ABC INTIMNE NEGE

Strokovnjakinja, ginekologinja in zasebnica Renata Završnik Mihič, dr. med. spec. ginekologije in porodništva, nam je zaupala ABC intimne nege za vsako žensko.

16.5.2016 ob 8:00

chilly_shutterstock_395783929.jpg

Chilly se strinja, da so njeni nasveti nadvse koristni za svežino in zaščito intimnih predelov.

NASVET 1: Intimnih delov ne umivamo z milom za telo.

Naša koža ima vrednost pH 5,5, čemur so prilagojena tudi sredstva za umivanje in prhanje. Po drugi strani je pH intimnih predelov le 3,3, torej je intimni predel kisel s posebnim razlogom. Preprečuje razvoj škodljivih mikrobov in hkrati omogoči semenčicam, da preživijo na poti do jajčeca. Z uporabo neprimernih sredstev za umivanje se ravnovesje pH poruši in vzpostavi se okolje, kjer se lahko razvijejo in kolonizirajo mikrobi, glivice in bakterije. Za nego intimnih predelov naj se uporabljajo le sredstva, ki so namenjena izrecno temu. Vseeno je treba paziti, da z intimno higieno ne pretiravamo.

chilli_kolaz.jpg

NASVET 2: Higienske vložke med menstruacijo menjajte vsaj vsake štiri ure.

To je pomembno predvsem zato, ker se lahko v menstrualni krvi, ki jo absorbira vaš higienski vložek, razvijejo škodljive bakterije. Če imate možnost, uporabite tudi vložke iz naravnih materialov, saj uporaba sintetičnih in plastičnih še povečuje možnosti za razvoj bakterij. Pri menjavi imejte umite roke ali pa si jih osvežite z osvežilnim robčkom, še bolje bi bilo vedno umiti si spolovilo s tekočo vodo in odstraniti posušeno menstrualno tekočino iz intimnih predelov.

NASVET 3: Tampone menjajte najmanj vsaki dve uri.

Za menjavo tamponov si roke prej dobro umijte s tekočo vodo in milom, še posebej kadar nimajo priloženega aplikatorja. Poleg tega je pomembno, da tampon zamenjate vsaj vsaki dve uri, s čimer se izognete razvoju bakterij in razvijajočemu se neprijetnemu vonju. Ta se pojavi zaradi nepravilne, predvsem dolgotrajne uporabe istega tampona, zato poskrbite za redno menjavo. Seveda pa v vagino nikoli ne vstavite več kot enega tampona, pa če imate še tako močno menstruacijo.

NASVET 4: Poskrbite za redno umivanje intimnih predelov.

V času menstruacije je to še posebej pomembno, saj tako zmanjšate možnosti za nastanek in razvoj bakterij. Tudi če nimate menstruacije, je priporočljivo, da s tekočo vodo in primernim sredstvom umijete svoje intimne predele. Hkrati ne gre spregledati dejstva, da strokovnjaki odsvetujejo vaginalne prhe, zato naj bo umivanje le zunanje. Če pa možnosti za umivanje s tekočo vodo nimate, za higieno poskrbite z uporabo vlažnih intimnih robčkov. Tudi ti morajo biti namenjeni prav intimni negi (torej imeti vrednost pH prilagojeno intimnim predelom), zato ne uporabljajte robčkov za nego dojenčkov ali česa podobnega oziroma jih uporabite izjemoma.

NASVET 5: Izberite ustrezno spodnje perilo.

Je že res, da so danes tako priljubljene tangice videti privlačne, vendar med hojo prenašajo bakterije z območja anusa na območje vagine. Prav tako je seksi čipkasto perilo, narejeno večinoma iz sintetičnih, umetnih materialov, kar pomeni, da vaši intimni predeli ne bodo dihali, to pa lahko povzroča neprijetno razdraženost in celo vnetje kože. Zato, če se le da, nosite perilo iz naravnih materialov, kot je bombaž. V tem bodo vaši intimni predeli dihali, kar je posebej nujno v mesecih vročine, ki se nam nezadržno približujejo. In ne pozabite, tudi bombažno perilo je lahko zelo seksi.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)