Nevarnosti, ki prežijo na vas v Jadranskem morju in kako ukrepati

Kaj narediti, če stopite na ježka in kako ukrepati, če vas ožge mesečinka? Ko boste videli, kako uporaben je kis, bo postal vaš zvesti spremljevalec tudi na morskem oddihu.

5.7.2021 ob 5:25 | Foto: GettyImages | Avtor: P. Pa.

Nevarnosti, ki prežijo na vas v Jadranskem morju in kako ukrepati

Težko smo čakali vroče dneve in ohladitev v morju, a včasih pozabljamo, da tudi v vodi na nas prežijo različne nevarnosti, ki nam lahko pošteno pokvarijo dopust. Če nam obilo bolečin in slabe volje že povzročijo ježkove bodice v peti, si lahko samo mislimo, kako hudo je, če se srečamo z različnimi ožigalkarji, ognjenim črvom, morskim pajkom, moreno ali voščeno morsko veternico. A to še ni vse. Nevarnosti v Istri, Dalmaciji in na Sredozemlju prežijo na nas tudi na kopnem. Tam se lahko srečate s škorpijonom, črno vdovo ali kakšno kačo, kot sta modras in gad.

Morski jež

Pa začnimo pri morskih ježkih, ki jih v jadranskem morju kar mrgoli. Če stopite nanj, boste verjetno občutili bolečino, mesto vboda bo pordelo in nekoliko oteklo. Priporoča se, da bodice kar se da hitro odstranite. Če ste na ježka stopili, bo najbolje, da nogo pomočite v kis, ki bo pomagal raztopiti bodice. Prizadeto mesto nato negujte s hladilnimi in negovalnimi mazili.

 Valdas Jarutis/GettyImages

Ožigalkarji

V jadranskem morju živijo tudi številni ožigalkarji, a treba je poudariti, da niso vsi nevarni. Med najbolj nevarnimi in znanimi na našem koncu je mesečinka. Srečanje z njo pa je lahko zelo neprijetno in boleče. Ob hudi reakciji lahko ožig pusti opeklino in hiperpigmentacijo kože na mestu ožiga. Ožig zaradi strupa, ki se sprosti iz ožigalk, srbi in skeli. Po ožigu je pomembno, da prizadeto mesto dobro sperete z morsko vodo. Če so ožigalke ostale na vaši koži, jih odstranite, a ne z roko. Uporabite brisačo, vejo, papir, karkoli imate pri roki. Pri blaženju bolečin bo zelo pomagal kis.

Eden izmed nasvetov je, da prizadeto mesto nato potopite v toplo slano vodo, ki naj bi imela med 43 in 45 stopinj Celzija. Pomagajo tudi hladni obkladki ali gel iz aloja vere. Iz sode bikarbone soli in vode lahko naredite pasto in nanesete na prizadeto mesto.

GettyImages

Ognjeni črv

V preteklih letih so na hrvaški obali že večkrat opazili ognjenega črva. Po telesu ima bele čopke iz tankih iglic, ki vsebujejo nevrotoksin in povzročajo draženje kože in pekoč občutek. Če stopite nanj, lahko občutite slabost in vrtoglavico, zaradi srečanja z njim pa je treba pogosto poiskati zdravniško pomoč. V minulih letih so jih opazili v Rogoznici, na Braču, Korčuli in Mljetu. Najraje se zadržujejo na peščenem dnu in med morsko travo od plitvine pa do nekje 40 metrov globine.  

GettyImages

Morski pajek

V poletnih mesecih lahko v plitvine morja pride tudi morski zmaj oziroma morski pajek. Gre za eno najbolj nevarnih rib v jadranskem morju, ki pa se običajno skriva v pesku. Riba ima v mešičkih strup, ob piku pa lahko pride do hudih bolečin, bruhanja in v skrajnih primerih celo do mišične paralize in smrti. Če pride do pika morskega zmaja, velja, da je treba mesto pika greti pod vročo vodo, saj je njihov strup termolabilen in se razgradi šele na visoki temperaturi.

Preberite še: 9 največjih mitov o kožnem raku

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Po osvežitev k izviru Soče in na sprehod po našem najstarejšem botaničnem vrtu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)