Carl Gustav Jung: Usodo lahko spremenimo, skrivnost je v treh stvareh

Citati utemeljitelja analitične psihologije Carla Gustava Junga vam bodo pri obvladovanju lastnega življenja v veliko pomoč.

7.1.2022 ob 5:30 | Foto: Nicoleta Ionescu/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Carl Gustav Jung: Usodo lahko spremenimo, skrivnost je v treh stvareh

Bi prebrali knjigo, v kateri bi bilo opisano vse vaše življenje in bi tako vedeli, kaj vas čaka v prihodnosti? Ljudi večinama zanima, kaj jim namenja usoda. Predvsem z namenom izogniti se napakam, bolečini in frustracijam.

Na žalost pa prav tako pogosto ljudje verjamejo, da usodi ni mogoče ubežati. A to ne drži. Kajti dejstvo je, da jo s svojimi dejanji, besedami in mislimi oblikujemo sami. Imamo neskončno možnosti in življenje lahko peljemo tako, kot si želimo ter si zaslužimo.

V to je verjel utemeljitelj analitične psihologije in psihiater Carl Gustav Jung. Ta je v svoji bogati zapuščini med drugim zapustil tri citate, ki lahko vsem pomagajo pri temu, da usodo vzamejo v svoje roke. Kateri so ti, razkriva Sensa.hr.

Nisem to, kar od mene pričakuje življenje temveč to, kar želim postati.

Ljudje imamo svobodno voljo. Ta nam zagotavlja možnosti ter nalaga tudi odgovornosti. Kar pomeni, da za lastna dejanja, odločitve, postopke, uspehe in poraze ni kriv ali odgovoren nihče drug od nas samih.

Takšen pogled na življenje vsakogar odvrne od pasivnega čakanja, prelaganja odgovornosti na druge ter tarnanja nad usodo in spodbuja k aktivnemu življenju, k zastavljanju in doseganju ciljev, k snovanju življenjskih sprememb, skratka k vsemu, kar v končni fazi vpliva na življenje posameznika.

Ključna je torej zavest, da je vse v naših rokah in da je življenje takšno, kot smo si ga izbrali ter ga oblikovali ne pa takšno, kot nam je bilo položeno v zibelko.

Če ne spoznate svoje podzavesti, bo ta upravljala z vami, vi pa boste to imenovali usoda.

Podzavest premore izjemno moč. V bistvu upravlja z domala vsemi vidiki našega življenja, zlasti na navade in razvade.

Zato je za učinkovito upravljanje z življenjem treba poznati najbolj globoke kotičke svoje duševnosti, izluščiti vse, kar se skriva v njih ter ozavestiti vplive tistega, kar ni vidno na prvi pogled.

Torej je treba delati na sebi, se spoznavati, se pogovarjajti s samim seboj ter iskati razloge za dejanja ali pasivnost. S tem je mogoče preprečiti, da bi podzavest upravljala z življenjem, vi pa bi ta vpliv imenovali usoda.

Ne zadržujte tistega, kar od vas beži, sicer ne bo prostora za dobro, ki prihaja k vam.

Oklepanje preteklosti, vztrajanje ob ljudeh, s katerimi ste izgubili pravi stik ter pri vzorcih, ki vas držijo na mestu, je slabo z več vidikov.

Na prvem mestu s tem, ko se oklepate starega in neuporabnega onemogočate, da bi do vas prišli nova energija, novi ljudje in nova spoznanja.

Tisti,  ki so vas razočarali, užalostili ali vas želijo zapustiti, naj odidejo. Vzorce, ki so se izkazali za slabe, pozabite. Dejanja, ki ne prinašajo pričakovanih rezultatov, opustite.

Tako boste ustvaril prostor za novo, svežo energijo ter s tem za lepše življenje. Ali z drugimi besedami, usodo boste vzeli v svoje roke.

Preberite še: Ti je res usojeno samsko življenje?

Morda vas zanima tudi: Naj bo otrok lev, nikakor rak! Raki smo tako nesrečna bitja. (piše: Katarina M. Bajt)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)