Mičnin izbor: 10 knjig za letošnje poletno branje

Izbrali smo deset knjig, ki vas bodo navdihnile, ganile, prebudile in vam pričarale nepozabno poletje.

2.7.2021 ob 5:20 | Foto: GettyImages

Slika avtorja - Danaja  Lorenčič Piše:

Danaja Lorenčič

Mičnin izbor: 10 knjig za letošnje poletno branje

Poletje je čas, ko imamo običajno več časa za branje. Nekateri imajo raje bolj lahkotno literaturo, drugi pa se lotijo zahtevnih in obsežnejših knjig, ki jih imajo že dlje časa na knjižnih policah. Da boste lažje izbrali, kaj brati med dopustom, smo na Mični izbrskali nekaj knjižnih poslastic.

Elena Ferrante – ZLAGANO ŽIVLJENJE ODRASLIH, Mladinska knjiga

Če vas je očaral Neapeljski cikel, s katerim je zaslovela italijanska pisateljica Elena Ferrante, je ta knjiga obvezno branje za vas, saj je tudi dogajanje tega romana postavljeno v Neapelj. V njem spremljamo odraščanje Giovanne, ki jo ena sama očetova nepremišljena izjava za vselej spremeni. Verjeti začne, da je grda, zlobna in pokvarjena ter se začne upirati staršem in se zbliža z osovraženo teto. Sčasoma se poslovi od pridne deklice, ki je slepo zaupala svojim staršem in začne prepoznavati razpoke v njunem odnosu ter dejanja strasti, sovraštva, ljubosumja, ki se odvijajo v njenem okolju. Njena pot v odraslost je polna silovitih čustev, prežeta z ljubezenskimi hrepenenji in odkrivanjem spolnosti. Izjemno branje, ki ga ne želite zamuditi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mladinska knjiga (@mladinskaknjiga)

Goran Vojnović – ĐORĐIĆ SE VRAČA, Beletrina

Goran Vojnović se vrača med bralce s še eno mojstrovino. Nadaljevanje uspešnice Čefurji raus! je namreč izvrstno napisano – lucidno, ganljivo in presunljivo. Romana ne moreš odložiti, saj te zgodba Marka Đorđića, ki se po več kot desetih letih nepričakovano vrne z Bosne na Fužine, posrka vase. Z njim sočustvuješ, ko izveš, da ima njegov oče Radovan tumor na želodcu in si želiš, da bi vendarle našel svoje mesto v Sloveniji. Vojnović je s tem romanom znova dokazal, da je eden od najboljših slovenskih pisateljev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Založba Beletrina (@beletrina)

Therese Anne Fowler – PRIJAZNA SOSESKA, Mladinska knjiga

Ena od najboljših Amazonovih knjig leta 2020 spremlja najstniško ljubezen temnopoltega Xavierja in belopolte Juniper, ki zaradi predsodkov okolice trpi strahotne posledice. Uveljavljena ameriška pisateljica Therese Anne Fowler s tem romanom nastavi ogledalo rasizmu, s katerim so prežeti temelji naše družbe. Obenem pa je z njim želela spodbuditi bralce k razmisleku, kako zlahka se dobri ljudje slabo odločajo, ne iz zlobe, temveč iz navade, nepozornosti in strahu – in kako pomembno je, da se zavedamo posledic naših dejanj ter prevzamemo odgovornost zanje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mladinska knjiga (@mladinskaknjiga)

Maja Gal Štromar – 7 KG DO SREČE 2, Buča

Roman 7 kg do sreče je končno dobil svoje nadaljevanje! Pisateljica Maja Gal Štromar je namreč leta 2015 slovenskim bralkam in bralcem podarila čudovit roman, ki nekoliko spominja na Bridget Jones. In tudi v drugem delu ne razočara. Tokrat se igralki Mari Vodopivec v srednjih letih podre svet – izgubi službo, prijateljico, se zredi, pridobi gube in njeni hormoni podivjajo. Njena zgodba je tako intenzivna, da se zlahka vživiš v njeno kožo. Maji Gal Štromar je ponovno uspelo napisati duhovit, navdihujoč roman, ki se te dotakne.

Mojca Širok – EVIDENCA, Mladinska knjiga

Publicistka in novinarka RTV Slovenija Mojca Širok je navdušila že s svojim literarnim prvencem Pogodba, za katerega je prejela nagrado modra ptica. V njegovem nadaljevanju Evidenca pa prepleta italijansko podzemlje s slovenskim in govori o zabrisanih mejah ter prikritem povezovanju politike, kriminala in medijev. Ta politična srhljivka je izjemno napeto branje, saj je polna preobratov in presenečenj. Navdušila pa ne bo le ljubitelje kriminalk, ampak vse, ki imate radi dobro literaturo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mladinska knjiga (@mladinskaknjiga)

Tone Partljič – LJUDJE Z OTOKA, Beletrina

Zbirka novel o majhnem jadranskem otoku, kamor pisatelj Tone Partljič prihaja na dopust že 35 let, je popolno poletno branje. V njegovih zgodbah spoznavamo usode prebivalcev otoka, ki jih je vedno manj in so vedno starejši. Ljudje z otoka odgovarja na vprašanje, kaj počnejo prebivalci otokov izven sezone, kako se počutijo, s čim se preživljajo, zato bo ta knjiga nagovorila tiste, ki se sprašujemo, kako bi bilo, če bi nekega dne živeli na nekem jadranskem otoku.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Založba Beletrina (@beletrina)

Irena Svetek – RDEČA KAPICA, Beletrina

Rdeča kapica je prvi roman iz serije kriminalnih romanov pisateljice Irene Svetek, v katerem je glavni lik okrožni državni tožilec Mio Aurelli, zasvojenec z igrami na srečo. V romanu pisateljica razkriva temne in sprevržene plati človeške narave, obenem pa družbi nastavlja ogledalo, v katerem odsevajo daljnosežne posledice vzgojnega zanemarjanja in zlorabe otrok. Napeto in pretresljivo branje, ki bo prevzelo ljubitelje psiholoških kriminalk.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Založba Beletrina (@beletrina)

Ann Patchett – NIZOZEMSKA HIŠA, Hiša knjig

S to knjigo je pisateljica Ann Patchett osvojila prvo mesto New York Times najbolje prodajanih avtorjev Commonwealtha, kar ne preseneča. Uspela je namreč napisati ganljivo zgodbo, ki raziskuje neizbrisno vez med bratom in sestro, hišo njunega otroštva in preteklostjo, ki ju preganja. Nizozemska hiša je temačna pravljica, ki zajema 50-letno obdobje in govori o dveh inteligentnih osebah, ki ne zmoreta premagati svoje preteklosti, obenem pa sta najbolj srečna, kadar sta skupaj. S to knjigo se boste najbrž zazrli v svoje odnose in vase – ter se morda, tako kot glavna akterja, soočili s tistimi, ki so vas razočarali.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tejin bralni kotiček (@tejin.bralni.koticek)

Doug Gold – LJUBEZEN ZA BODEČO ŽICO, Hiša knjig

Roman o pogumni, domoljubni Slovenki, ki je bila med drugo svetovno vojno okupatorju trn v pet, ni tipično poletno branje, saj gre za zahtevnejšo literaturo. Toda idealna je za tiste, ki vas navdihujejo izjemne zgodbe, ob katerih čutite mravljince. Ob tej resnični zgodbi o ljubezni Jožefe Lobnik, jugoslovanske partizanske junakinje, in Brucea Murraya, novozelandskega vojaka, ki se odvija sredi brutalne vojne, boste osupnili in začutili moč ljubezni, ki kljubuje vsem preprekam.

Glennon Doyle – NEUKROTLJIVA, Primus

Neukrotljiva, ki je nastala izpod peresa Glennon Doyle, ni le ganljiva zbirka spominov, ampak je budnica. Je zgodba o navdihujoči ženski, ki je spoznala, da odgovorna mati ni tista, ki se žrtvuje in na obroke umira za svoje otroke, temveč tista, ki jim pokaže, kako celovito živeti. Je zgodba o tem, da vsak od nas lahko ljubi onkraj družbenih zapovedi in pričakovanj, če si upa prisluhniti svojemu notranjemu glasu. Ta presunljiva, iskrena knjiga vas bo spodbudila, da zaupate sebi – in vas opogumila, da zaživite polno.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Založba Primus (@zalozba.primus)

Preberite še: To poletje kuhamo samo še po Ottolenghiju

Morda vas zanima tudi: Dr. Veronika Podgoršek: Strup za človeka je, če pozabi nase


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)