Jeza ali obžalovanje: devet razlogov za sanje o bivšem

To, da sanjate o bivšem ne pomeni (vedno), da vam je žal, ker sta se razšla.

15.1.2022 ob 5:10 | Foto: Rido Franz/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Jeza ali obžalovanje: devet razlogov za sanje o bivšem

Sanje pogosto v nas zbujajo nemalo vprašanj o njihovem pomenu in sporočilih. Tiste o bivšem so med nočnimi slikami, ki prinašajo največ dilem.

Kaj pomeni, da sanjam o njem? Nevede obžalujem razhod? Sem še vedno jezna nanj? Bi želela, da se vrne v moje življenje? Takšna in podobna vprašanja ob sanjah o bivšem niso nič neobičajnega.

Kaj pa v resnici sporočajo? Nekaj najbolj verjetnih odgovorov ima portal Yahoo.

Še vedno ste jezni nanj

Eno od razlag sanj o bivšem podaja strokovnjakinja za razmerja Terri Orbuch. Ta pravi takole: "Brez skrbi, to, da sanjate o njem ne pomeni, da si želite, da bi se vrnil v vaše življenje. Nasprotno, kaj lahko iščete nekakšen zaključek vajine skupne zgodbe, saj ste v resnici še vedno jezni nanj in niste še predelali vseh negativnih, z razhodom povezanih občutkov.

Morda so med vama še nedorečene zadeve in podzavest vas na takšen način opominja, da bi jih morala rešiti in si tako dopustiti, da preteklost ostane v preteklosti."

Zaskrbljeni ste zaradi trenutnega razmerja

Ally Mead, analitičarka sanj opaža, da se tiste o bivšem pogosto povaljajo tedaj, ko nekdo zakoraka v nov odnos. Najbrž je odveč poudarjati, da ustvarjajo zmedo in dvom v čustva do novega partnerja, a dejansko ne gre za pomanjkanje ljubezni do njega.

Gre pa za to, da podzavest včasih na takšen način potrjuje skrbi, da bi se v novem odnosu pojavile napake, ki so prejšnjega pripeljale do konca. Sanje so v tem primeru opozorilo, da je nekaj treba početi drugače. 

Bojite se, da bi se ponovila stara zgodba

"Če ste bili v nekdanji ljubezni zapuščeni, v vas najbrž obstaja strah, da se bo enaka zgodba odvrtela v novi zvezi. Ta strah se med drugim odraža s sanjami o bivšem, ki simbolizira zgodovino, katera se po vašem mnenju lahko ponovi," meni Meadova in priporoča:

"Če gre za to, se pogovorite s sedanjim življenjskim sopotnikom in razblinite dvome ter strahove. Z njimi bodo izginile tudi sanje o bivšemu."

Še vedno ga niste preboleli

Čeprav obstaja nešteto drugih razlogov, zaradi katerih se v sanjah pojavlja vaš bivši, je lahko odgovor na to, zakaj je temu tako dejstvo, da ga še niste preboleli.

Seveda je na vas, da pogledate resnici v obraz in prepoznate, če se morda razlog za tovrstne sanje ne skriva v temu.

Ne gre za bivšega, temveč za vas

Obstaja možnost, da bivši v sanjah v resnici odraža delček vas. Morda ste se v preteklosti odpovedali preveč stvarem, ki jih imate radi in si sedaj želite vse to nazaj. Ali vas opozarjajo, da se zanemarjate in ne upoštevate svojih želja ter potreb.

V nobenem primeru ne bo škodovalo vprašati se, kakšen odnos ste imeli in imate do samih sebe.

Strah vas je, da bi bili znova ranjeni in prizadeti

Veliko oseb težko preboli razpad ljubezenske zveze in se še dolgo ukvarja s tem, kaj se je v njej zgodilo in kaj je konec povzročil.

En od občutkov je bolečina, ki je nočete več izkusiti, strah pred tem, da bi bili znova prizadeti, pa lahko v sanje pokliče osebo, ki vas je nekoč pripeljala do bridkih solza.

Skušate mu oprostiti

Če se zadeve med vama niso dobro končale in ste dolgo kuhali jezo je morda nastopil čas, da mu oprostite za vsa dejanja.

Tega včasih zavest sploh ne dojema, podzavest pa s sanjami o bivšemu sporoča, da je skrajni trenutek, da pozabite na zamere in greste naprej.

Pogrešate določene stvari iz vajinega skupnega življenja

Veste, da se je zveza končala z razlogom. A kljub temu morate priznati, da med vama ni bilo vedno vse tako slabo. Prav dobre stvari, ne glede na to, kakšne so te bile, pogrešate.

Seveda ne razmišljate o tem, da bi zato znova začeli razmerje z njim, prijetne trenutke in doživetja pa lahko podoživljate. Nič ni narobe, če ohranite in cenite lepe spomine.

Nesrečni ste

Nezadovoljstvo v življenju, naj bo na zasebnem ali poklicnem področju, se odraža na različne načine. En od njih so sanje o bivšem. Morda vam ne leži delo, ki ga opravljate, morda vam ne odgovarja trenutni življenjski slog, morda bi radi več, kot imate, zato niste ravno srečni.

Na vas pa je, da razloge za to poiščete in jih odpravite.

Skratka, sanje o bivšem imajo lahko več pomenov. Pravega boste odkrili le, če se boste zares zazrli vase in se vprašali, kje trenutno stojite v življenju. Le tako boste našli odgovor na dilemo, zakaj vas nočne slike spominjajo nanj. Ali ga potrdili. Velikokrat se zgodi, da ga že poznate. Le priznati nočete, da je to res vzrok za sanje, ki zjutraj v vas prebujajo zmedo.

Preberite še: Osem stvari, ki jih je nemogoče spremeniti pri partnerju

Morda vas zanima tudi: Če se ne bojiš svojih sanj, očitno niso dovolj velike (Piše Danaja Lorenčič)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)