Aleksandra Ilijevski: Kmalu bom nastopala pred najbolj zahtevno publiko

Je tisti »plišasti« glas z radijskih valov. In tisti vedno rahlo hudomušen nasmešek z Youtuba. Pevka, glasbenica, velika ljubiteljica živali. Seveda nihče ne pozabi omeniti, da tudi dekle igralca Jurija Zrneca.

6.5.2021 ob 5:50 | Foto: Srečna Lisica

Slika avtorja - Špela  Robnik Piše:

Špela Robnik

spela.robnik@delo.si

 Aleksandra Ilijevski: Kmalu bom nastopala pred najbolj zahtevno publiko

Glasba je bila od nekdaj njena največja ljubezen, vedno je rada prepevala, četudi se menda v nastopih pred občinstvom dolgo ni mogla sprostiti. Ko je začela ustvarjati svoje posnetke in jih objavljati na Youtubu, jo je naposled opazil Rok Vilčnik, skupaj s kitaristom Markom Gregoričem pa so tako posneli pesem Metulji, ki je bila tudi najbolj predvajana skladba v letu 2012. 

Odtlej je bil »plišasti« glas Aleksandre Ilijevski zaščitni znak skupine Pliš, v zadnjem obdobju pa je predstavila tudi nekaj samostojnih skladb, večkrat pa je že zapela tudi z Jurijem Zrnecem, s katerim sta se spoznala prav prek glasbe in tako postala par. Da je medijska pozornost redno usmerjena tudi k njeni polovici, priljubljenemu igralcu, je že vajena. Skupaj s štirimi mačkami in vrabčico sta si ustvarila prijeten dom, o katerem pravi, da komaj čaka, da se vanj vrne in si želi, da ji sploh ne bi bilo treba nikamor oditi.

Poznamo vas kot pevko Pliša, v zadnjem času pa smo vas slišali tudi v samostojni izvedbi in v duetu z Mojco Zalar. Gre za neko novo pot ali le vmesno postajo v tem koronskem času?

Pri komadu Ko imava sebe je šlo za zelo spontano sodelovanje, medtem ko sva z Mojco Zalar v zadnjih desetih letih velikokrat sodelovali - se je pa tokrat prvič zgodilo, da sva skupaj ustvarili avtorsko pesem Kruh z drožmi. 

Kaj je za vas kot glasbenico pomenila koronakriza, ki sta jo z Mojco hudomušno orisali v skladbi in videospotu Kruh z drožmi? Očitno to ni bil tudi čas ustvarjalne krize - kako je prišlo do te ideje in sodelovanja? 

Z Mojco sva vedno na vezi, do ideje pa sva postopoma prišli preko najinih spletnih debat in ker je bilo to leto za vsakega po svoje težko, sva ubrali ta lahkoten pristop.

Glasbenikom v teh časih gotovo ni lahko. Kako se znajdete?

Delo me je samo našlo, sodelovala sem z različnimi glasbeniki, s katerimi sem prav zaradi razmer, v katerih smo bili, stkala vezi predvsem prek spleta. Najbolj nora izkušnja pa je bila v začetku 2021, sodelovanje v oddaji Kdo si ti, kjer sem bila oblečena v pajka.

Znani ste tudi po tem, da tudi vizualno podobo in videe večeinoma ustvarjate sami – še vedno? V kako velik izziv in navdih vam je tovrstno ustvarjanje?

Res je, vse to je moje zdravilo, brez tega lahko postanem zagrenjena in cinična.

V teh videih je tudi veliko humorja –  k temu veliko pripomore vaš partner Jurij Zrnec?

Ne, mogoče posredno, je pa on vedno moja testna publika.

Sta še vedno povezana tudi z glasbenimi projekti? 

Trenutno delava vsak po svoje, si pa kdaj doma zabrenkava in zapojeva.

Pridruži se vam v glasbi, se tudi vi njemu v svetu igre?

Zaenkrat ne, ampak nikoli ne reci nikoli.

Kaj pa svet mode, v katerem dela vaša mama Zlata Zavašnik, vas je kdaj zanimal?

Vedno mi je bilo zanimivo obiskati kakšno modno revijo, še posebej, če se je predstavljala ona s Sens, ni me pa nikoli vleklo v to smer.

Glasba v živo je lahko kot lepilo za razpoke med ljudmi

Ljubezen do živali pa je bila z vami že od nekdaj? Povejte nam o vašem malem zoo-ju.

Imam štiri mačke in eno vrabčico. Te naše živali res ustvarijo tak dom, da komaj čakaš, da prideš nazaj ali pa, da sploh nikamor ne bi več šel.

Kaj pa sicer, kaj vas je potegnilo v glasbene vode in kakšna glasba vas najbolj definira?

Petje je bilo že od nekdaj tisto, kar sem najraje počela. Definira me glasba, ki mi je všeč, ne glede na zvrst, če jo začutim, mi je to dovolj.

Nekoč ste dejali, da vas brez youtuba ne bi poznali. Lahko zaradi novih tehnologij in omrežij spoznamo več dobre glasbe in glasbenikov ali nasprotno: smo še bolj preplavljeni z manj kakovostno glasbo in nekimi samopromocijskimi projekti posameznikov?

Zdi se mi, da je v vsej tej tehnologiji marsikaj pozitivnega, ker si lahko ustvarimo en mehurček in poslušamo in spremljamo tisto, kar nam je všeč ter na podlagi tega odkrijemo še kaj sorodnega. Pred kratkim sem na eni od pretočnih platform tako odkrila izvajalca, ki ga sicer ne bi nikoli slišala na radiu ali televiziji. 

O sebi sicer pravite, da ste bolj zadržana, pa vseeno: pogrešate nastope v živo? Kaj glasbeniku da ta živi odziv ljudi? Je to nekaj kar glasbenik nujno potrebuje, si lahko glasbenik tudi brez tega?

Sigurno si lahko glasbenik tudi brez tega, je pa ta stik nekaj posebnega, glasba v živo je lahko kot lepilo za razpoke med ljudmi.

Kaj trenutno ustvarjate, bomo kmalu lahko slišali/videli kaj novega?

Ustvarjam svoje avtorske pesmi, ki jih počasi pilim in mariniram. Trenutno snemam duet z Jernejem Dirnbekom in Davorjem Klaričem, sodelujem pa tudi pri projektu Nove Godbe, Backi iz klavirja - gre za zbirko otroških pesmi slovenskih pesnic in pesnikov v glasbeni preobleki, tako da bom enkrat v bližnji prihodnosti nastopala pred najbolj zahtevno publiko - otroki.

Morda vas zanima tudi: Freekind. odkrito z Ulo: Cilj je postati človek, ki sam s sabo živi v miru

Preberite še: Vid Voršič odkrito z Ulo: Lewis Hamilton zaupa trem fotografom, eden od njih sem jaz


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)