Gledaš na ljudi zviška? Sodiš v večino

Večina je prepričana, da moralno prekaša ostale.

16.3.2017 ob 2:20

punci_shutterstock_370916282.jpg

Globoko v sebi verjamete, da ste boljši od vseh ostalih? Naj vam povemo, da ima takšno mnenje o sebi večina.
V nedavni študiji, katere izsledke povzema publikacija Social Psychological and Personality Science se je izkazalo, da večina meni, da je boljša, sposobnejša in moralnejša od ljudi, ki jih obkrožajo, ter zato nanje gleda zviška.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku. 

»Sodelujoči v naši raziskavi so sebe ves čas ocenjevali kot boljše od drugih,« je za Huffington post povedal Ben Tappin, psiholog na univerzi v Londonu in avtor študije.  

V namen poizvedbe so strokovnjaki prostovoljce prosili, naj ocenijo, v kolikšni meri posedujejo 30 različnih lastnosti, kolikšno mero teh opazijo pri povprečni osebi in koliko pri njihovemu družbenemu idealu. 

Osebnostne značilnosti so vključevale moralno držo (kot sta odkritost in poštenost), družabnost (prijaznost) in osebne sposobnosti (denimo kreativnost in spretnost). 

Posamezniki v lastni oceni praviloma niso bili racionalni in so sebe ocenjevali kot boljše od ostalih. Zlasti kar je zadevalo lastnosti, ki v družbi veljajo za moralne in zaželene.

PREBERITE še // Skrivnosti najbolj samozavestnih žensk

Pogosta slika

V psihologiji je ta fenomen znan kot učinek samoizboljšanja. »Učinek samoizboljšanja je proučevan že desetletja in se nanaša na dejstvo, da posamezniki sebe vidijo kot boljše od povprečne osebe,« je povedal Tappin.

Nazorni primer takšnega dojemanja sebe je leta 1981 izveden poskus, ki je zaobjemal vozniške sposobnosti, v katerem je bila večina sodelujočih prepričana, da vozi bolje, od ostalih. Prav ta študija  je sprožila vse nadaljnje raziskave omenjenega efekta in  njegove posledice, kajti napačno samozaznavanje ima negativno plat. V posameznikih zaradi njega dozori prepričanje, da so zato, ker so boljši od ostalih, upravičeni do nemoralnih dejanj (saj so praviloma moralnejši od večine). 

Ena od na to temo izvedenih  študij je denimo pokazala, da ljudje, ki storijo moralno dejanje, verjetneje kasneje še isti dan  storijo nekaj nemoralnega. Morda zato ker čutijo, da so se s prvotno gesto vnaprej odkupili.

PREBERITE še // Kaj prave dame počno drugače

Kar je nedvomno dober dokaz, da razmišljanje o sebi kot o človeku z visoko moralo in moralno obnašanje nista eno in isto, temveč velja ravno nasprotno: neobjektiven pogled nase velikokrat napeljuje k dejanjem, ki bi jih težko označili kot moralna in družbeno sprejemljiva.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)