Izjemno preprost nasvet za lepši ponedeljek

Da bi lažje preživeli prvi delovni dan v tednu, morate za vikend početi nekaj posebnega.

19.5.2019 ob 4:38

zenska_narava_sprostitev_micna.jpg

Če vas vsak ponedeljek ob zvoku budilke preplavi groza, niste edini. V resnici ima tesnoba, ki je neredko prisotna na prvi delovni, dan celo strokovno ime: ponedeljkov jutranji sindrom, ki ga spremljajo slab spanec v noči iz nedelje na ponedeljek, malodušje na poti v službo in utrujenost, preden se sploh soočite z vsemi izzivi, ki jih začetek tedna prinaša. A čeprav je zadeva zelo pogosta, nova študija dokazuje, da se ji je mogoče izogniti.

Cassie Mogilner Holmes, gostujoča profesorica Managemanta na univerzi Kalifornija je želela dognati, kako tisto, kar zaposleni počnejo ob koncu tedna, vpliva na njihovo srečo in zadovoljstvo v delovnih dneh.

V svoje znanstveno delo je vključila 400 zaposlenih v različnih dejavnostih. Polovico je prosila, naj se med koncem tedna obnašajo, kot bi bili na počitnicah. Druga polovica je sledila običajni vikend rutini.

Po zaključku prostih dni je skupaj s sodelavci preverjala občutke sreče pri zaposlenih. Rezultati, ki jih je povzela publikacija Harvard Business Review so pokazali, da so bili sodelujoči iz prve skupine znatno srečnejši od onih iz druge.

"Očitno je dobro izkoriščen vikend, v katerem si zaposleni privoščijo prave mini počitnice - pa čeprav doma - tisto, kar pomaga premagovati ponedeljkovo malodušje in hkrati omogoča lažje opravljanje nalog, ki si sledijo med tednom.

Glede na naše rezultate je tako brez pretiranih izdatkov mogoče znatno povišati občutke sreče, obnoviti zaloge koncentracije in energije, kar je opazno domala vse do petka," je povedala Holmesova.

Nameravate ob koncu tedna kositi travo, likati, okopavati njivo ali čistiti stanovanje? Naš nasvet se glasi: raje pojdite na izlet ali na balkon postavite ležalnik in počivajte. Tako kot to počnete na dopustu.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Najboljše ideje za brezplačno vikend razvajanje ali pa: Zakaj je ponedeljek tako grozen in kaj lahko storiš, da bo lepši

Preberite še: Sedem opravil, ki se jim ta konec tedna lahko izogneš


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)