8 stvari, ki jih ne posojamo niti najbližjim

Skrbite le za svoje in za zdravje tistih, ki jih imate radi.

3.11.2018 ob 5:05

higiena_posojanje_dekle_punca_zenska_mekaup_licenje_postelja.jpg

Vsi dobro vemo, da nikoli ne gre posojati zobne ščetke in glavnika. A to še zdaleč nista edina predmeta, ki bi ju morali imeti samo zase. Tu je še nekaj takšnih, ki jih res ne smete z nikomer deliti. Ne glede na to, kako blizu sta si.

Šmink, balzamov in bleščil za ustnice

Prijateljica je doma pozabila kozmetiko. Seveda si lahko sposodi vašo šminko! V resnici ne. Bolezni, kot je denimo herpes, se zlahka prenašajo med izposojanjem ličil, s katerimi lepšate ali negujete ustnice. Četudi okuženi ne kaže simptomov, še vedno prenaša virus, ki bo na vašem obrazu kaj lahko izbruhnil v vsej svoji veličini.

Slušalk

Vsak posameznik ima v ušesnem maslu edinstveno bakterijsko floro. In kadar svoje slušalke darežljivo posodite prijateljici ter jih, ko vam jih vrne, znova namestite v svoja ušesa, tvegate, da boste spremenili ravnovesje bakerij in izzvali boleče ušesno vnetje.

Špang in navijalk za lase

To, da je posojanje glavnika in krtače slaba ideja, vam je jasno. A enako velja za vse druge pripomočke, s katerimi urejate svojo pričesko. Morebitne glivice in tudi neljube živalice se tako zlahka prenesejo na zdravo lasišče, zato jih imejte samo zase ter tudi svoje redno čistite v topli milnici in jih pred naslednjo uporabo dodobra posušite.

Dezodorantov

Četudi ima vaš dezodorant protibakterijsko moč, se ob stiku s kožo na njem naselijo mikroorganizmi, ki na podpazduhah razkrajajo znoj. Ker so vaši drugačni, od tistih na koži prijateljice, lahko ob stiku z vašimi, zlasti ravno pobritimi pazduhami,  povzročijo vnetja.

Brisač

Osnovna naloga brisač je vpijanje odvečne vlage s kože. Prav zaradi vlage pa se na njih hitro začnejo razmnoževati bakterije, glivice in plesni. Ne glede na to, kako zdravi ste, vlažno in mehko okolje je zanje idealno in se brez težav prenašajo med različnimi uporabniki. Vaše brisače naj bo zato samo vaše, v kopalnici jih menjajte dovolj pogosto ter poskrbite, da se bodo med posamičnimi uporabami res dobro posušile.

Pripomočki za manikuro in pedikuro

Ščipalniki, škarjice, britvice, pilice, epilatorji in podobni pripomočki naj pripadajo samo enemu ter naj jih uporablja samo lastnik. Na njih namreč ostajajo ostanki kože in pri posojanju zlahka pride do okužb z glivicami ali herpesom. Občasno jih razkužite z alkoholom in britvice redno menjajte.

Pripomočki za nego kože

Blazinice za piling, masažne ročke, spužve za umivanje so prav tako na lestvici predmetov, pri katerih je egoizem povsem na mestu. Težko jih je čistiti, na njihovi površini se hitro nakopičijo ostanki kože ter bakterije, ki lahko povzročijo akne in druga kožna vnetja. Tudi svoje po vsaki uporabi dobro splaknite in jih vsake dva do tri mesece nadomestite z novimi.

Copati

Ko na obisk pridejo gostje, jim seveda ponudite copate. Vendar nikar ne svojih. Vedno je bolje imeti na zalogi par, ali več njih, ki bodo namenjeni samo obiskovalcem. V obutvi se noge potijo, v toplem in temnem okolju pa se hitro začnejo razmnoževati glivice ter bakterije, ki se zlahka prenašajo na druga stopala. 

Tudi sami svoj najljubši par ne nosite predolgo, najbolje je copate vsake pol leta nadomestiti z novimi.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock 

Preberite še: Pet presenetljivih učinkov prehoda na zimski čas (in kako vpliv premikanja ure zmanjšati) ali pa 7 načinov, kako ohraniti zdravje oči, če cel dan sedite za računalnikom

Priporočamo tudi: Ste sladkosnedi? Tako se boste uprli prenajedanju s sladkorjem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)