Menstrualna skodelica: Bi ji morala dati priložnost?

Hm, glede menstrualnih skodelic smo bile na začetku tudi na Mični malce skeptične.

28.8.2020 ob 5:55 | Foto: GettyImages | Avtor: N. E.

Menstrualna skodelica: Bi ji morala dati priložnost?

Ne glede na to, kako običajna in naravna stvar je, se najverjetneje strinjaš, da teden menstruacije ravno niso dnevi, ki jih v življenju komaj čakamo. A ker je to, da jo imamo, pač dejstvo, je najpomembneje, da si znamo obdobje mesečnega perila narediti čim bolj udobno. Z vložki si se najverjetneje spoznala že pri prvi menstruaciji, s tamponi morda malce kasneje. V zadnjem času pa se vse večkrat srečamo z alternativo, ki sicer ni novost tega desetletja, a zaradi malce čudnega imena in njenega nepoznavanja, kar nekako ne pride v modo. Seveda govorimo o menstrualni skodelici in se sprašujemo, zakaj bi ji morali dati priložnost.

Menstrualna skodelica je nekakšen silikonski lonček, ki si ga ob začetku menstruacije vstavimo v nožnico, da se vanjo ujame krvavi izcedek. Nato jo do konca cikla dosledno praznimo in v tem času naj bi se z njo v notranjosti svojega telesa počutili popolnoma  sproščeno. Marsikatera ženska se zaradi neprijetnosti ob misli na vstavljanje izogiba že tamponom. Ko pa nekdo na plano v pogovoru privleče menstrualno skodelico, se še pogosteje zgodi, da sogovorniki nakremžijo obraze. No, običajno sogovornice, saj se moški že tako tem »krvavim« temam raje izognejo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LaliCup menstrual cup (@lalicup_menstrualcup) on

In tudi mi smo se nakremžili prvič, ko smo slišali za menstrualno skodelico. Hm, lonček v nožnico, okej, kako pa potem, ko ga bo potrebno dati ven? Človek si pač predstavlja, da gre za precej umazano in nehigiensko opravilo in tako pač ostaneš zvest vložkom in tamponom. Čeprav tudi ti niso ravno prijetni.

Že res, da je navada železna srajca in če stvar deluje, je pač ne zamenjaš. In tamponi in vložki delujejo. A potrebno se je vprašati, ali delujejo optimalno? No, udobni ravno niso, ne eni, ne drugi. Predvsem pa niso ekološki. Glede na to, da okolje že tako in tako dušimo s plastičnimi embalažami, morda lahko pomagamo tako, da namesto vseh tamponov in vložkov, ki se nadvse težko razgradijo, uporabimo menstrualno skodelico. Ob pravilni uporabi ti bo služila leta, celo desetletje! V tem času boš prihranila tudi kar nekaj denarja. In če pomisliš, da ti ob uporabi skodelice nikoli več ne bo potrebno misliti na to, ali imaš doma na zalogi dovolj vložkov in tamponov, se morda tale ekološka investicija kar izplača.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Menstrual Cup Tribe (@menstrualcuptribe) on

No, da se vrnemo k uporabi skodelice. Vstavitev te je čisto preprosta, material iz katerega je narejena, pa je popolnoma neinvaziven za tvoje telo. Malce neprijetno je le, ko jo po nekaj urah uporabe vzameš in nožnice in jo je pač potrebno očistiti. In enkrat na mesec tudi prekuhati. To pa je tudi vse, kar zahteva skrb za skodelico. Drugače je njena uporaba popolnoma preprosta. In ko se je enkrat navadiš, si sploh predstavljaš ne več, da bi na hlačkah nosila mokro »plenico«!

Na trgu je trenutno že kar nekaj proizvajalcev, ki nudijo različne menstrualne skodelice. Cene zanje so gibljejo okoli 30 evrov, na voljo pa so v različnih barvah in nekoliko različnih oblikah. Vsaka uporabnica ima svojo izbrano znamko, na katero je najbolj navajena, zato ti priporočamo, da pred nakupom malce pobrskaš in raziščeš trg ter si izbereš tisto, za katero misliš, da ti bo najbolj ustrezala.

Menstrualne skodelice smo začele uporabljati tudi v našem uredništvu in kmalu bomo zate pripravile tudi odkrit komentar in kritiko o tem, kako smo se jih navadile. Po prvem ciklu naša ocena še ne bi bila povsem verodostojna, zato ti obljubimo iskreno izkušnjo, ko mine še kakšen mesec ali dva. 

Preberite še: 3 miti in resnice o menstruaciji in nožnici

Morda vas zanima tudi: Menstruacijski cikel bi morale razumeti in uporabiti sebi v prid


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)