Kako prepoznati, da drugi manipulirajo z vami

Spretni manipulatorji znajo prikriti svoje dejanje, zato je dobro poznati znake, da ste žrtev manipulacije.

18.11.2019 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako prepoznati, da drugi manipulirajo z vami

Tisti, ki zna manipulirati z drugimi, jih zlahka prepriča, da delujejo njemu v prid in se zato odpovedo svojim željam, ciljem, načrtom. Manipulirajo lahko prijatelji, partnerji, sodelavci, mediji, politiki, voditelji in še bi lahko naštevali.

Kako pa vedeti, da ste žrtev manipulacije? Na to nakazuje več bolj ali manj skritih, ter na prvi pogled povsem neškodljivih početji.

Odvračanje pozornosti od resničnih težav

Kadar se mediji in politiki preveč osredotočajo na šport, zabavo ali tretjo, z življenjskega vidika nepomembno stvar, to neredko počenjo z namero, da bi pozornost občinstva oziroma volivcev odvrnili od resničnih perečih težav, povezanih s politiko, ekonomijo, nasiljem ali ekologijo.

Zbujanje strahu

Nasilje in druge grožnje v ljudeh zbujajo strah in posamezniki tedaj, ko imajo občutek, da uhajajo nadzoru, zahtevajo in pričakujejo takojšnje, velikokrat drastične ukrepe. Kadar so te problematike namenoma poudarjene, omogočajo manipuliranje s posamezniki in širšimi množicami, ter jih tako napeljejo na neprimerne odzive.

 

Postopno vsiljevanje svojih idej

Kar je zlasti pogosto v podjetjih, kjer se nadrejeni bojijo odziva zaposlenih glede njihovih idej in predlogov, zato jih nizajo in uveljavljajo postopoma, dokler jih podrejeni počasi ter povsem nevede v celoti ne sprejmejo.

Do vas se obnašajo kot do otroka

Kar pomeni, da manipulant uporablja tehniko nagrade in kaznovanja, ima pokroviteljski odnos, prikrito ponižuje svojo žrtev ter poudarja njene pomanjkljivosti in pomanjkanje znanja ter sposobnosti.

Zbujanje občutka neznanja in nesposobnosti

S poudarjanjem napak iz preteklosti (ki jih ima seveda vsak) manipulantje pri drugih zbujajo občutke krivde ter nižajo samozavest, prav s posamezniki z nizko samopodobo pa je najlažje manipulirati.

 

Družbena izolacija

Gre za drastično taktiko, ki se je pogosto poslužujejo vodje kultov. Z njo posameznike ali množice oddaljijo od prijateljev, družin in virov informaciji, tako ostanejo brez potrebnega znanja, podpore in zaščite, s tem pa manipulantje dobijo idealno podlago za vodenje in manipuliranje z ljudmi, ki jim slepo sledijo.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: Kaj bodo mislili drugi in še pet toksičnih vprašanj, ki si jih morate TAKOJ prenehati zastavljati

Morda vas zanima tudi: 10 fraz, ki jih moramo ženske prenehati uporabljati še DANES


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)