Jesenske stiske otrok: Kako se odražajo in kako jih premagati

S koncem poletja nastopijo spremembe, s katerimi se otroci včasih težko soočajo.

14.9.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Jesenske stiske otrok: Kako se odražajo in kako jih premagati

Za večino otrok je poletje najlepši letni čas. Ni se jim treba obremenjevati s šolo, veliko časa lahko preživijo pod milim nebom, dnevi so prežeti z zabavnimi aktivnostmi, vsakodnevna rutina je mnogo bolj sproščena, kot v drugih delih leta.

A ko se poletje začne poslavljati, izgine tudi večina poletnih vibracij. Otroci, ki so bili še pred nekaj tedni presrečna bitja na vrtu za hišo ali na plaži, se spremenijo v utrujene, zahtevne male pošasti, pri katerih vsaka, še tako neznatna prošnja ali zahteva staršev, vzbudi buren odziv v obliki napada besne trme.

Pri tistih, ki septembra nadenejo šolske torbe, je zadeva še izrazitejša. Odraslim se velikokrat upravičeno dozdeva, da malčki s koncem poletja kolektivno izgubljajo razum. Pa naj bo razlog za to ponoven odhod v vrtec, šolo ali zgolj konec vročega letnega časa.

Kaj se dogaja in kaj je storiti odraslim, razkriva Huffington post.

Soočanje z zmedo

Torej: dejstvo je, da otroci obožujejo sproščeno poletje, ko je njihova rutina daleč od strogih urnikov in pravil. A teden za tednom uživanja na soncu, bedenja pozno v noč, jutranjega poležavanja in tudi sproščene prehranske rutine, nanje ne vplivajo najbolje.

"Vemo, da otroci hrepenijo po jasnih strukturah in mejah, tako dobijo občutek varnosti in stabilnosti," je povedala Candice Jones, tiskovna predstavnica ameriške pediatrične akademije in dodala: "Sproščeno poletje in nato bolj toga jesen v njihov vsakdan vnašata spremembe, ki ustvarjajo zmedo, s katero se soočajo po svoje, velikokrat tudi s trmo."

Kako se temu izogniti?

Jonesova seveda ne zapoveduje strogih poletnih urnikov, priporoča pa upoštevanje vsaj osnovnih pravil, kot sta denimo spalna in prehranjevalna rutina.

"Tako bo prehod iz poletja na jesen zagotovo lažji za vse, tudi za starše. Kajti, čeprav svojo stisko, povezno s koncem poletja, izražajo drugače in manj intenzivno od malčkov, nanjo zagotovo niso imuni," je še povedala pediatrinja.

Kako pa se na napade trme in jeze odzvati? V tem primeru Jonesova svetuje sledeče:

Skušajte jih aktivno ignorirati

Čeprav je trma, zlasti pri mlajših, povsem nekaj običajnega in normalnega, je med napadom te težko ohraniti mirno kri. Jonesova, ki je mama tudi sama, ob napadu priporoča učinkovito tehniko: vzemite si nekaj trenutkov, odmaknite se od malčka in počakajte, da najhujši odziv na situacijo mine:

"Ena od strategij, ki deluje, je nepozornost otroku, ki na takšen način uveljavlja svoje nestrinjanje ali stisko. Ne prepričujte in ne prosite ga. Samo umaknite se in mu ne posvečajte pozornosti. Lahko ga sicer nevsiljivo vprašate, kaj se dogaja, kaj je narobe, nikakor pa ga ne skušajte prepričati, da ravna napačno, kajti gluh bo za vaše prošnje in preprečevanja.

 

Res pa je, da so otroci različni in da nekatere v takšnih trenutkih najbolj pomiri fizična bližina. Če je takšno tudi vaše dete, ga vzemite v objem.

Skratka: čim manj besed, s fizičnega vidika pa otroku zagotovite tisto, kar najbolj potrebuje. Naj bo to tesen fizični stik ali odmik."

Taktika je imenovana aktivno ignoriranje, najbolj pomembno pri njej  je, da otrokovo obnašanje takoj, ko se to spremeni v pozitivno smer, pohvalite.

Starejšim dajte možnost, da spregovorijo o svojih čustvih

Dokazano je, da imajo otroci vseh starosti težave z ugašanjem poletja. In če najmlajši svojo stisko izražajo z napadi trme, se ta pri večjih kaže drugače: morda z malodušjem, umikanjem vase, tudi z nekaterimi oblikami agresije do sebe ali drugih.

"Kadar takšna obnašanja opazite pri svojem otroku ali najstniku, ga spodbudite k pogovoru o občutkih. Res je, da jih praviloma raje zadržijo zase, a s pravim pristopom jih boste lahko spodbudili k temu, da bi se odprli. Povprašajte svojega denimo, če misli, da imajo tudi njegovi vrstniki težave s soočanjem s koncem poletja, pojasnite, kako se trenutno počutite sami.

Bodite pozorni na čustva najstnika, pogovarjate se z njim in mu v vsakem primeru dajte vedeti, da mu stojite ob strani," zaključuje pediatrinja.

Preberite še: Kaj si izkušena pediatrinja želi, da bi vedela vsaka mama

Morda vas zanima tudi: Skrivnostno življenje kraljevih varušk (ter zakaj sta Harry in Meghan prvo odpustila)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)