10 žensk iskreno: »Takšen je dober seks«

Dober seks je veliko več, kot zgolj fizično dejanje, kaj vse vključuje, so ženske povedale same.

28.7.2022 ob 8:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

10 žensk iskreno: »Takšen je dober seks«

Dejstvo je, da je dober seks veliko več kot fizično dejanje. Drugo z njim povezano dejstvo je, da ne obstaja enotna definicija dobrega seksa. Kaj vse ta vključuje, je odvisno od posamičnega para.

Je pa res, da veljajo nekatera splošna načela kvalitetnega spolnega akta. Ta vključujejo iskreno komunikacijo, medsebojno spoštovanje in zabavo.

"Seks med drugim zaobjema najintimnejše misli ter občutke, ki se razlikujejo glede na izkušnje, prioritete in pričakovanja para oziroma seksualnih partnerjev," je za  Women's health povedala klinična psihologinja in spolna terapevtka Marianne Brandon ter dodala:

"Dober seks ni zgolj kognitivna izkušnja, temveč izkušnja, ki temelji na čustvih in poglobljenih občutkih, katere izzovejo zunanji dražljaji. Seks omogoča srečanje s samim seboj ter nas pripravi do doživljanja močne fizične in čustvene reakcije, njegov rezultat so občutki vitalnosti, povezanosti in zadovoljstva."

Kakšen pa je dober seks v ženskih očeh? Nekaj junakinj je to razkrilo na podlagi svojih izkušenj ter doživetji.

Seks v zakonu

"Na splošno bi lahko rekla, da je bil seks v dolgih zvezah zame vedno boljši od naključnega in lahko rečem še, da je tisti, ki sem ga sedaj deležna v zakonu, zame daleč najboljši. Obojestranska ljubezen ter medsebojno poznavanje, ki naju s soprogom povezujeta, najina usklajenost med rjuhami ter pripravljenost na premikanje meja na različne načine, tako z igračkami kot z novimi položaji, je nekaj, kar mi prinaša resnično zadovoljstvo," Hillary R.

Seks s starejšim moškim

"Zame je pogoj za dober seks ista valovna dolžina s partnerjem. Vedno so me privlačili starejši moški, seks z njimi se mi zdi preprosto boljši.

Oni praviloma zadeve obvladajo, se jim ne mudi in resnično cenijo žensko telo. Imela sem srečo, da sem do sedaj spoznavala le takšne. Ne morejo se upreti poljubom, obnori jih malo grobosti. Očesni stik, nežni dotiki, prevzemanje pobude so zame prav tako pomembni," Rochelle W.

Zadovoljstvo obeh partnerjev

"Prej je bila zame glavna skrb kako zadovoljiti partnerja. Pogosto sem to počela v škodo lastnega zadovoljstva.

Sedaj vem, da je dober seks tisti, v katerem sta zadovoljna oba ljubimca in ko lahko povem, kaj užitke pričara meni," Jordan T.

Spoštovanje meja

"Dober seks je zdrav za telo, dober za srce in spodbuden za možgane. Del zdrav za telo zame pomeni, da sem s partnerjem, ob katerem mi ni nerodno povedati, kaj si želim, ki spoštuje moje želje ter tudi meje glede tega, kaj hočem in česa nočem početi," K. White.

Potrpežljiv partner

"Glede na to, da jemljem antidepresive, včasih težko doživim orgazem. Naučila sem se preoblikovati svoj pogled na to, kaj je dobro in sedaj se bolj kot zaključku, posvečam celotni poti ter uživam v trenutku.

To mi je pomagalo, da sem se naučila uživati v seksu. To in potrpežljiv partner. Na srečo sem v zvezi s takšnim,"  Sara L.

Pravila za ugotavljanje razpoloženja

"S soprogom sva uveljavila pravilo semaforja, s katerim drug drugemu brez pretiranega pojasnjevanja namigneva, v kolikšni meri sva razpoložena za seks. Rdeča pomeni absolutno ne, zelena, komaj čakam, da začneva in oranžna nisem najbolj razpoložen(a) a z malo truda se stvari lahko spremenijo.

Moram povedati, da je seks najboljši, ko sva v rumeni fazi, kajti tedaj se trudiva okoli predigre in je na koncu res fantastičen," Liz B.

Seks, ki ostane v mislih

"Dober seks je tisti, o katerem razmišljaš še dan ali celo dva. Seks z osebo, ob kateri se počutiš dovolj varno.

Da lahko brez zadrege izraziš, kaj bi ti prineslo srečo, zadovoljstvo in posebne užitke. Kadar je seks takšen, je zame, četudi ni orgazma, nedvomno dober," Lindsay G.

Fleksibilnost

"Zame je kvaliteta seksa odvisna od fleksibilnosti partnerja, vendar ne v fizičnem smislu. S fleksibilnostjo mislim predvsem, da se je partner pripravljen prilagajati mojim občutkom, da jih zazna in upošteva.

Ter da je v postelji zabaven. Nočem resnega in zadržanega ljubimca. Cilj seksa naj bi bilo veselje in zadovoljstvo," Mackenzie H.

Razumevanje za žrtev

"Kot žrtev zlorabe in spolnega napada je dober seks zame zahteval veliko eksperimentiranja in poglabljanja vase. Po zvezi, v kateri sem bila večkrat zlorabljena, sem prešla v fazo hiper seksualnosti, s katero sem hotela sebi in drugim dokazati, da še lahko uživam v seksualnem aktu.

Sledilo je dolgo obdobje eksperimentiranja z masturbacijo, ki sem se ji prej izogibala. Tisto, kar sem v končni fazi dojela je, da so zame varnost, občutek sprejetosti in komunikacija najpomembnejši.

S svojim sedanjim partnerjem sva se dolge mesece samo pogovarjala. Bil je izjemno potrpežljiv, razumevajoč in tudi, ki sva prišla do postelje, je pokazal neskončno razumevanja za moje pretekle izkušnje ter njihove posledice. Še vedno se veliko pogovarjava. In pogovor je odlična predigra," Karolina H.

Več od fizične privlačnosti

"Za dober seks samo fizična privlačnost ni dovolj. Zgolj za orgazem lahko masturbiram.

Če ni kompatibilnosti na drugih nivojih, ne bo dober. Takšen je zame lahko le, kadar me oseba privlači na več načinov, ko obstaja medsebojno spoštovanje ter strast. Ne gre zgolj za občutke med seksom, temveč so še celo pomembnejši tisti, ki so prisotni pred in po njem," Elysia D.

Preberite še: Pet napak na družabnih omrežjih, ki škodujejo zvezi

Morda vas zanima tudi: Kako seksati v vročini (ko je zunaj več kot 30 stopinj)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)