Princ William praznuje rojstni dan: Življenje mu ni prizanašalo s težkimi preizkušnjami

Afere, tragedije, privilegiji, spori, zakon s Kate ... Zgolj osnovna dejstva iz življenja princa Williama bi bila bogata podlaga za več knjig, seriji in filmov.

21.6.2023 ob 9:13 | Foto: Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Princ William praznuje rojstni dan: Življenje mu ni prizanašalo s težkimi preizkušnjami

Britanski prestolonaslednik princ William danes praznuje 41. rojstni dan in težko je spregledati, kakšne preizkušnje je starejšemu sinu kralja Karla III. pripravilo življenje. Lahko bi bile podlaga za napet roman ali film, katerega vsebina bi bila videti kot plod bujne domišljije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royal's Men (@royal.s_men)

Rodil se je kot naslednik britanske krone in zato od rojstva živi pod žarometi, bil je priča grdi ločitvi staršev, mamo je izgubil, ko je štel komaj 15 let.

Kot član kraljeve družine je bil deležen vojaškega urjenja, vsako njegovo razmerje, vsako njegovo dejanje je budno spremljala britanska javnost, poročil se je s študentsko ljubeznijo, sprl se je z bratom, s katerim se bo težko kdaj spravil.

V letu dni je ostal brez dedka in babice, njegov oče je postal kralj, na leto je prisoten na več kot 120 javnih dogodkih, vodi dobrodelne organizacije, je pilot helikopterja …

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Prince of Wales (@princeofwalesfamily)

Impresiven življenjepis, ki se ga verjetno še sam težko zaveda in nosi breme, ki ni vedno lahko, mu pa nedvomno zagotavlja moč sreča, ki jo je našel ob Kate Middleton in njunih treh otrocih.

Pokojna princesa Diana se je trudila sinova princa Harryja in princa Williama vzgajati kot običajna otroka,  čeprav sta bila rojena v kraljevo družino in deležna mnogih privilegijev.

Vozila ju je v restavracije hitre prehrane, v zabaviščne parke, na vozila javnega prevoza, na smučanje in obale, skupaj so obiskovali brezdomce in zapostavljene otroke. Njena smrt je oba zelo prestrela.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Prince of Wales (@princeofwalesfamily)

"Škotska je vir nekaterih mojih najsrečnejših spominov. In tudi najbolj žalostnega. Bil sem na Balmoralu, ko so mi povedali, da mi je umrla mama. Počutil sem se, kot bi doživljal hud potres. Do tedaj še nisem čutil ničesar  podobnega.

Moj um se je razpolovil in potreboval sem več kot štiri leta, da sem dojel, da je ni več,"  je o svojih tedanjih doživetjih in travmi spregovoril ob enem od obiskov Škotske.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diana, Princess of Wales (@william_and_harrys_mum)

Princ Harry se je še težje soočal z izgubo in s pritiski medijev, ki jim je bil izpostavljen. Sprva povezana brata sta se začela razhajati potem, ko se je mlajši poročil z ameriško igralko Meghan Markle in sta odšla iz Velike Britanije.

Spori, ki so se od tedaj vrstili, so postajali javni, Harry je skozi knjigo spominov in dokumentarne filme v javnosti pral umazano družinsko perilo, kar mu bo starejši brat težko odpustil.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @people_and_time_oz

Valižanski princ, kar je William postal, ko je njegov oče zasedel prestol, se od malih nog ukvarja z dobrodelnostjo. Po srednji šoli je bil kot prostovoljec v Čilu, delal je na britanski farmi mleka, obiskal Belize in številne afriške države.

Leta 2001 se je vpisal na univerzo St. Andrews na Škotskem, kjer je študiral umetnostno zgodovino in geografijo, po diplomi je obiskoval še vojaško akademijo Sandhurst.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RMA Sandhurst (@rmasandhurst)

Kljub želji, da bi se pridružil britanskim silam v Iraku, je bilo odločeno, da ne William in ne Harry ne bi smela biti tam, saj bi lahko bila posebna tarča in bi tako ogrozila druge vojake.

Po šolanju na Sandhurstu je odšel v Kraljeve zračne sile in nato v kraljevo mornarico, da bi spoznal delovanje vseh treh osnovnih vojaških sil Velike Britanije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Prince William & Princess Catherine Updates by Mariam

Leta 2010 je zaključil vzpostavljanje za pilota helikopterja v zračnih silah RAF v enoti za reševanje in se zaposlil v Walesu.

Sodeloval je v več kot 150-ih operacijah, preden je leta 2013 prenehal s služenjem vojaškega roka in od leta 2015 do 2017 delal kot pilot helikopterja za prvo pomoč.

Princ William, ki skozi družinske škandale hodi z nasmehom na obrazu, je strasten športnik in okolijski aktivist. Pred leti je spregovoril o tem, kaj mi je najtežje kot članu kraljeve družine:

 "To je poklic, za katerega se šolaš vse življenje. Nihče te ne pripravi na vse obveznosti. Meni osebno je najtežje biti vedno nasmejan in dostopen, saj ne predstavljam le sebe, temveč celo kraljevo družino," je priznal nekoč sramežljivi princ in dodal, da mu je zadnja leta vseeno lažje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Prince William (@princewilliam9889)

Zagotovo mu delo lajša Catherine Middleton, s katero se je poročil leta 2011, spektakularen obred je tedaj spremljalo približno 160 milijonov ljudi po vsem svetu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Le Piu Affascinanti Di Milano (@lepiuaffascinantidimilano)

En njegovih virov moči so nedvomno tudi njuni trije otroci princ George, princesa Charlotte in princ Louis.

Par se, tako kot se je princesa Diana, trudi otroke vzgajati čim bolj normalno in jim zagotoviti sproščeno ter brezskrbno otroštvo, čeprav je pred Georgejem, ki je drugi v vrsti za prestol, nedvomno zahtevnejša pot kot pred njegovo sestro in bratcem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Wales Family (@the_wales_family_)

Povzeto po portalu Gloria.hr

Preberite še: To je razlog, zakaj princ William ni smel v vojno

Morda vas zanima tudi: Elizabeth Taylor: Lepotica z razburkanim ljubezenskim življenjem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)