20 minut za sladico: Pita brez pečice

Odlično osnovo za takšne in drugačne pite lahko pripravite iz keksov ali izbranih kosmičev.

16.4.2016 ob 7:20

pita3.jpg

Večkrat bi radi sebe ali svoje goste pocrkljali s pito, a za pripravo testa vam žal zmanjka časa. Nič hudega, odlično podlago za sočne pite lahko pripravite tudi iz mletih keksov, ovsenih kosmičev, lupinastih plodov, kokosove moke ter čokolade v prahu. Te sestavine s stopljenim maslom povežite v biskvit, za katerega ne potrebujete pečice.

Več namigov za sladkanje poiščite na Facebooku.

Tako pripravljeno podlago najprej položitev pekač, jo dodobra pritisnite ob njegovo dno in za nekaj ur postavite v hladilnik. Na koncu jo obložite z izbranim nadevom. 

Prav posebej sočno podlago lahko brez peke izdelate iz mletih keksov, mineralne vode in sladke smetane. Nadevajte jo z vanilijevim pudingom, dodajte višnje ali jagode, ohladite v hladilniku in na koncu okrasite s smetano. 

pita.jpg

Za bolj zdravo različico lahko uporabite ovsene ali riževe kosmiče, jih zmešate z medom in kokosovim oljem ter prelijete s topljeno temno čokolado.  Preden maso položite v pekač, ga obložite z aluminijasto folijo ter podlago nadevajte z izbrano kremo.

Podlago za pito prav tako lahko pričarate iz vseh vrst celih keksov: čajnih, polnozrnatih, maslenih, tistih iz katerih sicer pripravljate tiramisu in podobnih, ki jih imate v svoji omari. Z njimi obložite dno pekača in jih prelijte z mlekom, da se nekoliko zmehčajo. Na koncu jih obložite  s kremo. 

Recept: Vanilijeva pita z rikoto

Za pokušino vam tokrat nizamo recept za pito z vanilijo in rikoto, ki je malo drugačnega okusa kot skuta, saj je bolj kremasta in sladkasta. Tako kot vse sladke dobrote, ki bodo sledile v rubriki 20 minut za sladico, jo pripravite brez pečice.

Sestavine za biskvit:

  • 250 gramov polnozrnatih keksov,
  • 120 gramov stopljenega masla,
  • 20 gramov sladkorja (lahko ga izpustite),
  • žlica rjavega sladkorja.

Nadev:

  • 80 gramov rjavega sladkorja,
  • dva lista želatine,
  • žlička arome vanilije,
  • 500 gramov rikote,
  • 100 gramov bele čokolade,
  • žlica medu.  

Priprava: Model za pito premažite z maslom in ga posujte z žlico rjavega sladkorja, uporabite lahko tudi drobtine. Kekse zdrobite ter jim v posodi  dodajte zmehčano maslo in sladkor. Dobro zmešajte in z mešanico obložite dno modela. Za dve uri ga postavite v hladilnik.

pita4.jpg

Želatino pripravite po navodilih za uporabo. Rikoto, vanilijo, sladkor in med zmešajte, dodajte stopljeno želatino in mešanico zlijte na podlago. V hladilniku ohladile ter ohlajeno okrasite z naribano čokolado in jagodičevjem.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)