Zakaj bi morali vsak dan jesti chia semena

Pozitivno vplivajo tako na lepoto, kot na zdravje.

25.4.2018 ob 9:15

chia_ThinkstockPhotos-514214052.jpg

Skoraj vsak prisega na določeno živilo, nadomestek prehrani, vrsto sadja ali zelenjave za katero trdi, da je spremenilo njegovo življenje. Eno od priljubljenih, tako imenovanih super živil, so tudi chia semena. Učinki teh na zdravje so mnogi, poglejte pa šest razlogov, ki bodo tudi vas prepričal, da bodo postale reden del vaše prehranjevalne rutine. Izpostavili so jih na portalu Insider.

Bogate so z omega tri maščobami

Ta drobna semena so prava zakladnica teh esencialnih maščobnih kislin, ki ne samo, da pozitivno vplivajo na fizično, temveč so blagodejna tudi za psihično zdravje. Študije namreč kažejo, da lahko blažijo simptome depresije, astme in različnih avtoimunih bolezni. Zdrava prehrana igra ključno vlogo pri telesnem in duševnem zdravju, omega tri maščobe imajo v skrbi za oboje pomembno mesto.

Spodbujajo prebavo

V tridesetih gramih čija semen je deset gramov vlaknin, prav zato veljajo za zvezde med živili, ki telesu dovajajo te snovi. Vlakna ne le, da so ključna za dobro prebavo in ščitijo pred zaprtjem, prav tako dolgo ohranjajo sitost in s tem varujejo pred prenajedanjem. Vendar pozor: če na čija semena niste navajeni, jih v prehrano umeščajte postopoma, sicer bodo kaj lahko izzvale nasproten učinek. Vsekakor pa jih je v namen dobre prebave vselej pred uživanjem priporočljivo namakati.

So odlične za vegane

Beljakovine in kalcij so velikokrat snovi, ki jih vegani telesu zaradi načina prehrane dovajajo premalo. Na srečo so prav čija semena tista, ki so bogata z obojim. Zato skrbijo za močne in zdrave kosti, spodbujajo nastanek mišične mase in pomagajo pri nadzorovanju teže. Zmleta in zmešana z vodo so lahko odličen nadomestek za jajca v pecivih, ki so namenjena vsem, ki ne jedo živil živalskega izvora.

chia_ThinkstockPhotos-908770014.jpg

Skrbijo za lepo kožo

Zlasti so dobrodošla za vse, ki imajo težave s suho in razdraženo kožo. Že teden dni potem, ko jih boste umestili v svojo prehrano, boste na polti opazili veliko razliko, saj zaradi omega tri maščob in beljakovin zagotavljajo njeno zdravje, poleg tega skrbijo za optimalno količino vlage v koži.

PREBRITE še // Slastni čija puding po receptu Elle Woodward

Nanje prisegajo zvezdnice

Te so mnogim v vzor in morda vas bo k temu, da bi začeli redno uživati čija semena prepričalo dejstvo, da nanje prisegajo številne zvezdnice, med njimi Miranda Kerr in Jessica Alba. One že vedo, zakaj.

Njihova uporaba je neskončna

Lahko jih dodajate kamorkoli. Smutijem, ovsenim kosmičem, jogurtom, pecivom, lahko jih posujete na svojo kavo, skratka, zaradi neskončne možnosti uporabe se jih je skoraj nemogoče naveličati. In ker so praktično brez okusa, sploh ne boste vedeli, da so tam. Boste pa to občutili na svojem zdravju, lepoti in počutju.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)