Kaj smo se že naučili in kako preživeti še en »lockdown«?

Zdaj že vemo, da epidemija ne traja le 14 dni. In da bo tako tudi čez 14 dni.

30.3.2021 ob 5:50 | Foto: GettyImages

Slika avtorja - Špela  Robnik Piše:

Špela Robnik

spela.robnik@delo.si

Kaj smo se že naučili in kako preživeti še en »lockdown«?

 »Komaj čakam, da bo tega konec« in »še malo zdržimo« smo si lani v tem času zaverovano govorili. Danes so to skoraj že floskule rahlega brezupa. Komaj se postavimo na noge po enem valu virusa, že udari nov. Smo se v tem času že navadili na življenje za štirimi stenami, vse omejitve gibanja, delo in šolo od doma? Kakor kdo, a vsako zaprtje znova prinese nove preizkušnje za vse – najhujše pa seveda za tiste, ki so v prvih bojnih linijah vojne z virusom.

Pa vendar: smo se v letu dni vsaj že naučili, kako se spopasti z izzivi epidemije, da nam ta preveč ne zagreni življenja in - seveda - zdravja?

Brezpredmetne debate

Vsakič znova razburijo ukrepi. Seveda tisti, ki se vsakega posebej najbolj tičejo. Vsak za »svojega« pravi, da je najbolj nesmiseln. Vsakič znova razbijamo glave, se razburjamo v pogovorih, kritiziramo tega in onega, se včasih strinjamo, da je že prav tako, ampak, kaj ko se tega noben ne drži. Na koncu pogosto ugotovimo, da nas te burne debate le še dodatno bremenijo in utesnjujejo.

Veliko balasta, govoric, ne filtriranih zapisov z družbenih omrežij in tudi neresničnih novic.

Naj torej vse skupaj sprejmemo brezbrižno? Seveda ne. S pogovorom predelujemo naše frustracije, vendar pa te zgodbe brez dna mnogokrat poskrbijo le še za več slabe volje. Tudi, ker je v njih veliko balasta, govoric, nefiltriranih zapisov z družbenih omrežij in tudi neresničnih novic. Za to se jim je včasih morda bolje izogniti.

Nov ritem

Sicer pa nam več ali manj največ stresa prinaša nov družinski ritem, šolske in službene obveznosti, ki jih je treba opraviti na daljavo in drug z drugim. Psiholog Kristijan Musek Lešnik je pred časom v pogovoru o stresu, ki ga družinam prinaša šolanje na daljavo, dejal, da so pravzaprav najbolj obremenjeni tisti starši, ki želijo najbolj dosledno izpolniti vse obveznosti tako pri šolanju otroka kot svoje v službi, obenem pa za vlogo matere in očeta zmanjkuje časa in potrpljenja, kaj šele za vzorno gospodinjstvo.

Nič ne bo narobe, če kdaj stisnemo gumb za izklop. V vsem boju, da bi zavarovali pred virusom, smo pogosto tako psihično utrujeni, da to enostavno potrebujemo. Če ni motivacije za učenje in hkrati ne miru za delo, je bolje, da se nehamo prerekati, se vsi skupaj odpravimo na sveži zrak in poskusimo spet pozneje.

Nič ne bo narobe, če kdaj stisnemo gumb za izklop. 

Izredno stanje kliče po izrednih ukrepih, zakaj bi vztrajali pri vsakdanji rutini, če te, zaradi ukrepov, tako ali tako več ni. Vsak dan si postavimo glavni cilj in najpomembnejše obveznosti, ki jih moramo izpolniti ter temu prilagodimo dan.

Jejmo zdravo

Zdaj ni več izgovorov, da se slabo prehranjujemo le v službeni menzi in na kavnem avtomatu. Doma si lahko pripravljamo bolj zdrave obroke. Res, da tudi za kuhanje kosila pogosto primanjkuje časa, a ob dobrem načrtovanju je vse mogoče. Prav zato je smiselno pripraviti jedilnik za teden dni vnaprej, iti z njim v trgovino, kakšno stvar pripraviti že zvečer, v večjih količinah in nato pospraviti v zamrzovalnik. Želodčki nam bodo hvaležni.

Foto:  Ольга Simankova/GettyImages

Če pa z naročilom podpremo tudi kakšnega lokalnega gostinca in sebi prihranimo stres kuhanja, pa tudi – zakaj pa ne.

Splet je rešitelj

Navada, ki smo jo pri nas doma dobro posvojili lani spomladi je nakupovanje živil prek spleta. In v večjih količinah. Dejstvo, da ti nekdo izbrane stvari le pripelje na hišni prag ali naloži v avto ob prevzemu, je eden od velikih plusov, ki jih je dala epidemija. Odhod v trgovino je zame zdaj postal stres, velika izguba časa, pogosto tudi denarja.

Je pa dobro ob večjih nakupih izkoreniniti tudi navado, da letimo v trgovino takoj, ko nečesa zmanjka ali si zaželimo neko stvar, ki bi jo tisti trenutek radi jedli.

Čas je za gibanje

 Ponekod pravo mravljišče, a to smo se v epidemiji že naučili in začeli odkrivati nove skrite kotičke.

Več preživetega časa v naravi je še ena od svetlejših plati epidemije. Resda so nekatere priljubljene točke in sprehajalne poti postale pravo mravljišče, a to smo se v epidemiji že naučili in začeli odkrivati nove skrite kotičke. Čas, ki bi ga preživeli v nakupovalnih središčih in kavarnah, je veliko bolje porabljen v naravi. Mnogi so se lotili novih aktivnosti, obudili tiste, na katere so že malo pozabili in se predvsem pogosteje spravili v gibanje kot sicer.

Če nas po prihodu iz službe mami kavč, nas tokrat ob koncu službenih obveznosti doma štiri stene prav odvračajo in ženejo čez vrata. Sicer pa sta sveži zrak in gibanje še kako pomembna tudi pri obvladovanju stresa, jeze in tesnobe, ki v nas narašča zaradi nastale situacije. Naženimo jih v hrib ali na kolo.

Ostanimo v stiku

Pravzaprav je v času zaprtja javnega življenja pretirana socializacija odsvetovana, a brez nje nam živeti ni. Ko se tako zapremo in oddaljimo od stikov z drugim, je nevarno, da nam tudi to preide v navado. Nekateri ne morejo brez tega, da vsak dan komunicirajo s celo vrsto prijateljev, drugi brez težav živijo kot samotarji.

 Dan Rentea/GettyImages

Včasih se je treba opomniti in poklicati. A spet drugič morda izklopiti kakšen zaslon.

Včasih se je treba opomniti in poklicati. A spet drugič morda izklopiti kakšen zaslon.

Trenirka je hit leta

Koliko oblačil za v službo ste kupili v lanskem letu? In koliko udobnih trenirk? Če mene vprašate: ko bo epidemije konec, bom gotovo z modo še v letu 2019. Resda so se tudi modne smernice prilagodile epidemiji, uživamo lahko v udobnih oblačilih, ki pa po drugi strani skrivajo drugo nevarnost – kilograme.

Zato sem odločena: trenirka naj bo za doma, za vse ostalo pa je treba na sprehod odpeljati tudi kavbojke, da jim doma ne bo preveč dolgčas.

Čakanja in pričakovanja

Ne pričakujmo preveč.

Zdaj že vemo, da epidemija ne traja 14 dni, k večjemu vsaj še 14 dni do naslednjih kritičnih 14 dni. Četudi smo se že razcveteli v pomladi in bolj sproščenih omejitvah, smo vendarle potihoma vedeli, da to še ni konec. In da tudi teh najnovejših 11 dni ne bo le ekskluzivnih. Pretekle izkušnje so nas že naučile, da ne pričakujemo preveč, da ne bomo posledično preveč razočarani ali nestrpni, ko (če) se stanje še ne bo izboljšalo. Bomo pa lahko toliko bolj veseli, ko bo vendarle prišel tudi tisti veseli dan.

Priporočamo tudi kolumno na Delo in dom: Paralelni svet zapletenega jezika obnove in gradnje

Preberite še: Tudi vi že eno leto spite slabo? Kako premagamo koronosomnijo

Morda vas zanima tudi: Devet alternativ kavi (in zakaj bi jim morali dati priložnost)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)