Nogometna trenerka Nina Čebin: Predsodek o ženskah v nogometu nas še bolj motivira

O ženskem nogometu v Sloveniji ne slišimo veliko, kar pa nikakor ne pomeni, da ni ravit. Kot pravi Nina Čebin, v ženskem nogometu pri nas vidi veliko perspektive in možnosti za razvoj.

8.6.2017 ob 6:00

IMG_2017.JPG

Nedavna Uefina raziskava je pokazala, da je pri najstnicah in mladih ženskah, ki se ukvarjajo s športom, še posebej z nogometom, zaznati večjo stopnjo samozavesti in boljšo samopodobo. Uefa prav ta mesec začenja kampanjo Together #WePlayStrong, katere cilj je priljubljenost nogometa do leta 2022 dvigniti na prvo mesto med športi pri ženskah.

O tem, kakšen je položaj žensk v svetu nogometa, smo govorili s trenerko Nino Čebin, sicer diplomantko Fakultete za šport v Ljubljani, ki trenutno nadaljuje z magistrskim študijem. Njena kariera v teh vodah se je začela v majhnem kraju Kisovec, kjer je začetek ženskega nogometa vezan prav na njeno vztrajanje in prošnje, da bi imeli klub. Ko je dobila pogoj, da na trening pripelje vsaj 17 deklet, da bodo resno začeli z ženskim nogometom, jih je pripeljala 31. Kot igralki ji ni bilo dovolj, da le trenira, ampak je hitro zakoračila v trenerske vode, pridobila C licenco in že v času študija začela s trenersko kariero.

1506607_10205446332812008_4441761460976500187_n.jpg

Nina danes skrbi za dekleta u-15 in u-17 v ženskem nogometnem klubu Krim in kot trenerka deluje v reprezentanci Slovenije u-15. Trenerske izkušnje je nabirala tudi v Nemčiji pri TSG Hoffenheim. Hkrati je zadolžena za treninge deklet, ki so združena v nogometnem razredu za dekleta v Gimnaziji Šiška in ŠCPET v Ljubljani.

Kako bi opisali nogometašice? Kako se odzivajo na vsakdanje obveznosti?

Dekleta in ženske se soočajo z mnogimi stereotipi, ki so verjetno tipični tudi drugod po Evropi. Ravno predsodek, "kaj bo delala ženska v nogometu", dekleta v mnogih primerih motivira, da se nenehno dokazujejo. Znajo se postaviti zase, imajo samozavest ter zaupanje vase, naučijo pa se soočati tako s porazi, kot zmagami. Že ogled treninga v dežju in blatu vam da jasno sliko, da se razvijajo v samozavestne mlade ljudi, morda tudi bolj odporne na težavne situacije, s katerimi se bodo soočale v prihodnosti.

10616703_10205446305091315_2655478448210295148_n.jpg

Katere lastnosti kot trenerka pri dekletih posebej razvijate?

Spodbujam ekipni duh, podporo drug drugemu, medsebojno zaupanje in spoštovanje, prijateljstvo, spoštovanje pravil ter komunikacijo. S pravim trenerjem je razvoj zagotovljen. Po mojih izkušnjah so dekleta izjemno dojemljiva in učljiva, v mnogih primerih v isti starostni kategoriji še bolj kot fantje.

Kakšen je slovenski ženski nogomet in njegova perspektiva po vaši oceni?

V Sloveniji vidim veliko možnosti za razvoj ženskega nogometa. Mlada dekleta so sedaj deležna sodobnega procesa treninga. Pomemben pospešek razvoju ženskega nogometa dajeta strategija UEFA in NZS, ki omogočata šolanja s podporo tako pri trenerkah kot pri sodnicah.

Mislim pa, da bi morala vsaka nogometna ekipa v prvi, morda tudi drugi ligi, imeti v klubu vsaj eno žensko ekipo v tekmovalnem sistemu katerekoli kategorije. To bi nedvomno prispevalo k prepoznavnosti ženskega nogometa in dvigu kvalitete. In tudi fantje bi se od deklet marsikaj naučili. Tudi v manjših moških klubskih sredinah, kjer primanjkuje fantov, bi s pomočjo deklet oz. mešanega nogometa prijavili dodatno starostno kategorijo, saj se na takšen način poveča vpis v klube.

14462744_1076218839160959_7820468102241237849_n.jpg

Kako se znanja in veščine, pridobljene skozi proces treninga in igre, lahko odrazijo ali pridejo prav dekletom v kasnejšem življenju ali poklicni karieri?

Po vsaki tekmi, ki jo izgubijo, se morajo pobrati. To je nedvomno povezano z motivacijo, samozavestjo, sposobnostjo pozitivne komunikacije in zrelostjo. Tako hitro spoznajo, da se je po padcu potrebno kar najhitreje angažirati in stremeti k novim ciljem. Hkrati se morajo ob zmagi naučiti ostati na realnih tleh.

V procesu treninga poudarjamo tudi obveznosti in odgovornost. Dekleta se naučijo dela v ekipi, samozavestnega nastopa in odlične razporeditve nalog znotraj delovnega dne. Nedvomno se naučijo veščin, ki jih kot družba še kako potrebujemo. Vidim, da se dekleta, ki igrajo nogomet, odlično znajdejo v družbi, imajo nadpovprečne delovne navade in visoko stopnjo zaupanja vase.

Avtor: F. M.

Foto: arhiv Nine Čebin

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)