Zato narcisi mislijo, da so boljši od drugih

Efekt Lake Wobegon je v današnjem svetu vedno pogostejši. Poznate tudi sami kakšnega narcisa?

2.4.2016 ob 6:50

ogledalo_shutterstock_312150731.jpg

Narcizem je izraz, ki izvira iz grške mitologije. Narcis je bil bog, ki se je zaljubil v odsev lastne podobe v bazenu z vodo. Dandanes se uporablja za opis osebe, za katero je značilna sebičnost, nečimrnost, ponos in egoizem.

Osrednji vidik narcizma je občutek veličastnosti. To pomeni, da imajo narcisi o sebi zelo visoko mnenje. Zlasti se to kaže, kadar se primerjajo z drugimi ljudmi.

Narcisi verajmejo, da so nadpovprečni

Če smo pošteni, lahko rečemo, da ima prav vsak o samem sebi pozitivno mnenje. Ljudje v splošnem mislimo, da smo pri različnih spretnostih boljši od drugih, kot v resnici smo. To je znano v teoriji kot efekt Lake Wobegon. Ime izhaja iz radijske oddaje ustvarjalca Garrisona Keillorja, v kateri so prav vsi učenci izmišljenega mesta Lake Wobegon, nadpovprečni. Seveda vsi v resnici nadpovprečni ne morejo biti!

Raziskovalca Emily Grijalva in Luyao Zhang sta raziskovala, ali se težnja po visokem lastnem mnenju in občutku nadpovprečnosti, pri narcisih prenese tudi na ostale njihove značajske lastnosti.

shutterstock_144045400.jpg

Narcisi sami sebe dojemajo kot bolj poštene od drugih

Raziskovalca sta naredila meta analize številnih študij, ki raziskujejo narcisoidnost v povezavi z visoko stopnjo nadpovprečnega mnenja o samemu sebi. Udeleženci, ki so sodelovali v študijah, so morali najprej izpolniti anketo, ki je merila njihovo stopnjo narcisoidnosti. Potem pa so morali oceniti še svoje osebnostne lastnosti. Vzporedno z njimi, so njihove osebne lastnosti, ocenili tudi njihovi prijatelji.

Rezultati raziskav so pokazali, da imajo narcisi tendenco, da mislijo, da so sposobnejši od drugih. Zanimivo je, da so pri sebi ocenili višje tiste lastnosti, ki odražajo njihovo  sposobnost vplivanja na svet okrog sebe. Tako narcisi sami sebe dojemajo kot bolj arogantne, poštene in odprte, kot menijo zunanji ocenjevalci (prijatelji) o njih, da so v resnici. Poleg tega verjamejo tudi, da so bolj inteligentni, boljši voditelji in privlačnejši, kot jih ocenjujejo drugi.


shutterstock_307693535.jpg

Za narcise je pomembna moč nad okolico

A narcisi le ne napihujejo vseh svojih lastnosti. Osebne lastnosti, ki odražajo sposobnost biti del skupnosti, so običajno ocenili nizko. Tako narcisi ne mislijo, da so bolj vestni, pošteni, simpatični in zanesljivi, v primerjavi s tem, kako jih ocenjujejo prijatelji.

Na koncu sta raziskovalca sklenila raziskavo z ugotovitvijo, da narcisi napihujejo mnenje o sebi zato, da si s tem povečajo samozavest ter imajo zato večjo moč nad okolico. Želijo si, da jih drugi priznajo in podprejo zaradi njihovih individualnih sposobnosti in jim ni mar za timsko delo. Poudarjajo in napihujejo predvsem tiste osebnostne lastnosti, ki odražajo njihove sposobnosti individualnega vodenja, namesto pozitivnih, zaradi katerih bi lahko postali boljši člani skupnosti.

Avtorica: P. F. 
Foto: Shutterstock

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)