30.1.2017 ob 7:05
Veste, kaj jeste in pijete? Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je na svoji spletni strani objavila skrb vzbujajoče sporočilo za javnost, ki govori o najpogostejših goljufijah, povezanih s hrano.
"Potrošniki so lahko žrtve zastrupitev s hrano, potvarjanja živil, zavajanj v zvezi s sestavo živil, zavajajočim opisom, označevanjem, navodili, zavajajočimi grafičnimi podobami, embalažnim materialom," so zapisali na spletni strani in dodali, da lahko vse omenjeno škodi tudi potrošnikovemu zdravju.
Živila, na katera velja biti pozoren
V povezavi z nepoštenimi praksami najbolj pogosto navajajo naslednja živila:
Obljubljanje izgube kilogramov je zavajajoče
Na upravi opozarjajo tudi na živila, za katera proizvajalci trdijo, da bodo z njegovim uživanjem izgubili telesno maso. "Gre za uporabo prepovedane zdravstvene trditve. Na živilih niso dovoljene niti trditve, ki obljubljajo zdravljenje ali preprečevanje bolezni – takšne medicinske trditve so namreč dovoljene le na zdravilih."
PREBERITE ŠE: V pekarnah in slaščičarnah še vedno veliko nevarnih transmaščob
Zakaj zavajajo?
Vse se začne pri denarju. Nekateri proizvajalci enostavno dražje sestavine (delno) zamenjajo s cenejšimi. Ob tem so spomnili na primer, ko je nek proizvajalec v tujini goveje meso mešal s konjskim mesom. Odmeven je bil tudi primer, ko so mleku dodajali melamin.
V Sloveniji namenjajo veliko aktivnosti predvsem v poostren nadzor sledljivosti, ustreznosti označevanja in ciljnemu vzorčenju živil. Poseben nadzor izvajajo tudi nad oglaševanjem živil. Potrošniki, ki sumijo na goljufijo in kršenje njihovih pravic, pa se lahko obrnejo na Inšpekcijo za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin ali na zdravstveni inšpektorat.
Avtor: P. Pa.
Foto: Shutterstock
Več vsebin na to temo:
oddajte komentar