Ozadje imena hčerke Meghan in Harryja (In druga zanimiva dejstva o deklici)

Meghan Markle in princ Harry sta se razveselila deklice, ki sta jo poimenovala po prababici in babici.

7.6.2021 ob 9:05 | Foto: Siphiwe Sibeko/Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Ozadje imena hčerke Meghan in Harryja (In druga zanimiva dejstva o deklici)

Meghan Markle in princ Harry sta v petek, 4. junija, postala starša deklice. Takole je novico javnosti sporočil njun tiskovni predstavnik:

"Z velikim veseljem sporočamo, da sta princ Harry in Meghan Markle, vojvoda in vojvodinja Sussex, pozdravila hčerko, Lilibet "Lili" Diana Mountbatten-Windsor. Lili se je rodila v petek, 4. junija ob 11.40 v bolnišnici Santa Barbara Cottage v Santa Barbari, Kalifornija. Deklica in mama se počutita dobro in sta že doma.

Deklici je ime  Lili, po njeni prababici, kraljici Elizabeti drugi, za katero družinski vzdevek je Lilibet. Srednje ime deklice, Diana, pa je v čast očetove mame in babice novorojenke, pokojne Valeške princese Diane.

To je drugi otrok para, ki ima dvoletnega sina Archieja Harrisona Mountbatten-Windsor. Vojvoda in vojvodinja se vsem zahvaljujeta za tople želje in molitve ter z družino uživata v teh posebnih družinskih trenutkih."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@harry_meghan_daily)

Par je novico obelodanil tudi v zasebnem sporočilu na spletni strani njegove dobrodelne organizacije Archewell: "4. junija sva bila blagoslovljena s prihodom najine hčerke Lili. Ona je več, kot bi si lahko želela in hvaležna sva za vse lepe želje in čestitke s širom sveta. Hvala za vso prijaznost in podporo v teh, za našo družino posebnih trenutkih."

Kot sta še zapisala Harry in Meghan, sta na porodniškem dopustu, a njuna organizacija bo nadaljevala s svojim poslanstvom. Ob tem sta se zahvalila vsem, ki bi jima radi poslali darila in jih prosila, naj raje darujejo v prid dobrodelnih organizacij, ki jih podpirata.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@archewell_sussex_)

Mala Lili je enajsta pravnukinja kraljice Elizabete in peta vnukinja princa Charlesa.

Kraljica, princ Charles, njegova soproga Camilla ter vojvoda in vojvodinja Kambriška so Harryju in Meghan v nedeljo zvečer, takoj po objavi novice, čestitali o rojstvu hčerke: "Čestitke ob rojstvu Lilibet Diane! Kraljica, princ Walesa, vojvodinja Cornwealla ter vojvoda in vojvodinja Kambriška so presrečni ob novici o rojstvu hčerke vojvode in vojvodinje Sussex," se je glasila uradna objava Buckinghamske palače.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Harry in Meghan sta novico, da pričakujeta drugega otroka oznanila s čudovitimi črnobelimi fotografijam na valentinovo tega leta. Na njih je že lepo viden nosečniški trebušček mamice.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by M E G H A N & H A R R Y (@harry_meghan_updates)

To pa je do sedaj znano o njuni novorojenki:

Kje se je rodila?

Lilibet je na svet prijokala v bolnišnici Santa Barbara Cottage v Santa Barbari, ki je od doma para oddaljena le pet minut vožnje.

Sprva sta deklico namerava pozdraviti v medinskem centru Cedars-Sinai, v Los Angelesu, a očitno ju je s prihodom presenetila in do izbrane  ustanove, ki je od njunega doma oddaljena dlje, nista uspela pravočasno prispeti.

Na katerem mestu je v vrsti za prestol?

Čeprav je deklica rojena v ZDA, je kot pravnukinja kraljice Elizabete v vrsti za prestol. In sicer je na tej lestvici osma, za njenim bratom Archiejem.

Potem, ko bodo otroci princa Williama osnovali svoje družine in postali starši lastnih otrok, pa se bo na lestvici za prestol pomaknila še niže.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Duke and Duchess of Cambridge (@dukeandduchessofcambridge)

Bo imela kraljevi naslov?

Le malo verjetno je, da bo hčerka Harryja in Meghan imela kraljevi naziv. Starša sta se namreč odločila, da svojih otrok ne bosta vzgajala v tem duhu in tudi njun sin Archie nima kraljevega naziva.

Deček bi sicer ob rojstvu lahko postal grof Dumbartona ali lord Archie Mountbatten-Windsor, a je na željo staršev ostal preprosto gospodič Archie Mountbatten-Windsor.

Vir je ob njegovem rojstvu povedal:"Odločila sta se, da njuni otroci ne bodo imeli kraljevih nazivov."

Bosta  pa, potem ko bo princ Charles postal kralj, tako Archie kot njegova sestrica dobila pravico do naziva princ in princesa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Bo Lili ameriška državljanka?

Ker je rojena v ZDA, ji avtomatsko pripada ameriško državljansko. Ker je njen oče Britanec, ji pripada tudi britansko državljanstvo.

Pomenljivo ime

Mala Lili je prva kraljičina pravnukinja, rojena izven Velike Britanije in prva pravnukinja, ki po prababici nosi prvo ime. Njena sestrična, princesa Charlotte je prav tako poimenovana po monarhinji: njeno prvo srednje ime je Elizabeta, drugo srednje ime pa Diana.

Prav glede poimenovanja se že pojavljajo očitki, češ, da sta starša novorojenke pri tem posnemala princa Williama in Kate Middleton.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princess Diana (@dianaforeverremembered)

Kdaj bodo na ogled fotografije deklice?

Najbrž bo nanje treba počakati nekaj dni ali celo tednov. Potem ko sta Meghan in Harry sestopila z mest višjih članov kraljeve družine, sta se odločila za več zasebnosti znotraj družine ter fotografij svojih otrok ne objavljata prav pogosto.

 Nazadnje sta se za ta korak odločila ob drugem rojstnem dnevu sina, a na posnetku ni videti njegovega obraza.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@archewell_sussex_)

Seveda čestitke ob rojstvu dežujejo z vsega sveta. Ob uradnem voščilu palače Buckingham pa sta Harryju in Meghan posebej voščila tudi princ Charles in princ William:

"Čestitke Harryju, Meghan in Archieju ob prihodu Lilibet Diane. Vsem želim vse najboljše," je zapisal oče Harryja, brat pa:

"Presrečni smo ob veseli novici o prihodu deklice Lili. Čestitamo Harryju, Meghan in Archieju."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Duke and Duchess of Cambridge (@dukeandduchessofcambridge)

Povzeto po portalu Hello in CoverNews

Preberite še: Zakaj Meghan Markle kraljici ne sme povedati, da je noseča

Morda vas zanima tudi: Princ Harry priznava: Sram me je

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)