo, dober album in da je angažiran v neki splošni zavesti ljudi,” so na podelitvi povedali MRFY. Za izvajalca leta so bili nominirani še Hamo & Tribute 2 Love, Joker Out, Alo!Stari, Batista Cadillac in Žan Serčič.

“Najboljše je delati album, ko ti gre dobro. Ta trenutek nam gre zelo dobro. Pustili smo prosto pot glasbi, naredili tisto, kar nam je pasalo, vsakemu komadu smo pustili, da je to, kar je, in nismo se omejevali,” so o albumu povedali MRFY. Za album leta so bili nominirani še Batista Cadillac, Regen, Silence, Neisha in Joker Out.

 MRFY, katerih nominirana uspešnica Angeli je postala tudi skladba leta, menijo, da je za dobro skladbo pomembno, da je iskrena, zajeti mora čas, v katerem se nahajamo ter ga opisati tako, kot vsi vemo, da je, a ni tega še nihče tako lepo povedal. Za pesem leta so bili nominirani še Fed Horses, Regen, Zlatko, Luka Basi, Leopold I., Maraaya, Batista Cadillac, Masayah, Aka Neomi in Žan Serčič.

Masayah, novinka leta: Ta nagrada je ogromna motivacija za delo v prihodnje

Tudi primorska hip-hop senzacija in letošnja novinka leta Masayah osvaja množice poslušalcev s svojimi sodobnimi hip-hop in RnB zvoki, udarnimi, čutnimi in iskrenimi besedili. Masayah je bila nominiranka tudi v kategoriji skladba leta (Ni panike), v tem tednu pa predstavlja svoj prvi album Zavedno.

“Na mojo glasbo in na album, ki sem ga gradila skozi tri leta, od kar me je zapustil moj oče, je blazno vplival prav on - vse to delam za njega. Za vse nas. To bo ostalo za nami. Ta nagrada je izjemna čast in motivacija za delo v prihodnje,” je povedala Masayah. Ob njej so bili za novinca leta nominirani še Hoffman, Kokosy, Regen in Žigan Krajnčan.

Nagrada za življenjsko delo Andreju Šifrerju

Strokovna glasbena akademija je izbrala tudi prejemnika nagrade za življenjsko delo. Nagradila je glasbenika, pevca, kantavtorja in skladatelja zabavne glasbe, Andreja Šifrerja, ki je nepozabno zaznamoval slovenski glasbeni prostor s preštevilnimi ponarodelimi in brezčasnimi pesmimi, kot so Stoj, Marija, Uspavanka za Evo, Martinov lulček, Šum na srcu, Za prijatelje in priredbami, kot so Vse manj je dobrih gostiln, Ostani z nami in Gorska roža.

“Poklic ni tisto, za kar se izšolaš, temveč je poklic tisto, za kar si poklican. In mene še vedno kličejo,” je ob prejemu nagrade povedal Andrej Šifrer in dodal: “Maribor je prvi sprejel Šifrerja in zdaj smo tam, kjer se je vse začelo.”

Strokovna glasbena akademija je sicer nominirance in prejemnike glasbenih nagrad Zlata piščal 2023 izbrala s točkovanjem med skoraj dva tisoč prijavljenimi deli in izvajalci.

Preberite še: Nace (Joker Out) shujšal 20 kg (in ostale zanimivosti o fantih)

Morda vas zanima tudi: Dr. Renata Salecl: Da bo to naša realnost, pred desetletji nikakor nisem pričakovala

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)