To je starost, ko začnemo izgubljati prijatelje

V času izobraževanja, od osnovne in srednje šole, do fakultete, prvih zaposlitev, zabav in neštetih priložnosti za mreženje okoli sebe naberemo šopek ljudi. A življenje se razvije po svoje, oblikovanje lastne družine, kariera in vse drugo pa počasi pripeljejo do tega, da je ta krog prijateljev z leti vse ožji. Kdaj torej pridemo na to prelomnico?

5.7.2019 ob 4:30

prijatelji_odnosi_kariera_raziskava.jpg

Kot pravijo rezultati raziskave finske znanstvene Univerze Aalto in oddelka eksperimentalne psihologije Univerze v Oxfordu, začnemo prijatelje izgubljati še prej, kot si morda mislite.

Pri 25 letih smo na vrhuncu socialnega življenja

Tako moški kot ženske so na vrhuncu svojega socialnega življenja pri 25 letih. To je čas, ko še vedno ohranjamo stike z ljudmi iz šol, hkrati pa že širimo krog poznanstev na delovnih mestih, spoznavamo prijatelje drugih prijateljev in partnerjev in smo načeloma najbolj družabni ter polni energije.

In zatem se krog prijateljev začne manjšati. Koliko prijateljev imamo takrat? V resnici je odgovor na to precej kompleksen in se razlikuje od posameznika do posameznika, prav tako pa je število nemogoče natančno izmeriti, saj večina ljudi ne bi mogla z gotovostjo sešteti niti lastnih prijateljev. Prav tako danes med "prijatelje" prepogosto štejemo tudi ljudi, ki jih poznamo zgolj bežno, prek drugih ljudi, če ne celo samo prek družbenih omrežij.

Metoda raziskovalcev pri tem je bila takšna, da so analizirali klice posameznikov v določenem časovnem obdobju, nekatere so spremljali tudi celo leto. S pomočjo evropskega mobilnega operaterja so prišli do podatkov števila klicev med 3,2 milijona uporabnikov. Največ klicev z različnimi ljudmi so si med seboj izmenjali prav 25-letniki. A število po tej starosti začne upadati.

Ženske pri 39 letih ohranjajo stike z več različnimi ljudmi kot moški

Številka po 25. svečki pada za vse. Vendar pa ženske pri 39 letih prevzamejo vodstvo in vzdržujejo (telefonske) stike z več različnimi ljudmi kot moški. Ženske pri 39 letih na mesec pokličejo okoli petnajst ljudi, moški pa pri isti starosti govorijo s približno dvanajstimi.

Med 45 in 55 letom število stikov stagnira

Obdobje desetih let med 45 in 55 letom je čas, ko se število kontaktov stabilizira in ostane nespremenljivo za oba spola – s tem, da ženske še vedno vodijo v številu različnih ljudi, s katerimi ohranjajo stike. Kar je tudi odraz tega, da v zrelih letih okoli sebe že sestavimo usklajen krog bližnjih, ki se načeloma ne spreminja.

Seveda težko zaključimo, da so vsi ljudje, ki jih kličemo, naši prijatelji, prav tako vsa prijateljstva v svetu družbenih omrežij ne vključujejo telefonskih klicev, a izsledki omenjene raziskave so primerljivi z drugimi sorodnimi študijami, ki temeljijo na bolj osebnih pristopih.

Avtor: F. M.
Foto: Thinkstock

PREBERITE ŠE: Vse to skriva trg v srcu mesta, kjer se Ljubljančani skrivajo pred turisti ALI Priljubljena blogerka Alja izrazila svoje mnenje o evforiji Primark

Priporočamo tudi: Černobil: Izkušnja Slovencev, ki sta obiskala zaprto ‘mrtvo cono’ #intervju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)