Države po svetu nižajo davek na vložke in tampone, Slovenija ni med njimi

Vse več držav niža obdavčitev ženskih higienskih izdelkov, kot so tamponi in vložki. Nemški parlament je tako nedavno sklenil, da bodo z novim letom znižali stopnjo davka na dodano vrednost z 19 na sedem odstotkov. V Sloveniji kljub nekaterim pobudam za omenjene izdelke še vedno velja normalna stopnja DDV 22 odstotkov.

20.11.2019 ob 11:10 | Foto: GettyImages | Avtor: STA

Države po svetu nižajo davek na vložke in tampone, Slovenija ni med njimi

Kaj imajo skupnega rezano cvetje, umetniška dela in sladke gazirane pijače? V Sloveniji so vsi ti izdelki obdavčeni po nižji stopnji DDV, v to kategorijo pa ne sodijo higienski izdelki, ki jih ženske potrebujejo vsak mesec ob menstruaciji.

V preteklosti so že bile pobude, da bi znižali stopnjo DDV za ženske higienske izdelke s sedanjih 22 odstotkov na nižjo stopnjo DDV 9,5 odstotka. Ta sicer med drugim velja za nujne izdelke, ki jih potrebujejo državljani, kot so zdravila. Nazadnje je leta 2016 predlog za nižjo stopnjo DDV za damske higienske izdelke zavrnil parlamentarni odbor za finance, predloga nista podprla niti vlada niti državni svet.

V življenju zaradi menstruacije zapravimo 20.000 evrov

Ženske imajo menstruacijo okoli 450-krat v življenju. Glede na britansko študijo zanjo v življenju zapravijo okoli 20.000 evrov. V stroške so sicer poleg damskih higienskih izdelkov vključili tudi tablete proti bolečinam, tolažilne sladkarije in novo spodnje perilo, ki ga morajo kupiti zaradi krvavih madežev, poroča nemški portal SWR.

Po svetu se vse več držav ukvarja z vprašanjem stopnje obdavčitve izdelkov, ki so samoumevni za okoli polovico prebivalstva.

Nemški poslanci so pred kratkim sprejeli seznam novih izdelkov z nižjo davčno stopnjo, med katerimi so tudi ženski higienski izdelki. Odločitev morajo sicer podpreti še v bundesratu, a ovir naj ne bi bilo.

 

K odločitvi v Nemčiji je botrovalo več akcij. Med drugim sta podjetnici izdali knjigo, v kateri so bili skriti tamponi. S tem sta se ognili višji stopnji DDV na izdelke za menstruacijo, saj za knjige velja nižja davčna stopnja sedmih odstotkov. Zelo uspešna je bila tudi spletna peticija pod geslom Menstruacija ni luksuz, ki jo je podpisalo več deset tisoč ljudi.

Med vodilnimi državami na tem področju je sicer Kenija, ki je že leta 2011 odpravila davek na dodatno vrednost na damske higienske izdelke. Sledile so druge države, ki so bodisi odpravile DDV bodisi znižale davčno stopnjo, med njimi Indija, Irska, Kanada, Kolumbija in več ameriških zveznih držav.

Finančna diskriminacija se prelevi v družbeno

Za takšne poteze so se odločile predvsem države, kjer si veliko ljudi niti ne more privoščiti higienskih izdelkov. Brez vložkov ali tamponov pa ženske ne morejo iti v šolo ali službo, tako se finančna diskriminacija prelevi v družbeno, piše portal Deutsche Welle.

Na svetu je tudi nekaj držav, ki na primer niti ne smejo uvesti ničelne davčne stopnje. V Evropski uniji je tako trenutno še vedno v veljavi najnižja davčna stopnja petih odstotkov, manj države članice ne smejo zahtevati za izdelke.

Med članicami je sicer Irska odpravila davek na tampone in vložke, a je to storila še pred uveljavitvijo najnižje stopnje na ravni EU. Z letom 2022 pa bo na ravni unije odpravljena najnižja davčna stopnja in takrat bodo lahko države članice po želji popolnoma odpravile DDV na tampone in vložke.

Preberite še: To se zgodi, če predolgo ne zamenjate tampona

Morda vas zanima še: Tamponi so za ženske užitek in druga zmotna prepričanja moških o menstruaciji

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)