Strašljiva posledica pretiravanja s kofeinom

Strokovnjaki razkrili še eno negativno posledico pretiravanja s kofeinom.

29.6.2021 ob 5:10 | Foto: Drazen Zigic/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Strašljiva posledica pretiravanja s kofeinom

Obstaja veliko odgovorov na vprašanje, zakaj je pri pitju kave dobro prisegati na zmernost. Skodelica, dve sta seveda dobrodošli. Kava namreč ne samo, da prebuja in izboljšuje koncentracijo, pripomore tudi k zdravju srca in prinaša druge pozitivne učinke na zdravje.

A pretiravati z njo ni dobro. V tem primeru namreč kava nevarno viša krvni tlak, povzroča nervozo, živčnost in nemir. Negativnih posledic pretiravanja s kavo je še veliko več, mednje sodita še refluks in pekoča zgaga, najnovejše študije pa kažejo, da vam za zmernost pri pitju kave ne bo hvaležen le želodec, temveč tudi oči.

Tista, katere rezultate so objavili v časopisu Ophthalmology je denimo nakazala, da vsakodnevno pretiravanje s kavo znatno viša tveganje za glavkom. To je višje pri osebah, ki imajo predispozicije zanj.

Drugi najpogostejši razlog za slepoto

Glavkom je skupina bolezni, katerih skupna značilnost je napredujoča okvara vidnega živca in je drugi najpogostejši razlog za slepoto na svetu.

Glede na rezultate omenjene raziskave, lahko tveganje zanj pri osebah s predispozicijo poviša že več kot 321 miligramov kofeina dnevno (približno tri skodelice kave). Pri teh je bila pojavnost glavkoma kar štirikrat višja v primerjavi z osebami, ki so uživale minimalne količine kave ali je sploh niso pile in niso imele nikakršnih predispoziciji zanj.

Ker večina najbrž ne ve, v katero skupino sodi, je previdnost vsekakor na mestu.

"V vsakem primeru odsvetujem uživanje velikih količin kave osebam, pri katerih je glavkom že diagnosticiran ali pri katerih obstaja tveganje zanj. En od največjih dejavnikov tveganja je genetika," je povedal avtor raziskave Anthony Khawaja, gostujoči profesor oftalmologije na univerzitetnem kolidžu London.

Zmernost je vedno najboljša izbira

Njegov kolega  Louis R. Pasquale, predstojnik oddelka za oftalmološke raziskave bolnišnice Mount Sinai je sicer dodal, da je tveganje za glavkom zaradi kofeina res povečano le pri osebah, ki imajo predispozicije zanj, a ker se jih vsi ne zavedamo, pretiravanje v nobenem primeru ni priporočljivo.

Strokovnjaki sicer kot zgornjo mejo dnevnega odmerka kofeina priporočajo manj kot 400 miligramov te snovi, kar je nekje od tri do pet skodelic kave. In če vas je strah, da bi z njo ogrozili oči, ostanite pri dveh, največ treh skodelicah na dan.

Nezaželeni stranki učinki kofeina se v tem primeru najverjetneje ne bodo izrazili.

Povzeto po portalu Eat this not that

Preberite še: Kava ali čaj? To tvoj najljubši napitek pove o tvojem značaju

Morda vas zanima tudi: Trije neobičajni dodatki kavi, ki koristijo prebavi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)