Mojca Fatur spregovorila o problematiki snemanja intimnih prizorov v filmih

Igralka Mojca Fatur je na svojem facebooku objavila pomenljiv zapis, ki se dotika tega, kako se igralci lotijo snemanja intimnih scen.

25.6.2022 ob 9:18 | Foto: Jože Suhadolnik | Avtor: S. S.

Mojca Fatur spregovorila o problematiki snemanja intimnih prizorov v filmih

Takole pravi Mojca (objavljamo njen zapis):

“Ena izmed poslastic letošnjega KRAFFT Festivala je bilo prav gotovo tudi predavanje Ite O’Brien - “Intimni prizori na filmu” (popoldanske delavnice se mi žal ni uspelo udeležiti). Ita je vodilna koordinatorka intimnih prizorov v VB. Velja za pionirko na tem področju in orje ledino pri snemanju intimnih scen v produkcijskih hišah, kot so HBO, Netflix in BBC.

Po pravici povedano nisem imela pojma, kaj lahko pričakujem. Z nazivom “koordinatorka intimnih prizorov” se poprej še nikoli nisem srečala in mi zato ni nič pomenil.

S kolegicami igralkami smo se na otvoritvi festivala celo hecale, da se vse skupaj sliši rahlo bedasto. V smislu - noro, s čim vse ljudje služijo! Oziroma, noro, da rabimo nekoga, da nam pove, kako naj se poljubimo npr.

No, če me vprašate, kaj si o vsem skupaj mislim danes, bi vam rekla, da so Itine smernice za snemanje intimnih prizorov nekaj, s čimer bi se moral seznaniti vsak igralec, režiser in producent.

Poglejte, za prizore mečevanja ali bojevanja se angažira trenerja. Za plesne in pevske prizore prav tako. Kaj pa za intimne prizore? Eh, lepo vas prosim! Seksat pa ja znamo vsi! Zakaj hudiča bi zato rabili coacha?!

V vseh scenarijih so intimne scene večinoma opisane takole - in potem se strastno ljubita; nežno se zazibata v seks; živalsko se poseksata…
Med vajami za film se jim ne posvečamo kaj več kot - no, tukaj se pol data dol.

V resnici pa bi intimni prizor moral biti obravnavan enako kot vsak drug prizor. Kaj želimo z njim doseči, povedati? Kaj lik ob tem občuti? Kako se odziva na dotik? Je to seks iz ljubezni, obupa, maščevanja…?

Vsak dotik bi moral biti premišljen. Vsak pogled določen. Ko je seks (ali kakršnakoli intima) na filmu skoreografiran, se igralec lahko šele zares sprosti. Če je vržen v situacijo v stilu:

“Pa saj si igralec! Sleci se in gremo, akcija!” se nehote počuti razgaljenega in ranljivega.

Prikrade se zoprn občutek, da se ljubi kot on sam. Nasprotno, pa se v natančno skoordiniranih intimnih prizorih lahko popolnoma sprosti, razigra in se strastno preda tako prizoru kot igralskemu partnerju. 

Z režiserjem in DOPjem se nato uskladijo glede svetlobe, ritma, atmosfere… Na tak način lahko tudi DOP prizor v polnosti podpre s svojimi veščinami. V nasprotnem primeru zgolj upa, da bo med improviziranim odnosom ujel kaj lepega in uporabnega.

Predstavljeni so nam bili tudi različni pripomočki za prekrivanje ali “oblazinjenje” intimnih delov. Kar je izvalo vsesplošni hehet v dvorani, saj tovrstnih zadev poprej še nikoli nismo videli. Vsaj tako nazorno ne.

Izpostavilo se je tudi dejstvo, da biti igralec ni enako kot biti ekshibicionist. Kar pomeni, da biti igralec ne pomeni, da komaj čakaš, da vse odvržeš s sebe. Da nisi nič slabši igralec, če imaš z goloto in intimo kakršnekoli zadržke.

Zato so na tujih setih v zadnjih letih prisotni koordinatorji intimnih prizorov, ki vodijo dialog, vzpodbujajo iskanje kreativnih rešitev in pomagajo pri interpretaciji intimnih prizorov.

Tako je volk sit in koza cela! Režiser dobi, kar si je zamislil, igralci pa se pri izvedbi počutijo varne in spoštovane. Gledalci smo pa tudi zadovoljni, saj končno dobimo kaj več od zgolj stoječega seksa ob steni. Ki se meni osebno mimogrede zdi čisto preveč neudoben! 

Tega, da je set ob takih prizorih zaprt, pa upam, da ni potrebno dodatno poudarjati. To pomeni, da se zasebnost spoštuje tudi zunaj prizorišča - monitorji so izključeni. Na setu so prisotni izključno samo nujno potrebni sodelavci.

Preberite še: Pretresljivi spomini iz otroštva Jennifer Lopez: »Tepena sem bila«

Morda vas zanima tudi: ZATO kopalnih brisač ne smete prati z mehčalcem!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)