Oseba, ki ji je princ Harry tokrat zadal največ bolečine

Princ Harry z zadnjim nastopom v javnosti nedvomno ni pripomogel k boljšim odnosom s svojo družino.

17.5.2021 ob 5:25 | Foto: Gettyimages, Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Oseba, ki ji je princ Harry tokrat zadal največ bolečine

Očitno princ Harry do svoje družine goji veliko zamer. V dokaz temu je njegov zadnji nastop v podkastu Daxa Sheparda Armchair Expert, v katerem ni bil do svojih najbližjih sorodnikov nič kaj prizanesljiv, poznavalka razmer znotraj kraljeve družine, Katie Nicholl pa je za ET pojasnila, kako so njegove besede vplivale na britansko kraljevo družino in koga so najbolj prizadele.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dax Shepard (@daxshepard)

Med pogovorom je Harry med drugim dejal, da ga je življenje znotraj kraljeve družine spominjalo na mešanico med Trumanovim šovom (filmom iz leta 1998, v katerem glavni akter na koncu odkrije, da je celo življenje v resničnostni oddaji) in živalskim vrtom.

Prav to je po besedah Nichollove komentar, ki je pritegnil največ pozornosti kronanih glav, zlasti brata ter očeta Harryja, princa Williama in princa Charlesa.

"Mislim, da je Harry v podcastu podal veliko spornih izjav. Zlasti, ko je primerjal institucijo s Trumanovim šovom in živalskim vrtom. S tem je le še podkrepil svoje trditve z intervjuja z Oprah, ko je dejal, da sta njegov oče in brat ujeta v instituciji," je pojasnila poznavalka in dodala:

"Morda je stvari tako videl Harry, a Charles in William nanje ne gledata tako."

Harry je v zadnjem pogovoru izpostavil še njegovo nezadovoljstvo z otroštvom: "Želim prekiniti krog genetske bolečine in trpljenja," so se glasile njegove besede, ki so se nanašale predvsem na zaščito njegove soproge Meghan, sina Archieja ter še nerojene hčerke.

"Nikogar ne bi mogel okriviti za to. Na nikogar ne bi mogel pokazati s prstom. A skozi odraščanje sem občutil veliko bolečine in trpljenja. Morda zato, ker jo je občutil tudi moj oče, oziroma sta je bila deležna oba starša," je dejal Harry in poudaril, da je želel presekati ta krog in poskrbeti, da se genetska bolečina, kot se je izrazil, ne bi prenesla na njegove otroke.

"S temi navedbami je bolj ali manj očitno kritiziral očeta Charlesa in zato med člani kraljeve družine in v Veliki Britaniji na sploh niso bile najbolje sprejete. Čeprav je poudaril, da na nikogar ne more pokazati s prstom, gre za dokaj osebne obtožbe," je dejala Katie.

"Govori o krogu bolečine, o genski bolečini. Interpretacija tega je več kot jasna. Gre za glasno kritiko kraljeve družine in njegovega očeta. Znova na plano prihajajo obtožbe, ki jih je podal pri Oprah v smislu, da ga je oče razočaral in pustil na cedilu. Vse to je za Charlesa zelo boleče."

Chris Jackson/Gettyimages

Izjava, da se je počutil, kot bi bil v živalskem vrtu, je prizadela širši krog članov kraljeve družine. "Celotna družina je zaradi teh besed pretresena in jezna. Zlasti, ker so bile izrečene tako kmalu po pogrebu princa Philipa, ki so ga mnogi vedeli kot priložnost za otoplitev odnosov med Harryjem in ostalimi člani kraljeve družine," je pojasnila poznavalka razmer znotraj palače:

 

"Charlesa je dejanje mlajšega sina močno prizadelo. Ko so ga dan potem, ko je bil podkast predvajan, vprašali, kaj si misli o celotni zadevi, je ni želel komentirati."

Tudi odnosu med bratoma zadnje izjave rdečelasega princa niso pripomogle: "Menim, da čisto vsakič, ko Harry v javnosti govori o osebnih zadevah znotraj kraljeve družine, le še poglablja spor med bratoma. Po eni strani sem prepričana, da je na obeh straneh prisotna želja po tem, da bi se odnosi normalizirali, a ta proces je znova ustavljen in ogrožen."

Potem ko se je princ Harry z bratom in drugimi člani kraljeve družine srečal na pogrebu dedka, je naslednje snidenje predvideno v juliju, ko naj bi brata skupaj odkrila kip njune mame, princese Diane.

Dylan Martinez/ Reuters

"Vsi se sprašujemo, ali bosta brata tedaj stala drug ob drugem in kakšna bo kemija med njima. Trenutno ni povsem gotovo, ali bo Harry na slovesnosti sploh prisoten. Veliko je odvisno od tega, kdaj se bo rodila njegova hči in kako se bo počutila Meghan," navaja Nichollova.

Kar zadeva Harryjeve domovine same, je večina Britancev v dokajšnem šoku, v smislu, kako daleč je Harry s svojimi izjavami šel: "Mislim, da so ljudje na sploh razočarani in hkrati jezni, ker Harry tako neposredno kritizira kraljevo družino. Večina nima nobenih težav, ko princ v javnosti pripoveduje o svojem duševnem zdravju.

Nasprotno, vsi ga pri tem podpirajo in cenijo njegov trud za izboljšanje zadev na tem področju. Ozaveščenosti o duševnem zdravju ne vidijo kot nekaj slabega. A večina prav tako meni, da je z izjavami in kritiko očeta ter družine na sploh prestopil mejo dobrega okusa in spodobnosti."

Katie ob tem dodaja, da prebivalci Združenih držav Amerike ter na drugi strani Velike Britanije na izjave Harryja gledajo drugače: "Medtem, ko ga v ZDA podpirajo in mu izražajo sočutje, je zadeva v Veliki Britaniji povsem drugačna."

Sicer ni znano, ali je Harry po predvajanju podcasta govoril s člani kraljeve družine, a Nichollova ne dvomi, da bodo njegove izjave upočasnile proces zbliževanja:

"Z gotovostjo lahko trdim, da so njegove zadnje besede odprle nove rane in da so prizadele člane kraljeve družine. Zlasti kraljico in Charlesa, ki sta, ko gre za osebne zadeve, zelo zadržana in o njih le redko govorita v javnosti. To, da Harry javno kritizira osebne odnose znotraj kraljeve družine ter vsem na očeh izraža bolečino, je zanju zelo problematično."

"Gre za vprašanje zaupanja. Vem, da si Charles prizadeva, da bi odnos z mlajšim sinom znova speljal na prave tirnice. Pripravljen se je za to maksimalno potruditi. A strah ga je, da bi pogovori, ki bi do tega lahko pripeljali, prišli v javnost in ne bi ostali zasebne narave." 

Zadnji intervju Harryja je odprl novo Pandorino skrinjico in celotno zbliževanje potisnil nazaj vsaj za deset korakov.

"Harry se dobro zaveda, da se člani kraljeve družine na njegove besede ne bodo javno odzvali. Ve, da so ostali brez glasu zaradi politike, ki ji sledijo: ne pritožuj se in ne komentiraj, kar je po svoje izkoristil in na nekakšen način udarec zadal tudi britanskemu tisku.

Prepričana sem, da to ni bilo zadnjič, ko sta Meghan in Harry v javnosti govorila o duševnem zdravju in kraljevi družini. Harry osebno je bil s podkastom zadovoljen, saj je prepričan, da je z njim dosegel veliko mlajšega občinstva, kateremu naj bi tako približal pomen skrbi za mentalno zdravje."

Dan Kitwood/Gettyimages

"Glede tega je res strasten in verjame, da lahko na tem področju veliko spremeni in premakne, tudi tako, da pripoveduje o svojih izkušnjah. Kar je za kraljevo družino vsekakor slaba novica, kajti Harry je pripravljen v namen ozaveščanja neustrašno in brez zadržkov pripovedovati o svojih težavah in izvorih zanje," je zaključila poznavalka britanske kraljeve družine.

Preberite še:  Sara Isaković prvič po porodu: Imeti dojenčka je veliko lažje kot se pripravljati na olimpijske igre

Morda vas zanima tudi: Princa William in Harry po pogrebu dedka: Te besede naj bi si izmenjala (in kaj lahko Harryja zadrži na Otoku)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)