Ljubezensko branje za valentinovo (osem knjižnih predlogov)

Predstavljamo osem knjig, ki so odlična izbira za valentinovo.

12.2.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Danaja  Lorenčič Piše:

Danaja Lorenčič

Ljubezensko branje za valentinovo (osem knjižnih predlogov)

Ob prazniku zaljubljencev smo poiskali knjige, ki so - tako kot ljubezen – edinstvene, osupljive, nepredvidljive, včasih žalostne in drugič osrečujoče. Med branjem se boste spraševali, ali resnična ljubezen sploh kdaj umre; kako veš, ali je moški, ki ti je všeč, pravi; bi izbrali ljubezen, če bi vedeli, kako se bo končala; kako najti način, da preženeš osamljenost; ali res svobodno zaživimo šele takrat, ko se otresemo duhov preteklosti in kakšno življenje bi izbrali, če bi lahko zavrteli čas nazaj.

MARC LEVY – ONA IN ON, Mladinska knjiga

Knjiga enega od najbolj priljubljenih francoskih pisateljev Marca Levyja je tako očarljiva in romantična, da jo je težko izpustiti iz rok. V njej spremljamo filmsko igralko Mio, ki se mora odločiti, če želi ostati v nesrečnem zakonu z možem ali pa zaživeti svobodno. Medtem, ko razmišlja o svoji prihodnosti se odpravi na obisk k prijateljici v Pariz in se kot natakarica zaposli v njeni restavraciji.

Nekega dne med brskanjem po internetu naleti na spletno stran za zmenke in si ustvari profil, vendar tega ne jemlje resno. Toda čez nekaj dni prejme sporočilo od Paula, s katerim si kratek čas dopisuje, nato pa se z njim odpravi na zmenek. A ta ne poteka v skladu s pričakovanji, saj se izkaže, da Paul sploh ni vedel, da sta si dopisovala. Kmalu odkrijeta, da sta se njegova prijatelja želela poigrati z njegovo usodo, vendar se po začetni zadregi med njima razvije prijateljstvo. Ob tem pa se poraja vprašanje, ali je prijateljstvo med njima res povsem brez romantičnih čustev.

Ona in On je vsekakor knjiga, ki ogreje srce in vas spravi v dobro voljo.

JOJO MOYES – PRODAJALNICA SANJ, Mladinska knjiga

Britanska pisateljica Jojo Moyes, ki med svoje največje uspešnice šteje roman Ob tebi, po katerem je bil posnet film z Emilio Clark v glavni vlogi, se vrača med bralce z ganljivo zgodbo o ljubezni in prijateljstvu.

Suzanna Peacock se z možem vrne v domači kraj, kjer odpre trgovinico, ki ji prinese nova prijateljstva. Njen mož jo medtem prepričuje, da si ustvarita družino, vendar še ni pripravljena na otroka. Vrnitev v domači kraj ji prinese nemalo težav, saj ima zelo napete odnose z družino, v kateri se je vselej počutila kot črna ovca.

Veljala je za lepotico v družini, ki jo je genetika obdarila z lepoto in nagnjenostjo k denarnim težavam. Njena mati je bila svojeglava, uporniška lepotica Athene, ki je Suzaninnega očeta zapustila le dve leti po poroki. Suzanna zaradi materine smrti krivi sebe, saj je umrla med porodom, toda sčasoma odkrije, da so njeni občutki krivde povsem neupravičeni. In ko se otrese duhov preteklosti, dobi priložnost za svobodnejše življenje, v katerem je prostor tudi za pristno ljubezen.

 

Popolna knjiga za deževne dni, saj boste ob njej obudili vero v presunljive človeške odnose.

ANDRÉ ACIMAN – NAJDI ME, Učila

Ameriški pisatelj egiptovskih korenin, André Aciman, je zaslovel z romanom Pokliči me po svojem imenu, ki je bil podlaga za presunljivo filmsko zgodbo s Timothéejem Chalametom v vlogi Elia. Najdi me je njeno nadaljevanje, ki nas popelje v čarobni krog ene najbolj ganljivih sodobnih ljubezni.

V njej pisatelj najprej predstavi zgodbo Eliovega očeta, Samuela, ki se odpravi iz Firenc v Rim, kjer naj bi obiskal svojega sina, ki je postal pianist. Toda na vlaku spozna mlado žensko Mirando, ki mu za vedno spremeni življenje. Zapleteta se v iskren pogovor o odnosih in bivših ljubeznih, kar Samuel izvrstno povzame z besedami: ''Čarobnost nekoga novega nikoli ne traja dovolj dolgo. Hočemo tiste, ki jih ne moremo imeti. Sledi pustijo le tisti, ki smo jih izgubili ali ki za nas sploh niso vedeli. Drugih se komaj spomnimo.''

Prav to velja za njegovega sina, ki svoje prve ljubezni – Oliverja, ni nikdar pozabil. Svojim čustvom ne more ubežati niti v razmerju z Michelom, ki je do Elia nežen, pozoren, predan. A tudi Oliver iz svojega srca ni pregnal Elia. Nanj pomisli na zabavi, ko ga glasba spomni, da je morda še vedno zaljubljen, čeprav ni več prepričan, da še ve, kaj pomeni biti zaljubljen. Toda sčasoma začuti, da se želi vrniti tja, kjer se je njegovo življenje ustavilo, ker nikoli ni zares odšel.

Najdi me je nežna, rahločutna knjiga, ki se dotakne srca. In vas morda spomni tudi na vaše (nekdanje) ljubezni.

SUSAN ELIZABETH PHILLIPS – KAJ PA, ČE JE PRAVI?, Mladinska knjiga

Ta knjiga bo navdušila ljubitelje lahkotnih, romantičnih zgodb. V njej spremljamo nekdanjo zvezdnico priljubljene televizijske nadaljevanke Georgie, ki jo mediji po ločitvi pomilujejo, obenem pa je njena filmska kariera skorajda uničena. Ko se odpravi v Las Vegas, sreča nekdanjega soigralca Brama in v trenutku nepremišljenosti naredi napako, ki ji sledijo posledice. Poleg tega se znajde v vrtincu odnosov, v katerih se mora postaviti zase.

Nekateri bralci so prepričani, da je ameriška pisateljica Susan Elizabeth Phillips to zgodbo zasnovala na podlagi resničnega ljubezenskega trikotnika med Bradom Pittom, Angelino Jolie in Jennifer Aniston.

Georgie je postala ameriška ljubljenka po zaslugi priljubljene nanizanke, za katero je podpisala pogodbo, da med snemanjem ne bo nikdar spremenila svoje pričeske. Pozneje pa je nastopala v romantičnih komedijah. Njeno življenje postane prava drama in tarča medijev, ko jo mož zapusti med snemanjem filma zaradi soigralke, v katero se je zaljubil in si z njo ustvaril družino. Zveni precej znano, kajne?

Knjiga, ki govori o drugih priložnostih na različnih področjih življenja – v ljubezni, karieri, starševstvu, bo osvojila tiste, ki obožujete sproščujoče zgodbe, ob katerih pozabite na vsakdanje skrbi.

HOLLY MILLER – VIDEL SEM TE, Učila

Knjiga, ki v osredje postavlja vprašanje: Bi izbrali ljubezen, če bi vedeli, kako se bo končala?, je nastala izpod peresa angleške avtorice Holly Miller. Njena posebnost je, da zgodbo spremljamo skozi oči obeh glavnih junakov – Callie in Joela.

Callie se po smrti svoje prijateljice skuša vrniti k tistemu delu sebe, ki je nekoč sanjaril. Joela pa že od otroštva preganjajo sanje o stvareh, ki se bodo zgodile ljudem, ki jih ima rad. Da bi jih preprečil, omejuje čas spanja, poskušal se je tudi sam zdraviti – s sivko in toplim mlekom, zeliščnimi čaji, uspavalnimi tabletami, belim šumom, a nič ni pomagalo. Ker ne želi prizadeti ljudi, ki jih ima rad, se noče zaplesti v ljubezensko razmerje, toda ob Callie je zanj to nemogoče. Oba namreč čutita, da je med njima nekaj čarobnega, velikega. Dokler Joel ne sanja o tem, kako se bo njuno razmerje razpletlo.

Grenko- sladka zgodba o krhkosti ljubezni bo marsikoga ganila do solz.

KENT HARUF - NAJINI DUŠI PONOČI, Vida

Preprosta, nežna in navdihujoča zgodba Najini duši ponoči odstira vse odtenke jeseni življenja. V mestecu Holt, kjer vsak pozna vsakega, 70-letna Addie nekega dne poišče soseda Louisa z nenavadnim povabilom, če bi ponoči z njo prijateljsko ležal v postelji, da se prebijeta skozi noč in preženeta osamljenost. Oba sta namreč ovdovela.

Sčasoma se med njima stke posebna vez, kar ju preseneti. Nista si mislila, da bosta pri teh letih imela kaj takega in da še nista opravila s spremembami ter vznemirjenostjo. In da v telesu in duhu nista niti malo posušena.

Knjiga, po kateri je bil posnet film z izjemnima Jane Fonda in Robertom Redfordom v glavnih vlogah, nas presunljivo opomni, da za ljubezen ni nikoli prepozno.

TOM ELLEN – VSE O NAJU, Hiša knjig

Neizmerno romantična zgodba o strtih srcih in izgubi, prijateljstvu in upanju, je prava bralna poslastica. Ob njej se boste spraševali, kakšno življenje bi izbrali, če bi lahko zavrteli čas nazaj.

Ben je že od otroštva zaljubljen v božično vzdušje, vendar zaradi težav v ljubezenskem odnosu z Daphne tokrat ni pretirano navdušen nad decembrom. Toda, ko se mu po več letih oglasi nekdanja prijateljica Alice, ki je bila zanj 'tista nesojena', se vpraša, kaj bi bilo, če bi pred mnogimi leti ravnal drugače.

Niti pomislil ni, da bi to lahko zares izvedel. Nato pa mu neznanec podari skrivnostno zapestno uro. Naslednjega dne se začuden zbudi v 5. december 2005 – na dan, ko je prvič poljubil Daphne in pozabil na Alice. Bo tokrat našel dovolj poguma, da sledi svojemu srcu?

Zgodba o tem, kako lastne odločitve v življenju krojijo usodo, zaradi humorja in situacij, v katerih se občasno znajdemo vsi, pričara čarobno, praznično vzdušje.

Preberite še: Štiri najlepše knjige za lahko noč

Morda vas zanima tudi: Tisočera življenja strastnih bralcev (Piše: Petra Cerar)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)