Tip kože, ki ga sonce opeče že v pičlih treh minutah (in kako blažiti sončne opekline)

Obstaja tip kože, ki je prav posebej dovzeten za sončne opekline.

1.7.2022 ob 5:31 | Foto: Marko_Marcello/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Tip kože, ki ga sonce opeče že v pičlih treh minutah (in kako blažiti sončne opekline)

To, da se s sončnimi žarki ni dobro igrati, saj lahko hitro povzročijo opekline, je že povsem jasno. Vsako leto so glasnejša opozorila, da je treba kožo pred njimi zaščititi in se tako izogniti trajnim poškodbam kože, tudi kožnemu raku.

Kako hitro se opekline na koži pojavijo, je med drugim odvisno od tipa polti. Najbolj so zanje dovzetne osebe s svetlo poltjo (in pegicami), s svetlimi ali rdečimi lasmi ter z modrimi ali zelenimi očmi. Pri njih se opekline na nezaščiteni koži pojavijo že v pičlih treh minutah.

Osebe s temnejšimi lasmi in temnejšo poltjo so zanje dovzetne v manjši meri, a tudi te se morajo ob daljšem bivanju na soncu zaščititi s kremo in se izogibati sončnim žarkom v najbolj vročem delu leta.

Bolje preprečiti kot zdraviti

Primerna zaščita pred soncem je torej nepogrešljiva za vse.

Ta obsega redne nanose sončne kreme z zaščitnim faktorjem vsaj 30 (najmanj na vsaki dve uri), primerno količino kreme (na vsak kvadratni centimeter kože je treba razmazati dva miligrama kreme, oziroma za celo telo približno količino, ki napolni standardni kozarček za žgane pijače) redno obnavljanje nanosov (po vsakem kopanju, otiranju z brisačo), nošenje pokrival in sončnih očal ter bivanje v senci.

Kaj pa če …

Kljub previdnosti se na žalost lahko zgodi, da se na koži pojavijo opekline. Deset napotkov dermatologov, kako v tem primeru ravnati, je zbral portal Miss7.

  • Pogosto se namakajte v hladni kopeli ali prhajte s hladno vodo. Po prhanju ali kopanju odvečno vodo s kože samo popivnajte in na še vlažno nanesite vlažilno kremo ali losjon, kar bo polt nahranilo in navlažilo.

  • Uporabljajte izdelke za nego kože, ki vsebujejo aloe vero ali ekstrakt soje, saj oboje pomiri opekline.

  • Pijte veliko vode. Sončne opekline velikokrat izzovejo dehidracijo, saj koža za obnovo potrebuje veliko vlage, ki jo črpa iz telesa. Dodatna tekočina je zato nepogrešljiva.

  • Če se na koži pojavijo mehurčki pustite, da se zacelijo sami. Mehurčki na koži so znak za opekline druge stopnje. Nikoli jih ne prebadajte, saj prav koža, ki odstopa, globlje plasti varuje pred okužbami in vnetji.

  • Poskrbite za dodatno zaščito opečene kože. Dokler se opekline ne zacelijo, jo pokrivajte z gosto tkanimi tkaninami, da sonce ne bi prišlo do njih in jih še dodatno poškodovalo.

  • Ne pozabite na spanec. Morda niste vedeli, da preskopo odmerjen počitek ovira nastajanje snovi v telesu, ki pomagajo, da se koža hitreje pomiri in pozdravi.

  • V pomoč so lahko hladni obkladki. Polagajte jih na opečene dele kože takoj, ko se poškodba pojavi.

  • Pomaga kopel iz ovsenih kosmičev. Kajti snovi v njih pomirijo razdraženo polt in blažijo bolečino. Recept; zmešajte nekaj žlic jedilne sode in približno 240 gramov ovsenih kosmičev ter mešanico dodajte hladni vodi za kopel. Potopite se v kad in uživajte v učinkih na kožo ter celo telo.

  • Pomagajte si s hidrolati. Hidorlati nastanejo med procesom pridobivanja eteričnih olj. Ker so blažji od slednjih, jih lahko nerazredčene nanašamo neposredno na kožo. Pri opeklinah so najučinkovitejši hidrolati nepozebnika, porove mete, smilja, sivke ter kamilice.

  • Uporabite rastlinska olja in masla. Nič namreč izdatneje ne nahrani in regenerira kože po sončenju, kot hladno stikana in nerafinirana rastlinska olja. Lahko jim dodate nekaj kapljic eteričnega olja, dermatologi pa za nego opečene kože priporočajo olje pšeničnih kalčkov, ploda divje vrtnice, jojobino olje ter sicer dražje, a zelo učinkovito olje iz semen granatnega jabolka, ki je izvrstno pri vseh kožnih poškodbah, torej tudi pri posledicah, ki jih na polti pustijo UV žarki.

Preberite še: 20 hitrih (in učinkovitih) rešitev, ko opeče sonce

Morda vas zanima tudi: Učinkovite maske za sončne opekline


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)