Najbolj pogosti imeni za novorojence sta Luka in Ema

Ste v sladkem pričakovanju in že izbirate ime za svojega novorojenca ali novorojenko? Izberite premišljeno.

30.12.2019 ob 5:30 | Avtor: T. S. P.

Najbolj pogosti imeni za novorojence sta Luka in Ema

Če je bilo včasih nabolj priljubljeno ime Janez, najbolj pogosto pa je še vedno Franc, potem je bilo v letu 2018 najbolj pogosto ime za novorojence Luka. Takoj za njim sta se uvrstila Jakob in Filip. Na četrtem mestu je bil Nik, na petem pa Mark. Do desetega mesta si sledijo še Žan, Jan, Tim, Jaka in Lovro, poroča Statistitčni urad Republike Slovenije.

Pri nežnejšemu spolu sta še vedno najpogostejši imeni Marija in Ana, med novorojenkami pa je na prvem mestu Ema. Sledi ji Zala, na tretje mesto pa se je uvrstila Eva. Na četrtem mestu je Mia, na petem pa Sara. Do desetega mesta si sledijo še: Lara, Nika, Maša, Julija in Lana.

Foto: Getty Images

Kratka imena so še vedno med najbolj priljubljenimi. Slovenski starši so zato leta 2018 svojim novorojencem najpogosteje nadeli imena: Vid, Liam, Gal, Maj, Leo in Bor ter Tia, Gaja, Taja, Lea, Živa in Naja.

Veliko jih prisega tudi na stara imena, s katerimi so se predstavljali dedki, pradedki, babice in prababice. A kljub trudu Statistični urad beleži tudi imena, ki izginjajo. Povsem na koncu seznama so: Svetko, Dragoja, Marčelo, Žužana, Irenka in Srečka. Tudi Francelj ni več priljubljeno ime, pa Vidko in Veselko. Med nežnejšim spolom pa je vedno manj Pepc, Leopold, Zofk, Lojzk in Boženk.

Foto: Getty Images

Poleg kratkih vedno bolj priljubljena postajajo tudi tuja imena. Pri dečkih je absolutni zmagovalec tako Tian, med deklicami pa Erin.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)