V mesto spet prihajajo Bobri

Otroci se lahko veselijo pestrega programa festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.

16.9.2021 ob 5:07 | Foto: Arhiv organizatorja

V mesto spet prihajajo Bobri

Že trinajsto leto zapored bo v Ljubljani potekal festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki smo ga zaradi razmer letos prestavili na jesen (18. september - 2. oktober). Tudi tokrat bo s kakovostnimi kulturnimi dogodki razveseljeval otroke in mlade. V pestrem programu, katerega tematska rdeča nit bo tokrat identiteta, bo gotovo prav vsak lahko našel kaj, kar bo vzbudilo njegovo zanimanje.

Program 13. festivala se bo vil okoli teme identiteta

Spraševali se bomo o tem, kaj vse sestavlja posameznikovo identiteto. Kako se ta gradi in kaj vse lahko vpliva nanjo? Kdo in kaj smo? Ali smo lahko vse, kar bi si želeli biti? V kakšnem pogledu da in v kakšnem ne? Ali je posameznikov videz pomemben? Kako na gradnjo naše identitete vplivajo mediji? Preko različnih umetniških zvrsti se bomo srečevali z umetniki in posamezniki različnih poklicev, starosti, izobrazbe, zanimanj, etničnega porekla. Raziskovali bomo, kaj določena identiteta sploh pomeni.

Bobri prvič tudi v Cerknici

Program bodo tudi tokrat sestavljale gledališke, filmske, glasbene in plesne predstave, vodeni ogledi razstav, delavnice in druge dejavnosti, ki jih za otroke in mlade pripravljajo številne vladne in nevladne ustanove ter posamezniki, ki na področju kulturno-umetnostne vzgoje delujejo v Ljubljani in širše. Bobri se bodo odpravili tudi na potep, tokrat prvič v Cerknico.

Brezplačne vstopnice so še na voljo in jih bo do prireditev možno  prevzeti v Prodajni galeriji Slovenskega mladinskega gledališča.

Otvoritev in zaključek festivala

Festival se bo 18. septembra odprl v Slovenskem mladinskem gledališču, in sicer s koncertom Dobr-bobr Katalena, ki ga bo, kot da slutiti že naslov, pripravila skupina Katalena. Tokrat se nam bo sicer predstavila v nekoliko drugačni zasedbi, saj se bo namesto pevke Vesne Zornik preostalim članom kot gostja pridružila violinistka Jelena Ždrale. Po dobrih dveh tednih, kolikor bo letos trajal festival, se bomo 2. oktobra od jesenskih Bobrov poslovili, in sicer, kot je že tradicija, v Centru urbane kulture Kino Šiška. Zaključna prireditev z naslovom Učenec plesnega modreca bo tokrat plesno obarvana, pripravili pa jo bodo člani Urbane scene Ljubljana. Tako uvodni kot zaključni prireditvi bodo sledile delavnice, ki jih bodo vodili mentorji iz Javnega zavoda Mala ulica in Urbane scene Ljubljana.

Na letošnjem festivalu bo štiriintrideset producentov pripravilo sto trideset dogodkov, ki se jih bo lahko udeležilo več kot devet tisoč petsto obiskovalcev. Odvijali se bodo na petintridesetih prizoriščih.

Program je sestavljen tako iz prireditev, ki si jih je že moč ogledati na rednem programu gledališč oziroma kinodvoran, kakor tudi iz številnih novosti – nekaterih pripravljenih prav za festival. V Kinodvoru bosta na primer premierno predvajana filma Potepanje papirnatega zmaja in Volkovi, krstno izvedbo pa bo doživela predstava Plesnega Teatra Ljubljana Povodni mož Ambrož.

Gostovanja iz tujine

Program bodo tudi tudi tokrat obogatile stvaritve gostov iz drugih držav, tokrat iz Avstrije in Francije. Gostovanje plesne predstave Poveljnik Groove v produkciji Alexa Tescha, mladega vsestranskega plesalca sodobnega plesa, je podprl Avstrijski kulturni forum Ljubljana; predstavo Oh la la, ki je nastala v koprodukciji Hiše otrok in umetnosti, Mestnega lutkovnega gledališča Reka in kolektiva Ma-Théâ iz Centera za otroško ustvarjalnost v Tinqueuxu, pa je delno podprl Francoski inštitut v Sloveniji.

Pester filmski program z odličnimi igranimi in animiranimi filmi za otroke in mlade pripravljajo v Kinodvoru in Slovenski kinoteki, v muzejih, galerijah in ostalih kulturnih kotičkih po Ljubljani pa se bodo odvijale številne delavnice, ki bodo tako ali drugače povezane z osrednjo temo festivala.

Celoten program festivala si bo moč ogledati na spletni strani: www.bobri.si.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)