Princ Harry: »Upam, da moja otroka tega ne bosta nikoli izkusila«

Princ Harry si želi, da njegova otroka ne bi nikoli izkusila virtualnega sveta, kakršnega poznamo danes.

19.5.2022 ob 9:44 | Foto: Mark Blinch/Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Princ Harry: »Upam, da moja otroka tega ne bosta nikoli izkusila«

Princ Harry se je z video klicem udeležil lansiranja globalne fundacije 5Rights, katere glavni namen je zagotavljanje varnosti otrok na svetovnem spletu. Kot je povedal v svojem govoru, gre za organizacijo, ki bo postavila temelje za večjo varnost najmlajših v digitalnem svetu.

S klicem se je pridružil predstavnikom Združenih narodov, Afriške unije, Evropske unije ter mladim, starim od 13 do 21 let iz držav z vsega sveta. Med nagovorom je kritiko namenil internetnim poslovnim modelom in kampanjam družabnih medijev, ki na račun pozornosti uporabnikov kujejo nepojmljive zaslužke.

Prav tako je spregovoril o tem, kako ju s soprogo skrbi za otroke generacije njunih malčkov in pozval k spremembam, ki bi v ospredje postavile pravico otrok do, kot se je izrazil, varnosti in srečne prihodnosti.

"Kjer koli ste, od koder koli me poslušate verjamem, da vaša družina, tako kot moja, razume, da trend sodobne tehnologije in družabnih medijev ne gre v pravo smer in da je treba na tem področju nekaj spremeniti," je dejal Harry in nadaljeval:

"Svet na spletu se spreminja in naloga vsakega od nas je, da poskrbimo, da se bodo njegove prioritete predrugačile in bodo v ospredje postavile otroke ter njihovo pravico do varne in srečne prihodnosti."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HarryMeghanArchieLillibet (@madamduchessmeghan_princeharry)

Povedal je še, se bo zavzemal predvsem za dvoje: da bodo zaskrbljeni starši dobili glas in da bodo mladi imeli možnost spoznavati tehnologije, ne da bi s tem ogrožali varnost.

"Moja otroka sta še premajhna, da bi spoznala virtualni svet in upam, da nikoli ne bosta izkusila takšnega, kakršen je sedaj. Noben otrok ga ne bi smel.

Internetni poslovni modeli nas pripravijo početi stvari, ki jih želijo tisti, ki lansirajo vsebine. Želijo nas zaposliti z brskanjem po omrežjih, s pregledovanjem vsebin, ki v nas zbujajo jezo, nervozo, s tem postajamo otopeli za vse, kar se dogaja okoli nas.

To je slabo že za odrasle, da ne govorimo o tem, kako vse to vpliva na najmlajše, ki vidijo stvari, ki jih nikoli ne bi smeli in se znajdejo v okolju, kjer sta normalizirani nasilje ter zaničevanje. Družabni mediji kujejo enormne dobičke samo zato, ker jim mi namenjamo pozornost, ker jih uporabljamo in ker na njih delimo vsebine."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by European Royal Children

"Sedaj že vemo, da so mnogi ti sistemi oblikovani tako, da ciljajo na otroke, ujamejo njihovo pozornost, jo na različne načine zadržijo leta in se ne ozirajo na to, kako vplivajo na njihovo samozavest, na njihovo samopodobo in na njihovo varnost.

Najina otroka sta še vedno v letih nedolžnosti in sedaj še imam občutek, da ju lahko zavarujem pred škodljivim vplivom interneta, v prihodnosti pa se bom moral naučiti, kako to početi učinkoviteje in bolje."

Vojvoda možnost premembe vidi predvsem v novih zakonih, pritisku javnosti in močnejših vodstvenih strukturah:

"Kot starša sva s soprogo zaskrbljena za generacije, ki prihajajo in so v očeh mnogih nekakšen digitalni eksperiment.

Svet je sedaj na kritični točki in za boljšo prihodnost bi morali skupaj stopiti vsi ter poskrbeti, da bi otroci odraščali varno v digitalni dobi in da bi jim sodobna tehnologija omogočila možnost za zdrav razvoj ter uspeh v življenju," je govor zaključil Harry.

Povzeto po portalu Evening Standard

Preberite še: DJ razkril, katero pesem si je Meghan Markle izrecno zaželela na svoji poroki

Morda vas zanima tudi: Meghan Markle se podirajo načrti


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)