Osem nenavadnih pokazateljev ovulacije

Ovulacija se včasih odraža na dokaj neobičajne načine.

27.11.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Osem nenavadnih pokazateljev ovulacije

Običajni znaki ovulacije so gostejši izcedek iz nožnice, rahel porast telesne temperature ter tudi napihnjenost. Pa veste, da se obdobje, ko se sprosti za oploditev zrelo jajčece, odraža na tudi bolj neobičajne načine? Osem takšnih je za ameriški Cosmopolitan nanizala ginekologinja Tatiana Lapa.

Lahko se pojavi bolečina

Večina meni, da so nadležni krči prisotni le med menstruacijo oziroma tik preden ta nastopi, a dejstvo je, da je včasih boleča tudi ovulacija. Dejansko se lahko med procesom sproščanja jajčeca pojavijo prav tako izraziti krči, kot med menstruacijo. Pojav se imenuje mittelschmerz in je običajno zaznaven na levi ali desni strani trebuha, odvisno od tega, po kateri strani jajcevoda potuje zrelo jajčece.

Pogostejše so nočne more

Ovulacija vpliva na sanje. Študije so pokazale, da sprememba telesne temperature med njo povzroča živahnejše, velikokrat neobičajne, neredko celo grozljive more.

Libido naraste

Zaradi porasta testosterona v telesu se poviša spolno poželenje. In seveda možnost za zanositev.

Impulzivnejši ste

Končno ima znanost pojasnilo za nakupovalne navade. Ker med ovulacijo telo sprošča več hormona testosterona kot običajno, ste bolj impulzivni. Zaradi porasta estrogena med ovulacijo pa se poviša samozavest. Zato tedaj redkeje pomišljate, kaj kupiti in česa ne, ste drznejši pri iskanju nove službe in na sploh manj kot sicer pomišljate pri sprejemanju odločitev.

 

Niste tako zelo prijazni

Ne samo predmenstrualni sindrom, tudi ovulacija vpliva na počutje in odnose z drugimi. Na univerzi Teksas so znanstveniki prišli do zaključka, da so ženske med njo bolj zlobne, sebične in tekmovalne. V odnosu do drugih žensk. V odnosu do moških pa so na drugi strani prijaznejše.

Bolj zaupate vase

Kot rečeno, se med ovulacijo v telesu sprošča več testosterona. Ta v kombinaciji s prav tako višjo ravnjo estrogena zagotavlja več zaupanja vase.

Počutite se bolj seksi

Raven hormonov med ovulacijo ne vpliva le na obnašanje, samozavest in impulzivnost, temveč tudi na dojemanje sebe v seksualnem smislu. Študija univerze Minnesota je dokazala, da ženske v tem času premorejo več seksapila in pogosteje kupujejo seksi spodnje perilo v primerjavi z drugimi obdobji mesečnega cikla. Lapova meni, da to počnejo povsem podzavestno, da bi pritegnile partnerja.

Dovzetnejši ste za prehlade

Raziskave so pokazale, da med ovulacijo imunski sistem žensk oslabi, zato je organizem dovzetnejši za okužbe. Razlaga tiči v estrogenu: povišana količina tega oslabi celice imunskega sistema in s tem zagotovi moškim spolnim celicam boljše pogoje za preživetje v ženskem telesu. Slaba stran tega je, da dlje lahko preživijo tudi mikrobi, ki povzročajo različna obolenja.

Morda vas zanima tudi: Na to morate biti pozorni, ko kupujete pelate

Preberite še: Največja zmota o ženskem menstrualnem ciklu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)