7 stvari, ki jih srečni pari naredijo po prepiru

Se tudi vam pogosto zgodi, da ste po prepiru s partnerjem razdraženi in kuhate mulo? Tukaj je nekaj namigov, kako se lahko temu izognete.

22.7.2022 ob 6:00 | Foto: Unsplash | Avtor: D. L.

7 stvari, ki jih srečni pari naredijo po prepiru

Vsi pari se prepirajo - ja, tudi tisti najsrečnejši. Pravzaprav zakonski in družinski terapevti pravijo, da je to, da se sploh ne prepirata, lahko znak, da se bosta razšla.

Kar loči srečne pare od tistih manj srečnih, ni le to, kako se prepirajo, temveč tudi to, kaj počnejo po koncu prepira. V nadaljevanju naštevamo, kako srečni pari rešujejo nesoglasja. 

1. Prevzamejo odgovornost za svoj delež prepira, namesto da bi kazali s prstom na partnerja.

Po prepiru srečni pari ne izgubljajo časa z igro obtoževanja. Sposobni so samorefleksije, zato prepoznajo, kje so naredili napako, in dovolj so zreli, da to priznajo tudi svojemu partnerju.

»Srečni pari se zavedajo svoje vloge v prepiru in prevzamejo odgovornost zanjo. Nesrečni pari krivijo drug drugega,« je za HuffPost povedal terapevt Kurt Smith iz Kalifornije, ki je specializiran za svetovanje moškim.

»Želite rešitev? Po prepiru se poglejte v ogledalo in prevzemite odgovornost za svoj delež konflikta. Ste povzdigovali glas, zmerjali ali verbalno napadli partnerja? Soočite se s svojimi dejanji in prevzemite odgovornost zanje.«

2. Opravičijo se - in to resno mislijo.

Sliši se očitno, vendar bi bili presenečeni, koliko parov se le redko opraviči drug drugemu, pravi Smith. (In toliko, da veste: »Oprosti, ker tako čutiš« ne šteje kot opravičilo.)

»To je tako preprosto, a tako težko za veliko ljudi. Vendar pa je najhitrejša rešitev za kakršen koli prepir preprosto reči: 'Oprosti'. Vsi se namreč počutimo spoštovani in nam ni vseeno, ko nam nekdo reče, da mu je žal za to, kako je ravnal z nami.«

3. Niso zamerljivi, tudi če prepir ni popolnoma razrešen.

Številne težave v odnosih so zapletene in jih ni mogoče rešiti v enem pogovoru. Srečni pari se lahko spopadejo s problemom in nadaljujejo s preostankom dneva, brez da bi gojili stare zamere. 

»Zavedajo se, da se prepiri dogajajo in da morda njihov partner potrebuje več pogovorov, da dosežeta končno rešitev - če je to sploh mogoče,« pojasnjuje terapevtka Nicole Saunders, lastnica Therapy Charlotte.

»Jasno jim je, da je nerealno in nezdravo dolgo vztrajati pri svojih občutkih. Ne dovolijo, da jim prepir kot temen oblak visi nad glavo in jim pokvari ves dan.«

4. Iz svojih nesoglasij se poskušajo nekaj naučiti.

V zdravih odnosih je večina prepirov posledica napačne komunikacije ali nerazumevanja, pravi Ryan Howes, psiholog iz Pasadene v Kaliforniji. To pomeni, da je vsako nesoglasje priložnost, da bolje razumete svojega partnerja in ugotovite, kako z njim jasneje komunicirati.

»Ko boste razjasnili, glede česa se s partnerjem ne strinjate in poskušali rešiti težavo, si vzemite minuto, da ugotovite, kaj ste se naučili iz interakcije,« je dejal Howes, avtor revije Mental Health Journal for Men.

»Recimo: ‘V redu, včasih, ko rečem, da mi je vseeno, kaj imava za večerjo, mi je res vseeno, zato bom v prihodnosti delal na tem, da bom bolj odločen.«

5. Oba se trudita popraviti odnos in se ponovno povezati.

Prepiri so stresni in naporni, zato se obe strani pogosto počutita izčrpani, ko jih je konec. Namesto da bi ostali zagrenjeni, srečni pari poskušajo drug drugemu privoščiti malo nežnosti po sporu. Navsezadnje sta vendarle ekipa. 

»Iskreno opravičilo, dolg objem, zahvala, ker je vztrajal pri pogovoru, ali prijazna gesta, na primer, da partnerju skuhaš skodelico čaja ali zmasiraš stopala, lahko veliko pripomorejo k temu, da partnerja prepričaš, da ga imaš še vedno rada in si želiš najboljše zanj, kljub stresnemu pogovoru,« je dejal Howes.

Prepiri ustvarjajo majhne razpoke. Toda z nekaj truda - skupni sprehod, seks ali gledanje vaše najljubše serije - se te majhne razpoke zlahka popravijo.

Caitlin Harrison, zakonska in družinska terapevtka, pravi, da je skupno smejanje lahko še posebej zdravilno. Oglejte si zabaven film, pogovarjajta se o smešnih anekdotah iz preteklosti…

»Smeh je eden najboljših načinov, da se počutite varni in sproščeni v svojem telesu,« pravi Harrisonova. »To ni zato, da bi pozabili na prepir, ki se je pravkar zgodil, temveč da vaše telo opomnite, da lahko greste naprej in partnerju spet zaupate.«.

6. Ponovno se pogovorijo, ko imajo čas za razmislek in se ohladijo.

Močna čustva, ki se pojavijo med prepiri, lahko povzročijo, da je učinkovita komunikacija nemogoča. Srečni pari se tega zavedajo: vedo, da je koristno, če začnejo pogovor in se k njemu vrnejo, ko lahko pomirijo razburkana čustva.

»Srečni pari so stabilni, zato zanje misel na ponovni pogovor, povezan s konfliktom, ni tako strašljiva in ne ogroža razmerja,« pravi Saundersova. »To je pomembno, ker veliko parov stvari, ki so pomembne, pomete pod preprogo, saj se bojijo, da bi začeli nov prepir.«

»Posledično izgubijo priložnost za izboljšanje komunikacije, razumevanja in povezanosti s popolno razrešitvijo konflikta,« je dodala.

»Ponavljamo tisto, česar ne popravimo,« pravi Harrisonova, zato lahko vrnitev k pogovoru, ko sta oba na to pripravljena, prepreči, da bi isti nerešeni prepir v prihodnjih letih povzročil razpad zveze.

7. Ne vztrajajo pri negativnih občutkih, ko je prepir razrešen.

Ko je prepir razrešen, oba partnerja pustita stvari za sabo, »kar pomeni, da ne bosta zvečer žalostna ali partnerja zbadala s pasivno-agresivnimi komentarji,« pravi Howes.

»Če se partnerja zbadata med sabo, to pomeni, da je še vedno prisotnih nekaj občutkov, ki jih je treba izraziti in razumeti. Potreben je čas, da oba izrazita svoje občutke in da razumeta drug drugega.«

Prirejeno po HuffPost.com

Preberite še: Otroci ne potrebujejo popolne mame, ampak takšno!

Morda vas zanima tudi: Deset dokazov, da ste vi težava v zvezi

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)