Kako med izletom motivirati otroka pri hoji

Da bo otrok z veseljem prispel do cilja, izberite razgibano pot in naj se vam nikamor ne mudi; motivirajte z igrami in raziskovanjem

22.5.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: T. P. (Baldrijanko, priloga Slovenskih novic)

Kako med izletom motivirati otroka pri hoji

Ne da se mi. Dolgčas mi je. Vroče je. Utrujen sem. Kdaj bo konec! Vsaj eno ali pa kar vse nezadovoljne pripombe, verjetno pa še katero dodatno, ste gotovo že slišali, ko ste se z otrokom podali na pohodniški izlet. Vseeno, ali po ravnem ali navkreber v hribe, to, kar smo si zamislili kot prijeten in aktivno preživet dan v naravi, je v otroških očeh lahko že po prvih petih minutah prava muka, česar se ne branijo glasno izraziti.

Toda z nekaj načrtovanja in preprostimi triki lahko tudi pohodništvo spremenimo v zabavno igro, ki jo bo otrok vzljubil. Vsekakor pa bo privzgojen dober odnos do tovrstne rekreacije, kar bo odlična popotnica za naprej.

Izlet se začne že doma

Dobra priprava je del zmage, začne pa se že z izbiro, kam na izlet. Vsaj prvih nekaj pohodov naj ne bo predolgih in prenapornih, saj otroku tovrstnega preživljanja prostega časa ne želimo priskutiti. Ob tem ne pozabite, da je hoja zanj predvsem nova dogodivščina, zato mu jo kot takšno poskušajmo tudi predstaviti.

S seboj lahko vzamete tudi otrokovega prijatelja, tako mu namreč ne bo dolgčas in bo raje hodil. 

Razgibana pot, ob kateri bomo naleteli na potočke, morda jezero ali slap, ko bomo morali prečkati kakšen most ali bomo lahko pokukali v jamo, kjer so skale in balvani, na katere bodo lahko plezali in se počutili kot pravi mali raziskovalci, je vsekakor več kot dober začetek.

Avantura pa naj se začne že doma. Naj malček pomaga pripraviti nahrbtnike. V svojega naj sam pospravi stekleničko vode in kakšno energijsko ploščico ali čokoladico, nekaj malega, da začuti, da sta tudi priprava in nošnja nahrbtnika del izkušnje. Nato ga vključimo v soodločanje, kaj vse vzeti s seboj za malico, naj vidi, da moramo pripraviti tudi rezervna oblačila, morda sončno kremo in repelent.

Počasi se daleč pride

Pot bi odraslemu vzela dve, morda tri ure, z otrokom si rezervirajte pol dneva ali pa kar ves dan. Zgolj s tempom, ki ga narekuje njegov korak, z nešteto malicami in postanki za raziskovanje, mu bo hoja postala všeč. Zato tisti vzgib, ko boste želeli reči, naj se že podviza, zadržite v sebi. Še več, otrokovo raziskovalno žilico spodbujajte, saj ni boljše motivacije, ter jo spremenite v igre ob poti.

Fotoaparat in daljnogled postaneta otrokova najboljša prijatelja.

Med tovrstnimi igricami je vsekakor lov na zaklad – kdo, denimo, prvi zagleda štor in drevo z vdolbino, kamen v obliki srca ali morda lovsko opazovalnico. Lahko se lotite iskanja najrazličnejših cvetlic, pri čemer pride prav tudi mini knjižica s cvetlicami z območja, kamor ste se odpravili. Otroci bodo z veseljem v njej iskali ime rože, ki so jo našli in prvič videli. Vmes pa jih lahko podučite o preživetju v naravi in skupaj iščete vse, kar je ob poti užitnega – v teh dneh so to smrekovi vršički, nekoliko pozneje bodo gozdne jagode ali borovnice.

 

Glavno vodilo je zabava

Smejte se, prepevajte, bodite zabavno trapasti, igrajte se. To je recept za uspeh. V gozdu se mimogrede lahko za pet ali deset minut igrate skrivalnice. Na četrt ure lahko otroku naložite kakšno nalogo, naj denimo namesto desetih korakov desetkrat skoči kot žaba ali zajček, naj zarjove kot tiger, naj deset korakov naredi vzvratno. Kar vam pade na pamet. Skupaj zapojte vsaj eno pesem.

Prepustite se domišljiji in iščite škrate, vile in druga mitska bitja, vmes pa si lahko izmišljujete kratke zgodbice. In izkoristite naravne danosti okolice. Padla debla so odlična igrala in plezala, podobno je s skalami.

Ko otroku kaj nadvse posebnega pade v oči, to fotografirajte ali pa, če je malce starejši, dajte fotoaparat njemu, da te posebnosti fotografira sam. Mimo pa ne boste usekali niti, če boste iz nahrbtnika privlekli daljnogled.

Lačen otrok je tečen otrok, zato se na izlet odpravite z manjšim kupom hrane in prigrizkov.

Če obed sklenemo z odlično sladico, si ga bomo tudi zapomnili kot slastnega. Podobno je z izletom. Na koncu dneva si privoščimo nagrado! Lahko je to čofotanje v jezeru, če je v bližini. Lahko se ustavimo na sladoledu. Nekaj, kar imajo vaši otroci radi. Če boste izlet namreč zaključili z nečim, kar jim je v užitek, jim bo v spominu ostal tudi tak dan. 

Preberite še: Ideje za izlet: Kmetije, na katerih lahko otroci spoznajo živali

Morda vas zanima tudi: Ideje za izlet: Najlepši družinski kolesarski izleti (drugi del)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)