Kaj?! To je pravi razlog za enake obleke nevestinih družic?

Ob razlogu, zaradi katerega imajo nevestine družice vse enake obleke, vas bo lahko kar malce zmrazilo.

15.4.2022 ob 6:28 | Foto: Unsplash | Avtor: M. FL.

Kaj?! To je pravi razlog za enake obleke nevestinih družic?

Če ste kdaj bili v vlogi družice ali neveste, potem veste, da najti model in barvo obleke, ki bi odgovarjala vsem nevestinim spremljevalkam, ni lahka naloga: treba je upoštevati višino, težo, barvo tena, las, oči in okuse deklet, zbranih z različnih vetrov.

A je že tako, da naj bi nevestine družice nosile enako opravo. Vsi vemo, kakšne so fotografije, ki nastanejo ob velikem dogodku: na sredini nevesta v poročni, ob njej pa njene najboljše prijateljice in zaupnice v ujemajočih se oblekah.

Od kje izvira ta tradicija? Po pisanju časopisa Country Living nima prav nič romantičnega ozadja.

Obramba pred zlemi silami

Njene korenine segajo daleč nazaj, v obdobje Rimljanov in ni nastala iz dejstva, da se želi nevesta od samskega stanu posloviti v krogu najboljših prijateljic, temveč zato, ker se je hotela zavarovati pred mračnimi silami, ki bi lahko uničile poroko.

Več, kot je bilo družic, manjša je bila verjetnost, da bi zli duhovi prišli do nje, ji škodovali in celo preprečili sklenitev zakona.

Sprva so bile družice oblečene celo v nevestini identične obleke. Z enim in edinim namenom: zmesti zle duhove ter preprečiti, da bi ti na poroki mešali štrene. Sprostile so se lahko šele, ko sta si mladoporočenca obljubila večno zvestobo.

Naloga družic je torej bil zavajanje zlobnih sil in ne lep okras na poroki. Čeprav je danes biti družica posebna čast, tedaj to res ni bila vloga, ki bi jo ženske igrale z velikim veseljem.

Preberite še: Horoskop: Astrološki znaki, ki se otepajo zakona

Morda vas zanima tudi: Predporočna pogodba: ubijanje romantike in upanja v srečen zakon do konca dni?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)