Kdo stoji za novimi grafiti po Ljubljani

Po ljubljanskih ulicah se je te dni pojavilo nekaj grafitov, ki so pravzaprav izseki umetnin, ki jih najdete v Narodni galeriji.

17.5.2017 ob 5:10

1-min.JPG

Če ste se ta teden že sprehodili skozi središče Ljubljane, ste jih zagotovo ugledali. Po ljubljanskih ulicah se je pojavilo 16 novih umetniških grafitov, ki so pravzaprav nalepke na posebni foliji, ki se čez čas odlušči, za zdaj pa je odporna tudi na majske plohe. Najdete jih na pozabljenih stenah, ki so že porisane z grafiti.

2-min.JPG

Mična se je v iskanju umetnin sprehodila skozi mestno jedro in naletela na nekaj zanimivih prizorov. Na primer na izsek izjemnega dela Poletje, ki ga je ustvarila Ivana Kobilca. Najdete ga na Obrežni stezi, tik preden zavijete na Trubarjevo cesto. Če pot nadaljujete po Trubarjevi, boste ujeli še en grafit, naslednji pa vas čaka takoj za ovinkom – na Prečni ulici.

3-min.JPG

In kaj umetnine iz Narodne galerije počnejo na prostem? Gre za participativni projekt ulične umetnosti, ki ga je k nam pripeljal francoski fotograf in filmski ustvarjalec Julien de Casabianca. Njegovo delo je ves čas povezano s cesto, da je umetnost ponesel tudi na slovenske ulice, pa so mu omogočili Narodna galerija, Francoski inštitut, Mestna občina Ljubljana in kustosinja Stefani Marković.

4-min.JPG

Njegov projekt z naslovom Gremo ven! (Outings) temelji na tem, da klasična umetniška dela, ki so sicer izolirana v okolju umetniških ustanov – galerijah in muzejih – raje preslika na javne površine in jih deli prav z vsemi.

5-min.JPG

Prvotno naj bi umetnik s povečavo podobe Rdečelase deklice Henrike Šantel iz stalne zbirke Narodne galerije okrasil slepo fasado Mahrove hiše pri Plečnikovi tržnici, a so se stvari malce zapletle. Njegov kovček z opremo – barvami in razrečili – so zasegli na letališču, zato bo ta projekt ustvaril ob ponovnem obisku Ljubljane. Ljubljanske ulice so tokrat zato dobile 16 manjših izsekov umetnin iz Narodne galerije – ne gre za slike v celoti, ampak le izrezane podobe, ki jih še vedno lahko ujamete med sprehodom skozi mesto.

6-min.JPG

Ker Casabianca meni, da je umetnost namenjena vsem in v svoje projekta rad vključuje tudi lokalce, so mu pri nameščanju grafitov pomagali otroci iz Osnovne šole Prežihovega Voranca in člani Galovega kluba Narodne galerije.

7-min.JPG

Brezplačni ogledi na Mednarodni dan muzejev

Mimogrede, razstave v Narodni galeriji – vključno s petnajstimi njegovimi slikami, ki jih je naredil po celem svetu, si lahko na Mednarodni dan muzejev v četrtek, 18. maja, ogledate brezplačno.

Fotografije in besedilo: Maja Fister


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)