10 mobilnih aplikacij, ki jih potrebujete to poletje

Sprijaznimo se, tudi med poletnimi oddihi ne bomo pametnega telefona povsem spustili iz rok, zato naj nam vsaj koristi.

23.7.2018 ob 7:46

poletje_telefon_aplikacija_morje_pocitnice_plaza_tehnologija1.jpg

Tu je 10 mobilnih aplikacij, ki vam bodo v pomoč to poletje.

 

XE Currency – za menjavo tuje valute

Če se na dopust odpravljate tja, ker lokalna valuta ni evro, boste morali precej preračunavati, da boste znali ovrednotiti cene. Namesto računanja v aplikaciji izberete valute, iz katerih želite pretvarjati in telefon to stori namesto vas. Če bo vaš telefon na podatkovni povezavi oziroma na Wi-Fi-ju, pa bo aplikacija tudi konstantno posodabljala menjalni tečaj, da bo vedno aktualen.

Maps.Me – za zemljevid, ko nimate prenosa podatkov

Zemljevidi in karte so že dolgo zakopani v predalih, saj jih le še redko raztegnemo, da bi se v novem kraju lažje orientirali. Mape so zamenjali pametni telefoni, a velik del elektronskih zemljevidov za delovanje potrebuje podatkovno povezavo. Če boste na dopustu tam, kjer vam operater ne omogoča gostovanja po enaki tarifi kot doma (in bo sicer zelo drago), si omislite zemljevid, navigacijski program, ki ne potrebuje podatkov. Maps.Me je eden takšnih. Zemljevid kraja, ki ga potrebujete, si predhodno na telefon naložite že doma – oziroma na Wi-Fi-ju, nato pa ga brez povezave uporabljate enako, kot vse druge. 

Shazam – za iskanje poletnih hitov 

Glasba je odličen stimulator spomina. Zagotovo tudi vas določena pesem vedno odpelje prav v tisto poletje, na katerega vas veže toliko spominov. Da boste hit poletja, ki se že tretjič danes vrti na radiu, našli hitro, uporabite Shazam. Aplikacijo prižgete, telefon prislonite k viru glasbe in ta ga v še tako nemogočih pogojih prepozna, vam napiše, kdo je njegov izvajalec in kakšen je njegov naslov.

Instagram – za navdih

Ne le zato, da boste s svetom lahko delili fotografije morskega horizonta, borovcev in napihljivih flamingov. Instagram je sicer družbeno omrežje, ki se osredotoča na fotografijo, je pa tudi odličen vir navdiha. Od tega, kam na dopust, do čudovitih kotičkov krajev, ko ste enkrat že tam, finih restavracij in najboljšega sladoleda. Tudi če vam objavljanje lastnih fotografij ni največji hobi, lahko zgolj brskate po čudovitih podobah, ki jih objavljajo drugi.

Lightroom – za popolne fotografije

Če na Instagramu najbolj vzdihujete za čudovitimi fotografijami, ki žarijo v barvah, ki jih vaša kamera nikoli ne naredi sama po sebi, je to verjetno zato, ker so obdelane. Obstaja kup fotografskih aplikacij za urejanje fotografij na telefonu, Lightroom vam omogoča ogromen spekter popravkov.

poletje_telefon_aplikacija_morje_pocitnice_plaza_tehnologija2.jpg

Tinder – za poletno romanco

Zmenkarska aplikacija, kjer najdete zmenek za en dan, eno noč ali vse življenje (ja, tudi to se sem in tja zgodi) je eden od načinov, kako do poletne romance, če vam navezovanje stikov v živo ne leži najbolj.

SkyView – za romantično gledanje zvezd 

Poletne noči so kot nalašč za opazovanje zvezd in utrinkov. Da boste natančneje vedeli, kje se nahaja katera, nam aplikacija prek kamere in gpsa pokaže, kje na nebu se nahaja določeno nebesno telo ali vesoljska postaja.

Hostelworld, Booking, Trivago – za rezervacijo hotelov

Če prenočišča za dopust še niste rezervirali, to lahko storite tudi prek mobilne aplikacije. Tako boste imeli vse podatke že v telefonu, pa tudi enako pregledna je kot na računalniku. Omenjene tri imajo veliko bazo hotelov, hostlov in apartmajev, med katerimi lahko izbirate. Če bi raje najeli kar hišo ali stanovanje, pa skočite na AirBnb.

Google Photos – za varno dvojno shranjene spomine 

Če še ne veste, lahko vse svoje fotografije s telefona zavarujete tako, da jih pošljete v oblak. Če imate jabolko, lahko uporabite iCloud, sicer pa ima Google tudi super opcijo, ki vam fotografije shrani za primere, ko vam telefon odpove. Do njih lahko dostopate tudi z računalnika, le v svoj Google račun se morate vpisati. V aplikaciji lahko tudi urejate fotografije. 

Google Translate – za prevode

Če se znajdete v zagati, da ne najdete kakšne tuje besede, si pomagajte z Google Prevajalnikom. Mobilna aplikacija ime celo to možnost, da besedilo, ki ga želite prevesti, enostavno fotografirate, nato pa na fotografiji označite besedilo, ki ga želite prebrati (ali slišati, saj ima tudi opcijo predvajanja zvoka) v drugem jeziku. Enostavno!

Avtor: F. M.

Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)