Kako v digitalni dobi snovati prava prijateljstva

Tista na Facebooku ne štejejo.

7.9.2017 ob 11:25

prijateljice.jpg

Živimo v času, v katerem se je izjemno lahko povezovati z drugimi ne glede na to, kje živijo. A na žalost se zdi, da je prav to hkrati doba, ko so osebni stiki na največji preizkušnji. Ko je v okolju najtežje najti prijatelje.

Res je, vsaka ima dve ali tri prave prijateljice, s katerimi so skupaj v dobrem in slabem. A ko gre za tkanje novih vezi, so zadeve prav tako zapletene, kot pri iskanju sorodne duše.

Več uporabnih namigov najdete na Facebooku.

Matthew Brashears, sociolog z univerze Cornell je pod drobnogled vzel več kot 2000 odraslih in ugotovil, da se je v letih od 1985 in 2010 znatno znižalo število novo nastalih tesnih prijateljstev. To je bilo pred sedmimi leti. Kaj pa sedaj?

Veliko posameznikov se ponaša z množico prijateljev na Facebooku. A vendar večina hkrati priznava, da vse težje navezujejo stike in snujejo prijateljstva v resničnem svetu. Je to v sodobni naglici sploh mogoče? V resnici je, le pravilno se je treba lotiti zadeve.

Poiščite posameznike s podobnimi interesi

Se vam zdi kot nasvet za zmenkovanje? Prav imate, kajti in v resnici se iskanje prijateljev ne razlikuje prav dosti od iskanja partnerja. Ključni pri obeh odnosih so namreč skupni interesi. Potrebujete stično točko. Nekaj, kar vaju bo povezovalo in na čemer boste lahko gradili prijateljstvo.

Kadar nekdo v bežnem pogovoru omeni, da ima rad ples, pripomnite, da ste tudi vi nad njim navdušeni. Ali filme, gledališče, šport, knjige … Ne pretiravajte in ne pretvarjajte se, bodite pristni, tako bosta zlahka nadaljevala pogovor o skupni točki in kdo ve, morda celo začela obiskovati isti tečaj plesa. Ali bralne urice.

Bodite vztrajni

Če ste se namenili razširiti krog prijateljev, sledite svojemu cilju. Zadajte si nalogo, da boste vsak teden spoznali nekoga. Malce pobrskajte po družabni kroniki in označite prireditve, kjer bi lahko naleteli na ljudi, ki jih boste sprva srečali po naključju, a bodo postali vaši znanci in nekateri od njih tudi prijatelji. Nasmejte se nekomu v trgovini, imejte oči odprte in stopite iz svoje cone ugodja.

Kajti prepričani ste lahko, da če boste zvečer v pižami brali priročnik: Kako spoznati prijatelje, ne boste srečali nikogar. Podajte se med ljudi. Obkroženi z množico nikoli ne veste.

Delajte na sebi

Potrudite se, da boste zanimivi. Ne bodite zadržani in vzvišeni, temveč k drugim pristopajte sproščeni, nasmejani in vedno pripravljeni na pogovor. Ne bodite vsiljivi, spočetka se držite splošnih tem (vendar ne zgolj tiste, o vremenu), poslušajte, postavljate vprašanja in nanje tudi odgovarjajte.

Res je, tudi s tem ne boste v trenutku dobili novih prijateljev, a nedvomno boste izboljšali svoje možnosti.

O drugih govorite pozitivno

Zapomnite si: negativne pripombe o drugih nikoli niso na mestu, zlasti pa ne, kadar jih ni zraven in se ne morejo braniti ter ne zagovarjati. Takšen nastop v sogovornikih zbuja negotovost in nelagodje.

Povsem drugačen vtis pa bodo dobili, če boste o drugih govorili s spoštovanjem in s pozitivnim odnosom. Izogibajte se opravljanju in drami. V ljudeh poiščite dobro ter to delite z drugimi. Negativno nastrojeni posamezniki so le redko dobrodošla družba in zato težko nekomu postanejo prijatelji. Prav nasprotno pa velja za osebe, ki na življenje in ljudi gledajo s svetle plati.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)