CHILLY ODKRITO O SKRITEM

Kljub ustrezni in vsakodnevni intimni negi se pri vsaki ženski redno pojavlja izcedek iz nožnice.

25.5.2016 ob 7:37

Kljub ustrezni in vsakodnevni intimni negi se pri vsaki ženski redno pojavlja izcedek iz nožnice. Chilly ti sporoča, da se tega ne boj, saj ni nič narobe. Izvrstna ginekologinja Renata Završnik Mihič je odkrito spregovorila o težavah in izzivih, s katerimi se pri intimni negi soočajo prav vse ženske. 

chilly-clanek-2 -roza.jpg

Kaj sploh je nožnični izcedek?

Vaginalni izcedek je naraven, sluzast izloček vsake ženske, ki se v menstruacijskem ciklusu spreminja. Je nožnična zaščita, omogoča in lajša spolni odnos ter je pomemben dejavnik pri doživljanju orgazma. Normalen izcedek je prozoren, belkast, čist in brez vonja. Pojavljati se začne po puberteti in praviloma izgine po menopavzi. Sluznica nožnice in zunanjega spolovila ima namreč žleze, ki izločajo sluz, ta pa nožnico vlaži in s svojo kislostjo varuje pred okužbo.

Včasih pa se lahko količina sluzi v nožnici poveča. Takrat običajno povzroča klinične simptome in je tudi spremenjene barve in vonja, imenujemo pa jo izcedek. Ta je lahko tudi posledica dogajanja bolezni na materničnem vratu, v maternični votlini, jajcevodih, vnetja mehurja … Pri razvoju bolezenskega izcedka se spremeni kislost nožnice, zato se razrastejo glivice ali nožnične bakterije. Kislost nožnice se velikokrat spreminja tudi zaradi stresnih situacij, izgorelosti, nepravilne prehrane s preveč sladkorji ali prepogoste uporabe dnevnih vložkov. Bolezenski izcedek spremljajo neprijeten vonj, spremenjena barva in videz. 

Nezdravljeno vnetje

Najpogostejše vnetje povzročajo glivice, ki same po sebi niso nevarne, le neprijetne. Glivice kvasovke so sicer del normalne flore v telesu. Kadar pa odpornost pade, se preveč namnožijo in povzročajo vnetje. Sluznica zunanjega spolovila in nožnice tako oteče, pordi, pojavi se sirast in belkast izcedek, neprijeten srbež, pekoče uriniranje in bolečine ob spolnem odnosu. Kronična kandidaza, ki je le ena od okužb zunanjega spolovila in nožnice z glivicami, spreminja kislost nožnice in tako ustvarja okolje tudi za druge okužbe in celo za stalno navzoče viruse, kot sta humani papiloma virus (HPV) in herpes virus (HSV).

Chilly te ščiti

Ključnega pomena je varen in predvsem higienski spolni odnos, priporočljiva pa je tudi uporaba bombažnega spodnjega perila in mil, ki niso preveč agresivna, temveč narejena posebej za higieno intimnih predelov. Chilly zato svetuje vsakodnevno uporabo antibakterijskega intimnega mila Chilly v modri barvi.
Kot preventivo pa ginekologinja priporoča probiotike, ki jih lahko izbirate v različnih oblikah, od svečk, krem, tekočin do posebnih tamponov s probiotiki ... Pomembno je vedeti tudi, da ginekologi večinoma odsvetujejo izpiranje nožnice, saj s tem spreminjamo njeno kislost in naravno floro.

chilly-clanek-1 moder.jpg

Chilly je z nasveti in znanjem ginekologinje razbil marsikateri mit o nožničnih izcedkih in zagotovo odgovoril na kakšno skrito vprašanje. S primerno intimno nego in uravnoteženo prehrano naj te dnevni izcedki ne skrbijo več toliko, saj so običajen in nujen del ženske intime, ki omogoča normalno delovanje telesa.

#Chilly #chillynasvet #renatazavrsnikmihic #intimnozdravje #intimnanega 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)