Knjižna novost meseca: Sama si si kriva

Ob novi knjigi Sama si si kriva bi pomislili, da gre za grozljivko, v kateri napetost ne popusti. Vendar so zgodbe resnične.

25.6.2019 ob 7:19

sama_si_si_kriva.jpg

To so življenjske izpovedi treh Slovenk, ki so živele v svetu, polnem zlorab, nasilja in trenutkov, ki mejijo na blaznost. Alenka, Simona Nina in Monica so zbrale pogum in razkrile svoje zgodbe. Zapisala jih je Gordana Stojiljković, predgovor v knjigi Sama si si kriva pa Zvezdana Mlakar.

Alenka, Simona Nina in Monica so zmogle izstopiti iz začaranega kroga, odkrile so svojo notranjo moč, pogum in vero vase. Danes so zmagovalke. Zaživele so novo, bolj mirno življenje, v lepšem svetu. Vendar se v krogu nasilja še vedno vrti marsikdo. Nasilje ne izbira, lahko se zgodi vsakomur od nas. Zato naj knjiga spodbuja k ozaveščanju in ukrepanju, da se v naši družbi ne bi ponavljale takšne zgodbe:

"Bila je nedelja. Po kosilu si napravila vse tri otroke in jih odpeljala v živalski vrt. Bil je čudovit dan. On je doma počival. Na poti nazaj si starejšima dvema privoščila hot dog, najmlajši je bil v vozičku. Razposajeni ste se vrnili domov, tudi sama si bila otroško razigrana.

Najprej si okoli ušes začutila ostro zaušnico, kot cunja si priletela v rob kuhinjske mize. »Kako vzgajaš otroke, čisto so podivjani, ti bom že pokazal!« Zagrabil te je za lase, te dvignil s tal in zalučal na kavč. Na obraz ti je z vso močjo prislonil blazino.

»A te ni nič sram, prasica, ko se goniš okoli!« Dušila si se. Oporekala si. Sapa ti je pohajala. Komaj si se ga otresla. Začel ti je zvijati roke – to je velikokrat počel – brcala si in ga skušala otresti s sebe. Padalo je vsepovprek; iz nosu in ušes se ti je pocedila kri. Strgal ti je okrvavljeno obleko s telesa in vpil, da te bo posilil. Vpričo otrok."

Zgodbo Alenke, Simone Nine Vrabič in Monice De La Calli je zapisala Gordana Stojiljković, ki pravi:

"Dragi bralec/bralka, od vas ne pričakujem, da boste njihove spomine, njihovo resnico razumeli. To lahko razumejo le tisti, ki so podobno nasilje doživeli. Od vas pričakujem le, da njihovo resnico sprejmete. Zato brez olepševanja: direkt v žilo."

"Zdaj je vaš boj dobil odblesk konkretnosti, odprle ste svoja srca in spustile svoje okostnjake v svet," pa je zapisala Zvezdana Mlakar in dodala: "V trenutku, ko vas beremo, postajajo vaše zgodbe naše zgodbe. Vstopajo v ocean, v širjavo naše ranljivosti, in ker zgodbe zdravijo, se bistri tudi naše zrcalo."


Pripravila: S. S.
Foto: promocijsko gradivo

Preberite še: Tri knjige, v katere smo se zaljubili meseca marca ali pa Osem močnih misli iz knjige Tišina v času hrupa (morate jo prebrati)

Priporočamo tudi: Tri knjige, ki so se dotaknile našega srca meseca maja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)