Osem tednov: tako dolgo traja, da se odvadite soli

Je pomembna, a zaužijemo je mnogo preveč.

7.2.2017 ob 6:15

sol.jpg

V kulinariki ni enotnega mnenja o tem, ali je sol začimba ali osnovna sestavina hrane. A dejstvo je, da se moramo zavedati, da preveč soli škoduje in je lahko tudi povzročitelj različnih bolezni. Medicina jo povezuje s kronično povišanim krvnim tlakom, boleznimi srca in ožilja, osteoporoze, ledvičnimi kamni, sladkorno boleznijo tipa 2, debelostjo ter tudi z želodčnim rakom.

Veste, koliko je zaužijete?

Da Slovenci zaužijemo preveč soli opozarjajo tudi na Ministrstvu za zdravje. V brošuri Dober tek Slovenija, Nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015 – 2025 so zapisali, da namesto še sprejemljivih 5 gramov soli dnevno (za otroke je ta meja postavljena pri treh gramih), jo odrasli zaužijemo v povprečju 12 gramov.

»Potrebe posameznika po soli so odvisne od telesne dejavnosti, temperature okolja in zaužite tekočine. Po ocenah skoraj tri četrtine soli zaužijemo s predelanimi živili in prepripravljenimi obroki. Pomembno je postopno zmanjševanje količine soli v živilih, saj se na manj slan okus privadimo v približno osmih tednih,« so zapisali.

Ob tem so še zapisali, da je sol izjemno pomemben vir joda, ki je ključen za pravilno delovanje ščitnice. »Prebivalce je potrebno spodbujati k uporabi jodirane soli,« so še dodali.

PREBERITE še // Začimba, ki nadomesti vadbo

Preverite deklaracijo

Na spletni strani nesoli.si, ki so jo pripravili na Inštitutu za varovanje zdravja, so zapisali na kaj moram obiti pozorni, ko prebiramo deklaracij. »Natrij je običajno označen z enoto mg/100 g in kuhinjska sol z g/100 g. Vsak izdelek, ki vsebuje več kot 1,5 g soli/100 g ali več kot 0,6 g natrija/100 g, ni primeren za vaše zdravje! Izbirajte živila, ki vsebujejo do 0,3 g soli/100 g oziroma 0,1 g natrija/100 g,« so zapisali in dodali dva primera.

Primer 1: Na deklaraciji je navedeno, da živilo vsebuje 1,2 g soli/100 g. S 300 g tega izdelka prejmete 3,6 g SOLI. Priporočilo zdravega prehranjevanja navaja, da naj bi dnevno zaužili manj kot 5 g soli.

Primer 2: Živilo vsebuje 0,5 g natrija/100 g. S 300 g izdelka prejmete 1,5 g NATRIJA.

Za pretvorbo natrija v sol (natrijev klorid) je treba vrednost pomnožiti z 2,5.

Avtorica: P. Pa.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)